Twaróg rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj jajka, mąkę i wymieszaj.
Na obficie podsypaną mąką stolnicę wyłóż porcję ciasta i uformuj z niej wałek. Pokrój na mniejsze części. Powtórz, aż rozpracujesz całe ciasto.
Nastaw w dużym garnku wodę do gotowania leniwych i zacznij przygotowywać śliwki.
Przekrój owoce na pół, a następnie wyłóż je na patelnię z rozgrzaną łyżką masła i brązowego cukru. Smaż 2-3 minuty, aż będą miękkie i pięknie oblepione syropem.
Wrzuć kluseczki do wrzącej wody. Gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia. W międzyczasie na patelni przygotuj bułeczkę - rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i przyprawy (opcjonalnie też cukier) Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką.
Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką. Wymieszaj delikatnie i podawaj od razu ze śliwkami.