Ta rustykalna wytrawna tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodkie, skarmelizowane figi, wyrazisty ser kozi i wytrawne kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich to gwarantowany hit na waszym stole.
Galette z figami i kozim serem – idealne połączenie
Świeże figi to wyjątkowy dodatek do każdej potrawy. Urozmaicą owsiankę na śniadanie i dodadzą charakteru grzankom z serem pleśniowym czy sałatkom. Ja uwielbiam je w wersji zapiekanej, gdy są mięciutkie i cudownie skarmelizowane.
Ta słodycz fig idealnie kontrastuje z wyrazistymi serami. Właśnie to połączenie zainspirowało mnie do przygotowania nowego przepisu na galette, jakim jest ta wytrawna tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Rustykalna tarta, czyli galette
Uwielbiam tarty w stylu rustykalnym, nazywane też galette. To tarty, których nie piecze się w formach, więc odchodzi tu cały proces tzw. blind bake (podpiekania samego spodu z obciążnikami) i walki o nieopadające brzegi ciasta. W przypadku galette kształt ciasta zależy od nas i od tego jak rozwałkujemy spód i jak owiniemy nim farsz.
Polecam ten rodzaj tart początkującym, bo naprawdę trzeba by się było postarać, by taka rustykalna wytrawna tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie miała się nie udać 😉
Wytrawna tarta z figami i kozim serem – wskazówki
Tak jak wspominałam, ta tarta to wypiek, który naprawdę trudno zepsuć. Podrzucam Wam jednak kilka wskazówek, dzięki którym wyjdzie perfekcyjnie!
- Ciasto zagniataj krótko, tylko do połączenia składników – dłuższe zagniatanie może prowadzić do gumowego ciasta.
- Pamiętaj o schłodzeniu ciasta – minimum 30 minut w lodówce
- Posmaruj brzegi ciasta jajkiem – to pozwala zamknąć brzegi ciasta i dodaje chrupiącą glazurę
Sprawdź też inne przepisy na wytrawne tarty:
Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem
Pełnoziarnista tarta z cukinią i kozim serem
Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie
Tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie
Składniki
- 140 g mąki pszennej
- 80 g orzechów włoskich zmielonych
- 100 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1-2 łyżki wody lodowatej
- 200 g sera koziego miękkiego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- 7-8 fig
- 1 jajko rozmieszane z 1 łyżką wody
Kroki
- Mąkę, orzechy, masło i sól zagnieć krótko. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj lodowatej wody.
- Zwiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Ser kozi, tymianek i sól wymieszaj.
- Figi pokrój na grube plastry.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy ok. 35 cm.
- Na środku rozsmaruj ser kozi, zostawiając 2-3 cm od brzegu. Na serze ułóż figi. Boki ciasta zawiń i posmaruj jajkiem.
- Piecz w 210 stopniach (góra-dół) przez 35-40 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!