Czy jest lepszy comfort food niż kluseczki? Chyba nie! Dlatego mam dziś dla Was idealną jesienną propozycję na obiad, czyli dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli i szpinakiem. Super szybkie i super pyszne kluseczki z dyni i twarogu w kremowym sosie z 3 składników będą prawdziwym hitem w Twojej kuchni.
Dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli i szpinakiem
Te dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli to idealny pomysł na szybki obiad w tygodniu. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników, a sam czas przygotowania to nie więcej niż 30 minut.
Znajdziecie tu przepyszne połączenie delikatnych, mięciutkich i lekko słodkich kluseczek z wyrazistym, aksamitnie kremowym sosem, którego prosty skład Was zaskoczy.

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak zrobić dyniowe kluski leniwe z sosem serowym?
Do przygotowania tych pysznych dyniowych kluseczek będziesz potrzebować:
- twaróg – najlepiej sprawdzi się tu półtłusty twaróg; do wersji dekadenckiej polecam natomiast twaróg śmietankowy, z wyższą zawartością tłuszczu
- dynia – zdecydowanie najlepsza będzie dynia hokkaido ze względu na swoją kremową konsystencję; alternatywnie użyj puree z dyni muscat
- jaja – w przepisach zawsze używam jajek w rozmiarze „L” z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego
- mąka – polecam mąkę z mniejszą zawartością białka, czyli typ 405 lub 450 (tortowa), dzięki czemu dyniowe leniwe będą delikatniejsze

Najprostszy sos z gorgonzoli z 3 składników
To mój ulubiony sos serowy z 2 powodów – wymaga minimum pracy i składników, a smakuje po prostu wybornie. Przygotujesz go z mleka, śmietanki kremówki i włoskiego sera gorgonzola. Tylko tyle wystarczy, by uzyskać fantastyczną kremową kołderkę dla dyniowych kluseczek.

Sprawdź też inne przepisy na obiad:
Shoarma z kurczaka z piekarnika
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą
Wieprzowina w cydrze z jabłkami
Faszerowane bataty z mięsem w stylu tex-mex
Ropa vieja – kubańska szarpana wieprzowina

Dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli i szpinakiem
Składniki
Dyniowe leniwe
- 250 g twarogu
- 250 g puree z dyni
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej tortowej
Szybki sos z gorgonzoli
- 150 ml mleka
- 150 ml śmietany kremówki
- 300 g gorgonzoli
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 100 g świeżego szpinaku
Kroki
- Wszystkie składniki na leniwe umieść w misce i zagnieć.*
- Na stolnicy podsypanej mąką uformuj wałeczki z ciasta i podziel je na kluseczki.
- Gotuj w osolonej wodzie przez 1 minutę od wypłynięcia.
- Przygotuj sos – wszystkie składniki umieść na patelni i gotuj na małym ogniu, aż śmietanka zacznie gęstnieć. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
