Duszona pierś z indyka to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek, tortilii i szybkich sałatek. Jest soczysta, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu.

Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki
Sałatki, tarty, zapiekanki i cała reszta to same pyszne rzeczy, ale czasem potrzeba jest po prostu zjedzenia szybkiej kanapki. Chleb, masełko i jakiś dodatek. To, że coś jest proste, nie musi jednak oznaczać, że jest gorszej jakości.

Dlatego właśnie staram się dbać o to, by także proste kanapki były przygotowywane z jakościowych produktów. Chleb od kilku miesięcy piekę sama, więc mamy pieczywo bez polepszaczy, za to na zakwasie i z mąką żytnią, orkiszową lub pełnoziarnistą. Do tego prawdziwe masło (miksom do smarowania mówię stanowcze nie) i zdrowe dodatki, jak właśnie duszona pierś z indyka.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Indyk – mięso uniwersalne
Bardzo często wybieram mięso z indyka do przygotowania rozmaitych dań na obiad, jak np. klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, greckie keftedes czy włoskie burgery z marynowaną cebulką. To zdrowe, niskokaloryczne i bardzo smaczne mięso, które świetnie pasuje do różnego rodzaju potraw.

Pierś z indyka w całości przygotowuję od kilku lat. Jedną z najpopularniejszych metod przygotowania filetu z indyka jest pieczenie. Robiłam kilka prób i mięso nigdy nie było tak soczyste, jak podczas duszenia. Z duszeniem mięsa w garnku jest też zdecydowanie mniej zachodu, więc moje zamiłowanie do prostoty i smaku wygrało 😉
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z indykiem znajdziesz w zakładce INDYK

Duszona pierś z indyka – jak ją przygotować, by była soczysta?
Kluczem do uzyskania aromatycznej i soczystej piersi z indyka jest jej zamarynowanie i późniejsze duszenie w odpowiedniej ilości wody. Co do marynowania, to wystarczą 2-3 godziny w przyprawach, by indyk przeszedł smakiem wędzonej papryki, oregano i tymianku.

Jeśli mowa zaś o duszeniu, to polecam przygotować mięso w garnku z grubym dnem, by nie martwić się o przywieranie. Indyka wkładamy do rozgrzanego garnka i obsmażamy przez 1-2 minuty z każdej strony, by zamknąć smak. Następnie dolewam gorącą wodę do wysokości 1/3 indyka. Ważne, by pamiętać o utrzymywaniu takiego poziomu wody – filet będzie dzięki temu soczysty i będzie się pięknie kroił.

Duszona pierś z indyka na kanapki
Składniki
- 1,2 kg filetu z indyka
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1½ łyżeczki tymianku
- 2-3 gałązki świeżego oregano lub 1½ łyżeczki suszonego oregano
- 2-3 gałązki lubczyku lub 1½ łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżeczki soli
- gorąca woda
Kroki
- Filet z indyka umyj i oczyść.
- Do miski wlej olej lub oliwę i dodaj suszone przyprawy oraz sól. Wymieszaj.
- Włóż filet z indyka do miski i dokładnie natrzyj marynatą. Włóż do lodówki na godzinę.
- Po godzinie wyjmij mięso z lodówki, żeby uzyskało temperaturę pokojową przed duszeniem.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Włóż indyka i zalej marynatą. Obsmaż mięso z każdej strony przez 2 minuty.
- Włóż oregano i lubczyk, jeśli używasz świeżych gałązek. Wlej do garnka gorącą wodę na 1/3 wysokości mięsa. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj pokrywką.
- Czas gotowania dostosuj do wielkości kawałka mięsa. Średnio potrzeba 1 godzinę na 1 kilogram indyka.
- Pamiętaj o dolewaniu gorącej wody, by wyrównać poziom do początkowego stanu.
- Wyjmij mięso na talerz bądź deskę i pozostaw do ostygnięcia.
- Podawaj pokrojone w plastry na kanapkach, w tortillach lub jako dodatek do sałatek.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Przygotowałem jako danie obiadowe przykryte pastą z suszonych pomidorów i z ziemniakami. Wyborne. Indyk w sumie nadaje się na każda okazję.
Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam serdecznie, Aga
Marcinie, jak robisz pastę z suszonych pomidorów, drugie pytanie, czy ziemniakami i pasta przykrywasz duszone mięso i dusisz razem? dziękuję Mirka
Rzeczywiście wyborny. Zarówno na zimno do kanapek, jak i na ciepło do obiadu. Super, polecam wszystkim 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam, Agnieszka
Zrobione i tuż po wyjęciu całkiem smaczne, jutro spróbuje z tortillą i na kanapce
Super!
Uwielbiam tę szynkę. Dziękuję za super przepis.
Właśnie zabrałam się za marynowanie. Zaczęło zastanawiać mnie tylko, czy w trakcie duszenia nie trzeba co jakiś czas odwracać piersi?
Można, ja zazwyczaj dwa razy obracam, ale nie jest to konieczne 🙂
Bardzo proszę, jeśli to byłoby możliwe, o szybką odpowiedź.
Dziękuję. Udało się. Pyszności!
Super, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!