Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami laskowymi to pyszny i piękny pomysł na ciasto na Boże Narodzenie.
Puszyste, wilgotne, maślane ciasto w połączeniu z intensywną, nie za słodką masą czekoladową z dodatkiem prażonych orzechów laskowych to genialne połączenie.
Na wierzch wystarczy cukier puder lub szybki lukier i idealne ciasto na święta gotowe!
Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami
Jeśli szukasz przepisu na ciasto, którym zachwycisz rodzinę na Święta Bożego Narodzenia, to ten piękny i pyszny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami laskowymi musi trafić na Twoją listę.
Na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany w przygotowaniu, ale przekonacie się, że tak naprawdę zaskakująco prosto się go robi. Połowa sukcesu to dobrze zagniecione ciasto drożdżowe, dzięki któremu uzyskacie puszysty, mięciutki i wilgotny wieniec.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak przygotować świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą?
Nie martwcie się – nie trzeba być wprawionym cukiernikiem, by przygotować idealny świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą. Skorzystaj z poniższych wskazówek i to piękne ciasto na Boże Narodzenie za każdym razem wyjdzie piękne i przepyszne.
Puszyste ciasto drożdżowe
Nie ma smacznego wieńca z czekoladą i orzechami bez dobrego ciasta drożdżowego. Dokładne wskazówki na to, jak je przygotować znajdziecie w moim poradniku JAK PRZYGOTOWAĆ IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE. Poniżej podaję tylko kilka najważniejszych punktów w skrócie:
- Drożdże lubią ciepło, więc staraj się przygotowywać ciasto z dodatkiem letniego mleka i pozostałych składników w temperaturze pokojowej.
- Używaj wysokiej jakości produktów – jaja najlepiej “zerówki”, masło min. 82% tłuszczu (miksom tłuszczowym mówimy stanowcze “nie”)
- Zagniataj tyle, ile będzie trzeba. Ciasto potrzebuje czasu, by nabrać sprężystości i idealnej konsystencji. Czasami może to potrwać nawet ponad 10 minut.
- Nie pomijaj wyrastania. Ważne, by ciasto miało odpowiednio dużo czasu na wyrośnięcie przed uformowaniem i po uformowaniu.
Masa czekoladowo-orzechowa
Elementem, który sprawia, że ten świąteczny drożdżowy wieniec jest naprawdę wyjątkowy jest nadzienie czekoladowe z orzechami laskowymi. Dzięki połączeniu prażonych orzechów z gorzką czekoladą ciasto jest obłędnie pyszne i ma głęboki, dojrzały smak.
Jeśli brakuje Ci orzechów laskowych, możesz zastąpić je migdałami albo orzechami pekan. Nie zamieniałabym natomiast gorzkiej czekolady o min. 70% zawartości kakao na czekoladę mleczną. Ciasto byłoby mocno słodkie, a konsystencja masy zbyt płynna.
Sprawdź też inne pomysły na ciasto na święta:
Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 400 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 75 g cukru
- 2 jaja
- szczypta soli
- 100 ml mleka lekko ciepłego
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego w kostkę
Masa czekoladowa z orzechami
- 60 g orzechów laskowych prażonych i posiekanych
- 100 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
Kroki
- Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe zagnieć na miękką i elastyczną masę.400 g mąki pszennej, 7 g drożdży instant, 75 g cukru, 2 jaja, szczypta soli, 100 ml mleka, 100 g masła
- Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
- W międzyczasie przygotuj masę czekoladową. W rondlu z grubym dnem umieść masło, czekoladę i cukier i rozpuść na bardzo małym ogniu, mieszając regularnie, aż masa będzie gładka.100 g masła, 150 g drobnego cukru, 80 g gorzkiej czekolady
- Zdejmij z ognia i dodaj kakao. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.1 łyżka ciemnego kakao
- Wyjmij ciasto z misy, przełóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt o wielkości ok. 40×55 cm.
- Rozsmaruj na nim masę czekoladową i posyp orzechami.60 g orzechów laskowych
- Zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku, a następnie przetnij na całej długości, by uzyskać dwa długie kawałki ciasta.
- Ułoż dwa kawałki ciasta nadzieniem do góry i złącz je na końcach. Zacznij zaplatać ze sobą ciasto, układając naprzemiennie oba fragmenty.
- Sklej ciasto tworząc okrąg, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 30 minut.
- Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Wskazówki
Zmodyfikowany przepis na babkę czekoladową Paula Hollywooda.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!