Chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką

Jeżeli jakimś cudem nie lubisz ziemniaków, to ta sałatka zrobi z Ciebie ich największego fana. Oto najlepsza chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką, skąpana w aromatycznym jogurtowo-musztardowym sosie.

Chrupiąca sałatka ziemniaczana

Młode ziemniaki to jeden z naszych narodowych skarbów. Zazwyczaj zjadamy je gotowane, posypane koperkiem i polane masłem. A dziś chcę Wam pokazać ich wersję luskusową, czyli gniecione i zapiekane młode ziemniaki, które po wyjęciu z piekarnika przeistaczają się w przepyszne, mega chrupiące plasterki.

Te kartfolane plastry stanowią bazę tej pysznej chrupiącej sałatki z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką.

Chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką

Chyba zgodzicie się ze mną, że pieczone warzywa mają zdecydowane bogatszy smak niż te gotowane / blanszowane. Dlatego właśnie w tej chrupiącej sałatce pojawiają się nie tylko pieczone ziemniaki, ale też pieczone szparagi i pieczone rzodkiewki.

Szparagi z piekarnika są lekko skarmelizowane, ale cały czas zielone i chrupiące, natomiast pieczone rzodkiewki zyskują niesamowitą soczystość i zupełnie nowy smak.

Chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką

Aromatyczny sos jogurtowo-koperkowy

Ta chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką nie byłaby jednak kompletna, gdyby nie pyszny sos. Jego bazą jest jogurt naturalny (najlepiej grecki). Ostrości dodają mu 2 rodzaje musztardy: miodowa i francuska, a o świeżość dba siekany koperek.

Chrupiąca sałatka z pieczonymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką

Sprawdź też przepisy na inne wiosenne sałatki:

Grecka sałatka ziemniaczana

Pomidorowa bomba z burratą i sosem bazyliowym

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą

Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini

Chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką

Chrupiąca sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami, szparagami i rzodkiewką

Ta wiosenna sałatka to prawdziwa petarda! Chrupiące młode ziemniaki, soczysta pieczona rzodkiewka, szparagi i kremowy sos to idealne połączenie.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 10 rzodkiewek przekrojonych na pół
  • 350 g szparagów pozbawionych stwardniałych końcówek
  • 2 łodygi selera naciowego albo 1 nieduży ogórek, pokrojony w kostkę
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • oliwa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sos

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Ziemniaki dokładnie umyj. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok. 15 minut (aż będzie można wbić w nie widelec).
    500 g młodych ziemniaków
  • Ziemniaki odcedź, odparuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rozgnieć ziemniaki za pomocą dołu szklanki i pozostaw do ostygnięcia. Nie pomijaj tego punktu – to kluczowe, by ziemniaki wyszły chrupiące!
  • Skrop ziemniaki oliwą, posyp papryką, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut w220 °C obracając w połowie pieczenia.
    oliwa, 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Po wyjęciu ziemniaków, obniż temperaturę do 180 °C i wstaw szparagi i rzodkiewki skropione oliwą i piecz przez 8 minut.
    10 rzodkiewek, 350 g szparagów
  • W dużej misce wymieszaj składniki na sos.
    200 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 pęczek koperku, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Dodaj pokrojonego selera i paprykę, wymieszaj.
    2 łodygi selera naciowego, 1 papryka
  • Dodaj pieczone warzywa, wymieszaj i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, kolacja, lunch
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: młode ziemniaki, pieczone ziemniaki, przepis na zielone szparagi, rzodkiewka, sałatka, sałatka do pracy, sałatka na kolację, sałatka śródziemnomorska, sałatka z młodych ziemniaków, sałatka z ziemniakami, sałatka ze szparagami, sałatka ziemniaczana, szparagi, zielone szparagi, ziemniaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2025. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl