Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami

Nie znajdziecie pyszniejszego comfort food tej jesieni. Lekkie jak obłoczki leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami to obłędnie pyszny, rozgrzewający obiad, który będziecie chcieli jeść codziennie!

Idealne leniwe na słodko

Gdy na temperatura powoli spada, a słońca za oknem coraz mniej, potrzeba na rozgrzewające dania zdecydowanie wzrasta. Wtedy, całe na biało, wjeżdżają najdelikatniejsze kluski leniwe, jakie możecie zrobić.

Kluseczki w tym przepisie na leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami przygotowuję z możliwie najmniejszą ilością mąki pszennej, dzięki czemu są leciutkie i delikatne – po prostu idealne.

Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jak zrobić leniwe z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami

Przygotowanie tych kluseczek z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami jest bardzo proste, co potwierdza sama nazwa “leniwe”. To jedno z tych dań, które można zrobić całkowicie od niechcenia, a i tak za każdym razem będzie smakować przepysznie.

Zaczynamy od przygotowania masy na leniwe, czyli wymieszania widelcem twarogu, jajek i mąki. Ciasto będzie bardzo lepiące, ale dokładnie takie ma być. Za dużo mąki i zamiast delikatnych obłoczków, mielibyśmy gumowate twardziochy.

Następnie przekładamy porcję ciasta na stolnicę obficie posypaną mąką, formujemy wałeczek i kroimy go na kluski. Leniwe czekają na wrzucenie do gorącej wody, a my mamy czas na przygotowanie śliwek. Umyte owoce kroimy na pół i podsmażamy na maśle z brązowym cukrem.

Teraz pora na gotowanie kluseczek i przygotowanie naszego masła. Pamiętajcie, by zrobić je na głębokiej patelni, bo właśnie tam, po odcedzeniu, przekładamy leniwe, by je pięknie całe obtoczyć w korzennej kołderce.

Ostatni krok to przełożenie kluseczek na talerz razem z owocami i leniwe z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami gotowe!

Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami

Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami – wskazówki

O czym warto pamiętać przygotowując to danie?

  • Do ich przygotowania najlepszy będzie twaróg półtłusty, tradycyjny. Ser z wiaderka, nawet najlepszy, może sprawić, że ciasto będzie ekstremalnie lepiące i konieczne będzie dosypanie dużej ilości mąki.
  • Jajka w przepisie mają rozmiar “L”
  • Jeśli nie masz brązowego cukru, zwykły też da radę. Brązowy dodaje przyjemną nutę skarmelizowania.
  • Śliwki smaż do momentu, aż zaczną robić się lekko miękkie.
@przepisynatalerzu 🍁Lekkie jak obłoczki leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami to jeden z najlepszych sposób, by umilić sobie pierwsze chłodne wrześniowe dni. Te puszyste i delikatne leniwe kluseczki to mój ulubiony comfort food na każdą porę roku, ale jesienią smakuje wybitnie dobrze, zwłaszcza w towarzystwie korzennych przypraw i mięciutkich śliwek. Niebo w gębie 🥰 Przepis na 🍁 Leniwe z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami🍁 600 g twarogu 120 g mąki pszennej 3 jaja 500 g śliwek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki masła Twaróg rozgnieć tluczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj jajka, mąkę i wymieszaj. Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż porcję ciasta i uformuj z niej wałek. Pokrój na mniejsze części. Powtórz, aż rozpracujesz całe ciasto. Nastaw w dużym garnku wodę do gotowania leniwych i zajmij się śliwkami. Przekrój owoce na pół, a następnie wyłóż je na patelnię z rozgrzaną łyżką masła i brązowego cukru. Smaż 2-3 minuty, aż będą miękkie i pięknie oblepione syropem. Wrzuć kluseczki do wrzącej wody. Gotuj do wypłynięcia. W międzyczasie na patelni przygotuj bułeczkę – rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i przyprawy (opcjonalnie też cukier) Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką. Wymieszaj delikatnie i podawaj od razu ze śliwkami. #leniwe #kluski #kluskileniwe #pierogileniwe #śliwki #karmelizowaneśliwki #comfortfood #obiad #obiadek #obiaddomowy #szybkiobiad #obiadbezmięsa #szybkiprzepis #pomyslnaobiad #kuchniapolska #twaróg #jesienneinspiracje ♬ September (Instrumental) – Sparky Deathcap

Sprawdź też inne pomysły na obiad bez mięsa:

Placki z cukinii z sosem jogurtowym

Racuchy z jabłkami – puszyste i chrupiące

Lasagne ze szpinakiem

Kremowy makaron z pieczarkami i porem

Halloumi zapiekane po grecku

Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami

Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami

To najlepszy comfort food tej jesieni! Delikatne i puszyste leniwe kluseczki w połączeniu z korzennym masłem i karmelizowanymi śliwkami są po prostu obłędnie pyszne.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 25 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Leniwe

  • 600 g twarogu najlepiej półtłustego
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 jaja

Masło kardamonowe

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru brązowego opcjonalnie

Karmelizowane śliwki

  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru brązowego

Kroki

  • Twaróg rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj jajka, mąkę i wymieszaj.
  • Na obficie podsypaną mąką stolnicę wyłóż porcję ciasta i uformuj z niej wałek. Pokrój na mniejsze części. Powtórz, aż rozpracujesz całe ciasto.
  • Nastaw w dużym garnku wodę do gotowania leniwych i zacznij przygotowywać śliwki.
  • Przekrój owoce na pół, a następnie wyłóż je na patelnię z rozgrzaną łyżką masła i brązowego cukru. Smaż 2-3 minuty, aż będą miękkie i pięknie oblepione syropem.
  • Wrzuć kluseczki do wrzącej wody. Gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia. W międzyczasie na patelni przygotuj bułeczkę – rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i przyprawy (opcjonalnie też cukier) Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką.
  • Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką. Wymieszaj delikatnie i podawaj od razu ze śliwkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: comfort food, jarski obiad, kardamon, kluski, leniwe, obiad bez mięsa, obiad na słodko, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, śliwki, szybki obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu w social mediach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl