Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Dyniowe leniwe z sosem z gorgonzoli i szpinakiem

Te pyszne dyniowe kluseczki w aksamitnie kremowym sosie z gorgonzoli to fantastyczny pomysł na leniwy rodzinny obiad.
Servings 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Dyniowe leniwe

  • 250 g twarogu
  • 250 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej tortowej

Szybki sos z gorgonzoli

  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 300 g gorgonzoli
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g świeżego szpinaku

Kroki

  • Wszystkie składniki na leniwe umieść w misce i zagnieć.*
  • Na stolnicy podsypanej mąką uformuj wałeczki z ciasta i podziel je na kluseczki.
  • Gotuj w osolonej wodzie przez 1 minutę od wypłynięcia.
  • Przygotuj sos - wszystkie składniki umieść na patelni i gotuj na małym ogniu, aż śmietanka zacznie gęstnieć. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Rady

*jeśli puree z dyni było bardziej smaczne wilgotne, będzie potrzeba więcej mąki do masy, ale polecam zacząć od ilości podanej w przepisie.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dynia, gorgonzola, jarski obiad, kluski, leniwe, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad wegetariański, pierogi, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, ser pleśniowy, sos serowy