Babka pomarańczowa z polewą jagodową

Aromatyczna. puszysta i wilgotna – właśnie taka jest pyszna babka pomarańczowa z polewą jagodową. Sprawdź ten przepis na letnie ciasto, czerpiące z aromatu soczystych pomarańczy i intensywnych jagód.

Prosta babka pomarańczowa

Nie ma lepszych deserów na lato niż ciasta owocowe. Ta obłędnie pyszna babka pomarańczowa jest na to dowodem. Wilgotna, super puszysta, mocno cytrusowa – jestem przekonana, że będziecie ją piec nie raz!

Jej sekretem jest podwójna pomarańczowość. Do babki dodajemy bowiem nie tylko skórkę, ale i wyciśnięty sok z pomarańczy. To nadaje jej wyjątkowy aromat i sprawia, że jest idealnie wilgotna.

Babka pomarańczowa z polewą jagodową

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Polewa jagodowa – jak ją zrobić?

Po upieczeniu możecie tę babkę pomarańczową posypać tylko cukrem pudrem lub polać lukrem, ale polecam Wam wnieść ją na wyższy poziom za pomocą polewy jagodowej. Jak ją zrobić?

Jagody (mogą być świeże lub mrożone) gotujemy, aż puszczą sok i będą się rozpadać. Przecieramy owoce przez gęste sito. Gdy jagodowa masa ostygnie, mieszamy ją z cukrem pudrem i wodą.

Jeśli chcemy rozjaśnić kolor polewy zamiast wody można dodać śmietanki lub mleka.

Babka pomarańczowa z polewą jagodową

Babka pomarańczowa – co zrobić, by uniknąć zakalca w cieście?

Ile razy słyszałam: “nie piekę, bo mi zakalec wychodzi”. Ogłaszam więc wszem i wobec – da się bez zakalca 😉 Poniżej moje wskazówki, dzięki którym ta babka pomarańczowa z polewą jagodową wyjdzie idealnie:

  • pamiętaj, by wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej – najlepiej wyjąć je z lodówki na minimum 3 godziny przed pieczeniem,
  • mieszaj tylko do połączenia składników (unikamy zbytniego napowietrzania masy),
  • nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia – pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone i jeśli masz wątpliwość, piecz je jeszcze przez kolejne kilka minut.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne ciasta z owocami:

Apfelkuchen – proste ciasto z jabłkami

Apple pie – amerykańska szarlotka

Sernik borówkowy

Ciasto jogurtowe z malinami

Rustykalna tarta z wiśniami

Babka pomarańczowa z polewą jagodową

Babka pomarańczowa z polewą jagodową

Ta wilgotna i puszysta babka to wspaniałe ciasto na lato i nie tylko. Jest mięciutka i mocno cytrusowa, a polewa jagodowa dodaje jej wyrazistości i słodyczy.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina 20 min.
Porcje: 10 porcji

Składniki 

Babka pomarańczowa

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 170 g masła
  • 3 jaja
  • 150 g maślanki
  • 2 pomarańcze (skórka starta z obu, sok wyciśnięty z ½)

Polewa jagodowa

  • 150 g jagód
  • 180 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody lub śmietanki

Kroki

Przygotowanie babki

  • Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
  • W misie miksera ubij masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając za każdym razem.
  • Dodaj suche składniki, wymieszaj krótko. Następnie dodaj maślankę, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy.
  • Przełóż masę do formy na babkę wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 50 minut (lub do suchego patyczka)

Przygotowanie polewy

  • Jagody umieść w garnku i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż puszczą sok i zrobią się miękkie.
  • Przetrzyj owoce przez gęste sito, a powstały sos połącz z cukrem pudrem. Dodaj 1-4 łyżki wody (lub śmietanki, jeśli chcesz osiągnąć jaśniejszy kolor) do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Ostudzoną babkę pomarańczową udekoruj polewą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: babka, babka na wielkanoc, babka pomarańczowa, babka ucierana, ciasta, ciasto, ciasto na lato, ciasto na Wielkanoc, ciasto pomarańczowe, ciasto z owocami, polewa jagodowa, proste ciasto

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu w social mediach.

Weź udział w dyskusji o przepisie

5 from 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl