Dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli i szpinakiem

Czy jest lepszy comfort food niż kluseczki? Chyba nie! Dlatego mam dziś dla Was idealną jesienną propozycję na obiad, czyli dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli i szpinakiem. Super szybkie i super pyszne kluseczki z dyni i twarogu w kremowym sosie z 3 składników będą prawdziwym hitem w Twojej kuchni.

Dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli i szpinakiem

Te dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli to idealny pomysł na szybki obiad w tygodniu. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników, a sam czas przygotowania to nie więcej niż 30 minut.

Znajdziecie tu przepyszne połączenie delikatnych, mięciutkich i lekko słodkich kluseczek z wyrazistym, aksamitnie kremowym sosem, którego prosty skład Was zaskoczy.

Dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli i szpinakiem

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jak zrobić dyniowe kluski leniwe z sosem serowym?

Do przygotowania tych pysznych dyniowych kluseczek będziesz potrzebować:

  • twaróg – najlepiej sprawdzi się tu półtłusty twaróg; do wersji dekadenckiej polecam natomiast twaróg śmietankowy, z wyższą zawartością tłuszczu
  • dynia – zdecydowanie najlepsza będzie dynia hokkaido ze względu na swoją kremową konsystencję; alternatywnie użyj puree z dyni muscat
  • jaja – w przepisach zawsze używam jajek w rozmiarze „L” z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego
  • mąka – polecam mąkę z mniejszą zawartością białka, czyli typ 405 lub 450 (tortowa), dzięki czemu dyniowe leniwe będą delikatniejsze
Dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli

Najprostszy sos z gorgonzoli z 3 składników

To mój ulubiony sos serowy z 2 powodów – wymaga minimum pracy i składników, a smakuje po prostu wybornie. Przygotujesz go z mleka, śmietanki kremówki i włoskiego sera gorgonzola. Tylko tyle wystarczy, by uzyskać fantastyczną kremową kołderkę dla dyniowych kluseczek.

Dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli

Sprawdź też inne przepisy na obiad:

Shoarma z kurczaka z piekarnika

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą

Wieprzowina w cydrze z jabłkami

Faszerowane bataty z mięsem w stylu tex-mex

Ropa vieja – kubańska szarpana wieprzowina

Dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli

Dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli i szpinakiem

Te pyszne dyniowe kluseczki w aksamitnie kremowym sosie z gorgonzoli to fantastyczny pomysł na leniwy rodzinny obiad.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Dyniowe leniwe

  • 250 g twarogu
  • 250 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej tortowej

Szybki sos z gorgonzoli

  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 300 g gorgonzoli
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g świeżego szpinaku

Kroki

  • Wszystkie składniki na leniwe umieść w misce i zagnieć.*
  • Na stolnicy podsypanej mąką uformuj wałeczki z ciasta i podziel je na kluseczki.
  • Gotuj w osolonej wodzie przez 1 minutę od wypłynięcia.
  • Przygotuj sos – wszystkie składniki umieść na patelni i gotuj na małym ogniu, aż śmietanka zacznie gęstnieć. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Wskazówki

*jeśli puree z dyni było bardziej smaczne wilgotne, będzie potrzeba więcej mąki do masy, ale polecam zacząć od ilości podanej w przepisie.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dynia, gorgonzola, jarski obiad, kluski, leniwe, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad wegetariański, pierogi, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, ser pleśniowy, sos serowy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2025. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl