Makaron z kurkami i kurczakiem to prosty przepis na szybki obiad. Delikatny kurczak i aromatyczne kurki to bardzo udany duet, a zielony makaron sprawia, że danie jest zdrowsze i apetycznie kolorowe.
Makaron z kurkami i kurczakiem – prosty obiad z grzybami
Uwielbiam kurki. Gdy tylko pojawiają się w sklepach, kupuję je 2-3 razy w tygodniu i wykorzystuję na rozmaite sposoby. Kilka dni temu było już risotto z kurkami, teraz czas na nieco inny wariant. Dlatego dziś proponuję Wam przepis na Makaron z kurkami i kurczakiem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Kurki z kurczakiem i makaronem…ale jakim?
Do kurek z kurczakiem pasuje praktycznie każdy makaron, więc macie tu pełną dowolność. Ja najczęściej przygotowuję ten obiad z tagliatelle (również pełnoziarnistym), papardelle, farfalle lub penne. Wszystkie te pasty pięknie chłoną delikatny, śmietanowy sos. Dziś przygotowałam wersję z makaronem szpinakowym, który fantastycznie smakuje z grzybowymi sosami, a przy okazji sprawia, że danie pięknie wygląda na talerzu.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z kurkami znajdziesz w zakładce GRZYBY
Jak oczyścić kurki
Wiem, że niektórzy narzekają na czyszczenie kurek, Że to takie nużące, a grzyby delikatne i się łamią i nic z nich w końcu nie zostaje. Otóż moi drodzy, jest pewien bardzo prosty, skuteczny i szybki sposób na oczyszczenie kurek ze wszystkich pozostałości lasu.
Żeby oczyścić kurki, przełóż je do miski, i posyp solą – ja najczęściej wsypuję jedną łyżkę na 200 g grzybów. Następnie zalej je wrzątkiem, delikatnie przemieszaj i zostaw na ok. 3 minuty. Po tym czasie zamieszaj ponownie, żeby ziemia, piach i brud opadły na dno. Odcedź kurki łyżką cedzakową. Jeśli widzisz, że grzyby są nadal brudne, możesz powtórzyć ten proces jeszcze nawet 2 razy.
Kurki z kurczakiem i makaronem to jedno z moich ulubionych dań grzybowych. To szybki i tani obiad, który przygotujecie w mniej niż pół godziny, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako pożywny posiłek w tygodniu.
Makaron z kurkami i kurczakiem
Składniki
- 300 g kurek
- 300 g makaronu szpinakowego
- 350 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- 200 ml śmietany 18%
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka masła klarowanego
Kroki
- Dokładnie umyj kurki. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie talarki, kurczaka w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć kurczaka, podsmaż, aż się zrumieni.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dodaj cebulę, czosnek i następnie kurki. Wymieszaj i smaż 5-6 minut.
- Dolej gorący bulion na patelnię i gotuj jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyłącz ogień pod patelnią i wlej śmietanę. Wymieszaj i dodaj odcedzony makaron oraz posiekaną natkę pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!