Tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie

Ta rustykalna wytrawna tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodkie, skarmelizowane figi, wyrazisty ser kozi i wytrawne kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich to gwarantowany hit na waszym stole.

Galette z figami i kozim serem – idealne połączenie

Świeże figi to wyjątkowy dodatek do każdej potrawy. Urozmaicą owsiankę na śniadanie i dodadzą charakteru grzankom z serem pleśniowym czy sałatkom. Ja uwielbiam je w wersji zapiekanej, gdy są mięciutkie i cudownie skarmelizowane.

Ta słodycz fig idealnie kontrastuje z wyrazistymi serami. Właśnie to połączenie zainspirowało mnie do przygotowania nowego przepisu na galette, jakim jest ta wytrawna tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie.

Wytrawna tarta z figami i kozim serem

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Rustykalna tarta, czyli galette

Uwielbiam tarty w stylu rustykalnym, nazywane też galette. To tarty, których nie piecze się w formach, więc odchodzi tu cały proces tzw. blind bake (podpiekania samego spodu z obciążnikami) i walki o nieopadające brzegi ciasta. W przypadku galette kształt ciasta zależy od nas i od tego jak rozwałkujemy spód i jak owiniemy nim farsz.

Polecam ten rodzaj tart początkującym, bo naprawdę trzeba by się było postarać, by taka rustykalna wytrawna tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie miała się nie udać 😉

Wytrawna tarta z figami i kozim serem

Wytrawna tarta z figami i kozim serem – wskazówki

Tak jak wspominałam, ta tarta to wypiek, który naprawdę trudno zepsuć. Podrzucam Wam jednak kilka wskazówek, dzięki którym wyjdzie perfekcyjnie!

  • Ciasto zagniataj krótko, tylko do połączenia składników – dłuższe zagniatanie może prowadzić do gumowego ciasta.
  • Pamiętaj o schłodzeniu ciasta – minimum 30 minut w lodówce
  • Posmaruj brzegi ciasta jajkiem – to pozwala zamknąć brzegi ciasta i dodaje chrupiącą glazurę

Sprawdź też inne przepisy na wytrawne tarty:

Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem

Pełnoziarnista tarta z cukinią i kozim serem

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Tarta z kurkami

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie

Wytrawna tarta z figami i kozim serem

Tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie

Wytrawna tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie to przepyszne połączenie słodkości owoców z wyrazistością sera.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 6 porcji

Składniki 

  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g orzechów włoskich zmielonych
  • 100 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1-2 łyżki wody lodowatej
  • 200 g sera koziego miękkiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 7-8 fig
  • 1 jajko rozmieszane z 1 łyżką wody

Kroki

  • Mąkę, orzechy, masło i sól zagnieć krótko. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj lodowatej wody.
  • Zwiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Ser kozi, tymianek i sól wymieszaj.
  • Figi pokrój na grube plastry.
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy ok. 35 cm.
  • Na środku rozsmaruj ser kozi, zostawiając 2-3 cm od brzegu. Na serze ułóż figi. Boki ciasta zawiń i posmaruj jajkiem.
  • Piecz w 210 stopniach (góra-dół) przez 35-40 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: figi, galette, galette z owocami, kozi ser, orzechy, orzechy włoskie, tarta, tarta na słono, tarta rustykalna, tarta z figami i kozim serem

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl