Nie musicie dłużej szukać – oto najprostszy przepis na biszkopt czekoladowy. Bez dodatku proszku do pieczenia i bez tłuszczu.
Ten biszkopt jest idealnie puszysty i mocno kakaowy. Świetnie sprawdzi się do tortów z delikatnymi kremami, np. na bazie śmietany kremówki i mascarpone.
Biszkopt czekoladowy (kakaowy) z 5 jaj
Przepis, który dziś Wam pokazuję, to mój ulubiony przepis na biszkopt czekoladowy od wielu lat. Jest wilgotny, puszysty, leciutki, z mocno wyczuwalną nutą kakao. Nie wyobrażam sobie domowego tortu szwarcwaldzkiego bez niego.
Biszkopt z 5 jaj będzie idealny na tortownicę o średnicy 20 cm. Przygotowany zgodnie z recepturą i delikatnie wymieszany, urośnie na odpowiednią wysokość, idealną, by przekroić go na 3 blaty.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak upiec biszkopt czekoladowy?
Nie będę oszukiwać – biszkopt czekoladowy (kakaowy) nie jest najprostszym ciastem z możliwych. To nie jest jeden z tych wypieków, które można szybko wymieszać łyżką, trochę pomylić składniki, a i tak wyjdzie przepysznie (co mogłoby się udać np. w przypadku przepisu na ciasto czekoladowe z gruszkami).
Biszkopt wymaga trzymania się kilku zasad, ale na szczęście są one na tyle proste, że jeśli tylko o nich nie zapomnicie, możecie być pewni, że wyjmiecie z piekarnika puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowy.
Biszkopt czekoladowy (kakaowy) – najważniejsze wskazówki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli użyjecie zimnych jajek, biszkopt może nie wyrosnąć odpowiednio.
Przesiana mąka i kakao. Będę szczera – właściwie nigdy nie przesiewam mąki, gdy piekę ciasto. Wyjątkiem są przypadki, gdy mąka jest wyjątkowo zbrylona.
Jednak, gdy robię biszkopt czekoladowy ZAWSZE przesiewam mąkę i kakao. Biszkopt wychodzi zdecydowanie lżejszy i delikatniejszy, bardziej napowietrzony.
Dobrze ubite białka. W tym przepisie nie znajdziecie proszku do pieczenia – jest on zbędny w biszkopcie. Ciasto wyrośnie dzięki dobrze ubitym białkom. Pamiętajcie, by dać im czas na porządne ubicie. Mój mikser (używam robota KitchenAid) potrzebuje na to ok. 8-9 minut.
Powolne wmieszanie suchych składników. Mąkę i kakao należy wmieszać do masy jajecznej powoli i delikatnie, by zachować puszystość uzyskaną dzięki ubiciu białek. Gdy zrobicie to zbyt gwałtownie, biszkopt opadnie.
Sprawdź też inne pomysły na słodkie wypieki:
Ciasto marchewkowe – prosty przepis
Bomboloni – włoskie pączki z kremem
Biszkopt czekoladowy (kakaowy)
Sprzęt
- 1 Tortownica o średnicy 20 cm
Składniki
- 5 jajek dużych, wielkości "L"
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g mąki pszennej tortowej typ 450 przesianej
- 30 g ciemnego kakao przesianego
Kroki
- Mąkę i kakao wymieszaj w jednej misce.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na jasną, puszystą pianę (uważaj, by nie przebić!).
- Pod koniec ubijania dodawaj łyżka po łyżce cukier.
- Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie mieszając.
- Dodaj mąkę i kakao i powoli, ostrożnie wmieszaj za pomocą silikonowej szpatułki. Ważne, by zrobić to delikatnie, by nie opadła piana.
- Przełóż masę do tortownicy (dół wyłożony papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 160 °C
- Piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyłącz piekarnik i upuść formę z biszkoptem z wysokości ok. 30 cm na dywan.
- Zostaw biszkopt w formie do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc).
- Po wyjęciu z formy, przekrój biszkopt kakaowy na równe blaty.
Wskazówki
*bazą do przepisu był dla mnie przepis na biszkopt ze strony mojewypieki.com
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!