Wiosenne grzanki ze szparagami i burratą

Jest wiosna, a to oznacza tylko jedno – sezon szparagowy w pełni! Dziś proponuję Wam bardzo proste, ale przepyszne i zaskakująco sycące śniadanie z nimi w roli głównej. Zapraszam na grzanki ze szparagami i burratą.

Prosty pomysł na szparagi

Na blogu znajdziecie wiele przepisów na szparagi, bo to jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie sprawdzi się w porannej jajecznicy, jako dodatek do makaronu w obiedzie, czy główny składnik sałatki na kolację.

Najczęściej w mojej kuchni pojawiają się zielone szparagi, które są bardzo proste w obsłudze – nie trzeba ich obierać, nie są łykowate (jak to się zdarza w przypadku ich białych kuzynów) i świetnie smakują też na surowo.

I właśnie zielone szparagi pojawiają się w tym przepisie na wiosenne grzanki ze szparagami i burratą.

Grzanki ze szparagami i burratą

Co jest mi potrzebne, by zrobić wiosenne grzanki ze szparagami i burratą?

Grzanki to nie jest rocket science pod względem przygotowania, ale kluczem do idealnego smaku są składniki.

Chleb. Najlepszy będzie dobry chleb na zakwasie, taki z chrupiącą skórką. Świetnie pasuje to chleb z dodatkiem oliwek lub suszonych pomidorów.

Szparagi. Wyszukuj w sklepie świeżych, młodych sztuk, czyli dość cienkich, z zamkniętymi główkami, o soczystym kolorze.

Burrata. To ser czy śmietana? Mam dla Was najlepszą odpowiedź – burrata to niejako dwa w jednym. Jest cudownie kremowa, tłuściutka i po prostu przepyszna.

Oliwa. Każda oliwa EV da radę, ale wyrazista i cytrusowa doda tym wiosennym grzankom ze szparagami i burratą +10 do śródziemnomorskości.

Sprawdź też inne pomysły na śniadania:

Nocna owsianka waniliowa z truskawkami

Jajka sadzone w gniazdach z cukinii

Prosta pasta jajeczna

Szakszuka

Dutch baby – pieczony naleśnik

Grzanki ze szparagami i burratą

Wiosenne grzanki ze szparagami i burratą

Te proste grzanki ze szparagami i burratą to idealny pomysł na wiosenne śniadanie.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 2 duże kromki chleba na zakwasie
  • 8 szparagów
  • 1 kulka burraty
  • płatki chili
  • oliwa
  • 2 łyżki orzechów prażonych (migdały, włoskie, pistacje)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Obetnij twarde końcówki szparagów, ukrój kromki chleba.
    2 duże kromki chleba na zakwasie, 8 szparagów
  • Ułóż na patelni chleb i szparagi, skop oliwą i smaż na średnim ogniu, aż chleb będzie rumiany i chrupiący, a szparagi zaczną się złocić.
    oliwa
  • Na talerzu połóż chleb, rozsmaruj na nim burratę i ułóż szparagi.
    1 kulka burraty
  • Posyp solą, pieprzem, orzechami i płatkami chilli.
    płatki chili, 2 łyżki orzechów, sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, śniadanie
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: burrata, chleb na zakwasie, grzanki, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, przepis na zielone szparagi, śniadania, szparagi, szybkie śniadanie, tosty, zdrowe śniadanie, zielone szparagi

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl