Nie znajdziecie pyszniejszego comfort food tej jesieni. Lekkie jak obłoczki leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami to obłędnie pyszny, rozgrzewający obiad, który będziecie chcieli jeść codziennie!
Idealne leniwe na słodko
Gdy na temperatura powoli spada, a słońca za oknem coraz mniej, potrzeba na rozgrzewające dania zdecydowanie wzrasta. Wtedy, całe na biało, wjeżdżają najdelikatniejsze kluski leniwe, jakie możecie zrobić.
Kluseczki w tym przepisie na leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami przygotowuję z możliwie najmniejszą ilością mąki pszennej, dzięki czemu są leciutkie i delikatne – po prostu idealne.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak zrobić leniwe z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami
Przygotowanie tych kluseczek z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami jest bardzo proste, co potwierdza sama nazwa “leniwe”. To jedno z tych dań, które można zrobić całkowicie od niechcenia, a i tak za każdym razem będzie smakować przepysznie.
Zaczynamy od przygotowania masy na leniwe, czyli wymieszania widelcem twarogu, jajek i mąki. Ciasto będzie bardzo lepiące, ale dokładnie takie ma być. Za dużo mąki i zamiast delikatnych obłoczków, mielibyśmy gumowate twardziochy.
Następnie przekładamy porcję ciasta na stolnicę obficie posypaną mąką, formujemy wałeczek i kroimy go na kluski. Leniwe czekają na wrzucenie do gorącej wody, a my mamy czas na przygotowanie śliwek. Umyte owoce kroimy na pół i podsmażamy na maśle z brązowym cukrem.
Teraz pora na gotowanie kluseczek i przygotowanie naszego masła. Pamiętajcie, by zrobić je na głębokiej patelni, bo właśnie tam, po odcedzeniu, przekładamy leniwe, by je pięknie całe obtoczyć w korzennej kołderce.
Ostatni krok to przełożenie kluseczek na talerz razem z owocami i leniwe z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami gotowe!
Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami – wskazówki
O czym warto pamiętać przygotowując to danie?
- Do ich przygotowania najlepszy będzie twaróg półtłusty, tradycyjny. Ser z wiaderka, nawet najlepszy, może sprawić, że ciasto będzie ekstremalnie lepiące i konieczne będzie dosypanie dużej ilości mąki.
- Jajka w przepisie mają rozmiar “L”
- Jeśli nie masz brązowego cukru, zwykły też da radę. Brązowy dodaje przyjemną nutę skarmelizowania.
- Śliwki smaż do momentu, aż zaczną robić się lekko miękkie.
@przepisynatalerzu 🍁Lekkie jak obłoczki leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami to jeden z najlepszych sposób, by umilić sobie pierwsze chłodne wrześniowe dni. Te puszyste i delikatne leniwe kluseczki to mój ulubiony comfort food na każdą porę roku, ale jesienią smakuje wybitnie dobrze, zwłaszcza w towarzystwie korzennych przypraw i mięciutkich śliwek. Niebo w gębie 🥰 Przepis na 🍁 Leniwe z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami🍁 600 g twarogu 120 g mąki pszennej 3 jaja 500 g śliwek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki masła Twaróg rozgnieć tluczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj jajka, mąkę i wymieszaj. Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż porcję ciasta i uformuj z niej wałek. Pokrój na mniejsze części. Powtórz, aż rozpracujesz całe ciasto. Nastaw w dużym garnku wodę do gotowania leniwych i zajmij się śliwkami. Przekrój owoce na pół, a następnie wyłóż je na patelnię z rozgrzaną łyżką masła i brązowego cukru. Smaż 2-3 minuty, aż będą miękkie i pięknie oblepione syropem. Wrzuć kluseczki do wrzącej wody. Gotuj do wypłynięcia. W międzyczasie na patelni przygotuj bułeczkę – rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i przyprawy (opcjonalnie też cukier) Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką. Wymieszaj delikatnie i podawaj od razu ze śliwkami. #leniwe #kluski #kluskileniwe #pierogileniwe #śliwki #karmelizowaneśliwki #comfortfood #obiad #obiadek #obiaddomowy #szybkiobiad #obiadbezmięsa #szybkiprzepis #pomyslnaobiad #kuchniapolska #twaróg #jesienneinspiracje ♬ September (Instrumental) – Sparky Deathcap
Sprawdź też inne pomysły na obiad bez mięsa:
Placki z cukinii z sosem jogurtowym
Racuchy z jabłkami – puszyste i chrupiące
Kremowy makaron z pieczarkami i porem
Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami
Składniki
Leniwe
- 600 g twarogu najlepiej półtłustego
- 120 g mąki pszennej
- 3 jaja
Masło kardamonowe
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka kardamonu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru brązowego opcjonalnie
Karmelizowane śliwki
- 500 g śliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru brązowego
Kroki
- Twaróg rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj jajka, mąkę i wymieszaj.
- Na obficie podsypaną mąką stolnicę wyłóż porcję ciasta i uformuj z niej wałek. Pokrój na mniejsze części. Powtórz, aż rozpracujesz całe ciasto.
- Nastaw w dużym garnku wodę do gotowania leniwych i zacznij przygotowywać śliwki.
- Przekrój owoce na pół, a następnie wyłóż je na patelnię z rozgrzaną łyżką masła i brązowego cukru. Smaż 2-3 minuty, aż będą miękkie i pięknie oblepione syropem.
- Wrzuć kluseczki do wrzącej wody. Gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia. W międzyczasie na patelni przygotuj bułeczkę – rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i przyprawy (opcjonalnie też cukier) Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką.
- Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką. Wymieszaj delikatnie i podawaj od razu ze śliwkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu w social mediach!