Ziemniaki dokładnie umyj. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok. 15 minut (aż będzie można wbić w nie widelec).
500 g młodych ziemniaków
Ziemniaki odcedź, odparuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgnieć ziemniaki za pomocą dołu szklanki i pozostaw do ostygnięcia. Nie pomijaj tego punktu - to kluczowe, by ziemniaki wyszły chrupiące!
Skrop ziemniaki oliwą, posyp papryką, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut w
220 °C obracając w połowie pieczenia. oliwa, 1 łyżeczka słodkiej papryki
Po wyjęciu ziemniaków, obniż temperaturę do
180 °C i wstaw szparagi i rzodkiewki skropione oliwą i piecz przez 8 minut. 10 rzodkiewek, 350 g szparagów
W dużej misce wymieszaj składniki na sos.
200 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 pęczek koperku, sól, świeżo zmielony pieprz
Dodaj pokrojonego selera i paprykę, wymieszaj.
2 łodygi selera naciowego, 1 papryka
Dodaj pieczone warzywa, wymieszaj i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.