Jest wiosna, a to oznacza tylko jedno – sezon szparagowy w pełni! Dziś proponuję Wam bardzo proste, ale przepyszne i zaskakująco sycące śniadanie z nimi w roli głównej. Zapraszam na grzanki ze szparagami i burratą.
Prosty pomysł na szparagi
Na blogu znajdziecie wiele przepisów na szparagi, bo to jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie sprawdzi się w porannej jajecznicy, jako dodatek do makaronu w obiedzie, czy główny składnik sałatki na kolację.
Najczęściej w mojej kuchni pojawiają się zielone szparagi, które są bardzo proste w obsłudze – nie trzeba ich obierać, nie są łykowate (jak to się zdarza w przypadku ich białych kuzynów) i świetnie smakują też na surowo.
I właśnie zielone szparagi pojawiają się w tym przepisie na wiosenne grzanki ze szparagami i burratą.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Co jest mi potrzebne, by zrobić wiosenne grzanki ze szparagami i burratą?
Grzanki to nie jest rocket science pod względem przygotowania, ale kluczem do idealnego smaku są składniki.
Chleb. Najlepszy będzie dobry chleb na zakwasie, taki z chrupiącą skórką. Świetnie pasuje to chleb z dodatkiem oliwek lub suszonych pomidorów.
Szparagi. Wyszukuj w sklepie świeżych, młodych sztuk, czyli dość cienkich, z zamkniętymi główkami, o soczystym kolorze.
Burrata. To ser czy śmietana? Mam dla Was najlepszą odpowiedź – burrata to niejako dwa w jednym. Jest cudownie kremowa, tłuściutka i po prostu przepyszna.
Oliwa. Każda oliwa EV da radę, ale wyrazista i cytrusowa doda tym wiosennym grzankom ze szparagami i burratą +10 do śródziemnomorskości.
Sprawdź też inne pomysły na śniadania:
Nocna owsianka waniliowa z truskawkami
Jajka sadzone w gniazdach z cukinii
Dutch baby – pieczony naleśnik
Wiosenne grzanki ze szparagami i burratą
Składniki
- 2 duże kromki chleba na zakwasie
- 8 szparagów
- 1 kulka burraty
- płatki chili
- oliwa
- 2 łyżki orzechów prażonych (migdały, włoskie, pistacje)
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Obetnij twarde końcówki szparagów, ukrój kromki chleba.2 duże kromki chleba na zakwasie, 8 szparagów
- Ułóż na patelni chleb i szparagi, skop oliwą i smaż na średnim ogniu, aż chleb będzie rumiany i chrupiący, a szparagi zaczną się złocić.oliwa
- Na talerzu połóż chleb, rozsmaruj na nim burratę i ułóż szparagi.1 kulka burraty
- Posyp solą, pieprzem, orzechami i płatkami chilli.płatki chili, 2 łyżki orzechów, sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!