Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami

To najlepszy comfort food tej jesieni! Delikatne i puszyste leniwe kluseczki w połączeniu z korzennym masłem i karmelizowanymi śliwkami są po prostu obłędnie pyszne.
Servings 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Ingredients

Leniwe

  • 600 g twarogu najlepiej półtłustego
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 jaja

Masło kardamonowe

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru brązowego opcjonalnie

Karmelizowane śliwki

  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru brązowego

Instructions

  • Twaróg rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj jajka, mąkę i wymieszaj.
  • Na obficie podsypaną mąką stolnicę wyłóż porcję ciasta i uformuj z niej wałek. Pokrój na mniejsze części. Powtórz, aż rozpracujesz całe ciasto.
  • Nastaw w dużym garnku wodę do gotowania leniwych i zacznij przygotowywać śliwki.
  • Przekrój owoce na pół, a następnie wyłóż je na patelnię z rozgrzaną łyżką masła i brązowego cukru. Smaż 2-3 minuty, aż będą miękkie i pięknie oblepione syropem.
  • Wrzuć kluseczki do wrzącej wody. Gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia. W międzyczasie na patelni przygotuj bułeczkę - rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i przyprawy (opcjonalnie też cukier) Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką.
  • Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką. Wymieszaj delikatnie i podawaj od razu ze śliwkami.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: comfort food, jarski obiad, kardamon, kluski, leniwe, obiad bez mięsa, obiad na słodko, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, śliwki, szybki obiad