Makaron z sosem dyniowym to prosty i zdrowy pomysł na obiad. Sos jest kremowy, aromatyczny i obłędnie pyszny! Jesienią to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni.
Makaron z sosem dyniowym
Gdy nadchodzi jesień, widać coraz więcej złotego koloru za oknem, jak i w mojej kuchni. Dynia pojawia się w każdej możliwej postaci – robię z niej zupę, gnocchi, ciasta. Makaron z sosem dyniowym to moje zeszłoroczne odkrycie i absolutny hit!
Sos dyniowy jest kremowy, wręcz aksamitny. Ma też wspaniały, wyjątkowy smak – lekko słodki dzięki dyni, ale też głęboki za sprawą cynamonu, gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jaką dynię wybrać do sosu dyniowego?
Żeby przygotować makaron z sosem dyniowym możecie wykorzystać praktycznie każdą dynię, ale wśród moich ulubieńców znajdują się dynia hokkaido i dynia piżmowa. Częściej jednak wybieram tę drugą odmianę do sosów, bo odpowiada mi jej lekko orzechowy smak.
Puree z dyni
Żeby przygotować makaron z sosem dyniowym potrzebujemy puree z dyni.
Zrobienie takiego puree jest bardzo proste. Wybraną dynię dzielimy na pół, czyścimy środek, pieczemy, aż będzie mięciutka, a następnie miksujemy w blenderze. Tylko kilka kroków, a baza do wielu potraw i wypieków gotowa.
Dokładny przepis na puree z dyni ze wskazówkami znajdziecie poniżej:
Makaron z sosem dyniowym – dodatki
Ser. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała jakiegoś sera do dania z makaronem. Fantastycznie pasują tu twarde, dojrzewające sery, np. parmezan lub angielski cheddar. Ser dodaje potrawie wyrazistości i stanowi świetny kontrapunkt dla słodkiej dyni.
Przyprawy. To danie, w którym nie można bać się przypraw, bo w przeciwnym razie wyjdzie mdłe. Gałka muszkatołowa i cynamon to punkty obowiązkowe. Korzenne smaki idealnie pasują do dyni.
Makaron. Ja użyłam lekko spłaszczonego brata spaghetti, czyli makaronu bavette, ale tak naprawdę możecie wykorzystać każdy rodzaj, który akurat macie pod ręką. Bardzo lubię to danie z długimi rodzajami makaronu, czyli właśnie wspomniane spaghetti, fettuccine lub tagliatelle, ale często robię je też z kolankami.
Sprawdź też inne pomysły dynię:
Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego
Makaron z sosem dyniowym
Składniki
- 350 g puree z dyni
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 50 g parmezanu
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 300 g makaronu np. spaghetti
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 g boczku
- sól, pieprz
Kroki
- Cebulę i czosnek zmiksuj w blenderze.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj zmiksowaną cebulę z czosnkiem, gałkę muszkatołową, cynamon i paprykę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając szklankę wody z gotowania.
- Wlej na patelnię bulion i zamieszaj. Następnie dodaj puree dyniowe i gotuj przez 6-7 minut.
- Dodaj do sosu śmietanę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty, dolej wody z gotowania makaronu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Wmieszaj makaron do sosu i wymieszaj.
- Podawaj ze zrumienionym boczkiem (opcjonalnie).
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Polecam, bardzo przypadł mi do gustu. ♥️