Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Babka pomarańczowa z polewą jagodową

Ta wilgotna i puszysta babka to wspaniałe ciasto na lato i nie tylko. Jest mięciutka i mocno cytrusowa, a polewa jagodowa dodaje jej wyrazistości i słodyczy.
Servings 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hour 20 min.

Składniki

Babka pomarańczowa

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 170 g masła
  • 3 jaja
  • 150 g maślanki
  • 2 pomarańcze (skórka starta z obu, sok wyciśnięty z ½)

Polewa jagodowa

  • 150 g jagód
  • 180 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody lub śmietanki

Kroki

Przygotowanie babki

  • Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
  • W misie miksera ubij masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając za każdym razem.
  • Dodaj suche składniki, wymieszaj krótko. Następnie dodaj maślankę, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy.
  • Przełóż masę do formy na babkę wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 50 minut (lub do suchego patyczka)

Przygotowanie polewy

  • Jagody umieść w garnku i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż puszczą sok i zrobią się miękkie.
  • Przetrzyj owoce przez gęste sito, a powstały sos połącz z cukrem pudrem. Dodaj 1-4 łyżki wody (lub śmietanki, jeśli chcesz osiągnąć jaśniejszy kolor) do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Ostudzoną babkę pomarańczową udekoruj polewą.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: babka, babka na wielkanoc, babka pomarańczowa, babka ucierana, ciasta, ciasto, ciasto na lato, ciasto na Wielkanoc, ciasto pomarańczowe, ciasto z owocami, polewa jagodowa, proste ciasto