Ta wilgotna i puszysta babka to wspaniałe ciasto na lato i nie tylko. Jest mięciutka i mocno cytrusowa, a polewa jagodowa dodaje jej wyrazistości i słodyczy.
Servings 10porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.20 min.min.
Składniki
Babka pomarańczowa
300gmąki pszennejtortowej
2łyżeczkiproszku do pieczenia
200gdrobnego cukru do wypieków
170gmasła
3jaja
150gmaślanki
2pomarańcze(skórka starta z obu, sok wyciśnięty z ½)
Polewa jagodowa
150gjagód
180gcukru pudru
2łyżkiwodylub śmietanki
Kroki
Przygotowanie babki
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
W misie miksera ubij masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając za każdym razem.
Dodaj suche składniki, wymieszaj krótko. Następnie dodaj maślankę, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy.
Przełóż masę do formy na babkę wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 50 minut (lub do suchego patyczka)
Przygotowanie polewy
Jagody umieść w garnku i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż puszczą sok i zrobią się miękkie.
Przetrzyj owoce przez gęste sito, a powstały sos połącz z cukrem pudrem. Dodaj 1-4 łyżki wody (lub śmietanki, jeśli chcesz osiągnąć jaśniejszy kolor) do uzyskania pożądanej konsystencji.