Jeżeli jakimś cudem nie lubisz ziemniaków, to ta sałatka zrobi z Ciebie ich największego fana. Oto najlepsza chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką, skąpana w aromatycznym jogurtowo-musztardowym sosie.
Chrupiąca sałatka ziemniaczana
Młode ziemniaki to jeden z naszych narodowych skarbów. Zazwyczaj zjadamy je gotowane, posypane koperkiem i polane masłem. A dziś chcę Wam pokazać ich wersję luskusową, czyli gniecione i zapiekane młode ziemniaki, które po wyjęciu z piekarnika przeistaczają się w przepyszne, mega chrupiące plasterki.
Te kartfolane plastry stanowią bazę tej pysznej chrupiącej sałatki z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką.

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką
Chyba zgodzicie się ze mną, że pieczone warzywa mają zdecydowane bogatszy smak niż te gotowane / blanszowane. Dlatego właśnie w tej chrupiącej sałatce pojawiają się nie tylko pieczone ziemniaki, ale też pieczone szparagi i pieczone rzodkiewki.
Szparagi z piekarnika są lekko skarmelizowane, ale cały czas zielone i chrupiące, natomiast pieczone rzodkiewki zyskują niesamowitą soczystość i zupełnie nowy smak.

Aromatyczny sos jogurtowo-koperkowy
Ta chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką nie byłaby jednak kompletna, gdyby nie pyszny sos. Jego bazą jest jogurt naturalny (najlepiej grecki). Ostrości dodają mu 2 rodzaje musztardy: miodowa i francuska, a o świeżość dba siekany koperek.

Sprawdź też przepisy na inne wiosenne sałatki:
Pomidorowa bomba z burratą i sosem bazyliowym
Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem
Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą
Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini

Chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką
Składniki
- 500 g młodych ziemniaków
- 10 rzodkiewek przekrojonych na pół
- 350 g szparagów pozbawionych stwardniałych końcówek
- 2 łodygi selera naciowego albo 1 nieduży ogórek, pokrojony w kostkę
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- oliwa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sos
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Ziemniaki dokładnie umyj. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok. 15 minut (aż będzie można wbić w nie widelec).500 g młodych ziemniaków
- Ziemniaki odcedź, odparuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozgnieć ziemniaki za pomocą dołu szklanki i pozostaw do ostygnięcia. Nie pomijaj tego punktu – to kluczowe, by ziemniaki wyszły chrupiące!
- Skrop ziemniaki oliwą, posyp papryką, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut w220 °C obracając w połowie pieczenia.oliwa, 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Po wyjęciu ziemniaków, obniż temperaturę do 180 °C i wstaw szparagi i rzodkiewki skropione oliwą i piecz przez 8 minut.10 rzodkiewek, 350 g szparagów
- W dużej misce wymieszaj składniki na sos.200 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 pęczek koperku, sól, świeżo zmielony pieprz
- Dodaj pokrojonego selera i paprykę, wymieszaj.2 łodygi selera naciowego, 1 papryka
- Dodaj pieczone warzywa, wymieszaj i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.