Aromatyczna. puszysta i wilgotna – właśnie taka jest pyszna babka pomarańczowa z polewą jagodową. Sprawdź ten przepis na letnie ciasto, czerpiące z aromatu soczystych pomarańczy i intensywnych jagód.
Prosta babka pomarańczowa
Nie ma lepszych deserów na lato niż ciasta owocowe. Ta obłędnie pyszna babka pomarańczowa jest na to dowodem. Wilgotna, super puszysta, mocno cytrusowa – jestem przekonana, że będziecie ją piec nie raz!
Jej sekretem jest podwójna pomarańczowość. Do babki dodajemy bowiem nie tylko skórkę, ale i wyciśnięty sok z pomarańczy. To nadaje jej wyjątkowy aromat i sprawia, że jest idealnie wilgotna.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Polewa jagodowa – jak ją zrobić?
Po upieczeniu możecie tę babkę pomarańczową posypać tylko cukrem pudrem lub polać lukrem, ale polecam Wam wnieść ją na wyższy poziom za pomocą polewy jagodowej. Jak ją zrobić?
Jagody (mogą być świeże lub mrożone) gotujemy, aż puszczą sok i będą się rozpadać. Przecieramy owoce przez gęste sito. Gdy jagodowa masa ostygnie, mieszamy ją z cukrem pudrem i wodą.
Jeśli chcemy rozjaśnić kolor polewy zamiast wody można dodać śmietanki lub mleka.
Babka pomarańczowa – co zrobić, by uniknąć zakalca w cieście?
Ile razy słyszałam: “nie piekę, bo mi zakalec wychodzi”. Ogłaszam więc wszem i wobec – da się bez zakalca 😉 Poniżej moje wskazówki, dzięki którym ta babka pomarańczowa z polewą jagodową wyjdzie idealnie:
- pamiętaj, by wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej – najlepiej wyjąć je z lodówki na minimum 3 godziny przed pieczeniem,
- mieszaj tylko do połączenia składników (unikamy zbytniego napowietrzania masy),
- nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia – pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone i jeśli masz wątpliwość, piecz je jeszcze przez kolejne kilka minut.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne ciasta z owocami:
Apfelkuchen – proste ciasto z jabłkami
Apple pie – amerykańska szarlotka
Babka pomarańczowa z polewą jagodową
Składniki
Babka pomarańczowa
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 170 g masła
- 3 jaja
- 150 g maślanki
- 2 pomarańcze (skórka starta z obu, sok wyciśnięty z ½)
Polewa jagodowa
- 150 g jagód
- 180 g cukru pudru
- 2 łyżki wody lub śmietanki
Kroki
Przygotowanie babki
- Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
- W misie miksera ubij masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dodawaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając za każdym razem.
- Dodaj suche składniki, wymieszaj krótko. Następnie dodaj maślankę, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy.
- Przełóż masę do formy na babkę wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 50 minut (lub do suchego patyczka)
Przygotowanie polewy
- Jagody umieść w garnku i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż puszczą sok i zrobią się miękkie.
- Przetrzyj owoce przez gęste sito, a powstały sos połącz z cukrem pudrem. Dodaj 1-4 łyżki wody (lub śmietanki, jeśli chcesz osiągnąć jaśniejszy kolor) do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Ostudzoną babkę pomarańczową udekoruj polewą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu w social mediach.
Super!