Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie

Wytrawna tarta z figami i kozim serem na orzechowym spodzie to przepyszne połączenie słodkości owoców z wyrazistością sera.
Servings 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hour

Składniki

  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g orzechów włoskich zmielonych
  • 100 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1-2 łyżki wody lodowatej
  • 200 g sera koziego miękkiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 7-8 fig
  • 1 jajko rozmieszane z 1 łyżką wody

Kroki

  • Mąkę, orzechy, masło i sól zagnieć krótko. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj lodowatej wody.
  • Zwiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Ser kozi, tymianek i sól wymieszaj.
  • Figi pokrój na grube plastry.
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy ok. 35 cm.
  • Na środku rozsmaruj ser kozi, zostawiając 2-3 cm od brzegu. Na serze ułóż figi. Boki ciasta zawiń i posmaruj jajkiem.
  • Piecz w 210 stopniach (góra-dół) przez 35-40 minut.
Posiłek: kolacja, lunch
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: figi, galette, galette z owocami, kozi ser, orzechy, orzechy włoskie, tarta, tarta na słono, tarta rustykalna, tarta z figami i kozim serem