Szybkie racuchy z jabłkami to pyszny pomysł na śniadanie na słodko, prosty obiad bez mięsa czy lekki i pyszny deser. Z dżemem, karmelizowanymi jabłkami czy tylko posypane cukrem pudrem – w każdej wersji smakują rewelacyjnie!
Te chrupiące placki z jabłkami przygotujecie bez dodatku drożdży, dzięki czemu są gotowe już w 20 minut!
Szybkie racuchy z jabłkami – prosty przepis bez drożdży
Jestem przekonana, że dla wielu z Was racuchy z jabłkami to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Zazwyczaj babcie były mistrzyniami takich placków – zawsze wychodziły im bezbłędnie.
Jednak przygotowanie takich klasycznych placków wymagało cierpliwości. Najczęściej bowiem były to racuszki przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego. A jak wiemy, drożdże potrzebują czasu na wyrośnięcie i osiągnięcie gotowości do pracy.
Na szczęście Wy nie musicie już czekać, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Z tym przepisem przygotujecie równie pyszne, super puszyste i cudownie chrupiące placki z jabłkami jak te, które pamiętacie z rodzinnego domu.
Dzięki wykorzystaniu proszku do pieczenia, będziecie mogli się cieszyć ich cudownym smakiem już po 20 minutach!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić szybko placki z jabłkami?
Zrobienie tych placuszków jest bardzo proste – to idealny przepis nawet dla początkujących w kuchni. By placuszki z jabłkami wyszły idealnie chrupiące i pyszne za każdym razem, przygotowałam krótką listę wskazówek.
Jaką mąkę wybrać?
Do naszych racuchów najlepsza będzie mąka z przedziału 400-500, czyli np. popularna tortowa typ 450 czy szymanowska typ 480 (której moja babcia była wierną fanką). Dzięki niej placki będą puszyste i delikatne.
Jakie jabłka będą najlepsze?
Szczerze? Takie, jakie najbardziej lubicie 🙂 W moim domu najczęściej wybieramy kwaśne, soczyste jabłka i takie właśnie lądują w moich plackach, ale jeśli lubicie miękkie, kruche jabłuszka, to placki z nimi też wyjdą.
Olej roślinny czy masło?
Dla mnie odpowiedź jest prosta – placki z jabłkami smażone maśle klarowanym są bezkonkurencyjne. Są też nieco bardziej kruche od tych smażonych na oleju. Natomiast jest to przede wszystkim kwestia Waszych preferencji smakowych.
Z czym podawać racuchy z jabłkami?
Te szybkie racuchy z jabłkami są tak pyszne, że można je jeść nawet bez żadnych dodatków.
Jednak dla chętnych polecam posypanie placków cukrem pudrem, dżem lub konfiturę, syrop klonowy do polania lub skarmelizowane jabłka z cynamonem.
Sprawdź też inne pomysły na szybki obiad bez mięsa:
Racuchy z jabłkami
Składniki
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 małe jabłka
- masło klarowane do smażenia
Kroki
- Jabłka obierz ze skórki, wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój owoce w drobną kostkę.
- W misce rozmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj mleko i jaja.
- Wmieszaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zmniejsz ogień i łyżką nakładaj ciasto na patelnię, tworząc placuszki (1 czubata łyżka stołowa = 1 placek).
- Smaż na złoty kolor przez ok. 2 minuty i przewróć placki na drugą stronę. Smaż jeszcze ok. 1 minutę.
- Podawaj posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z dodatkiem dżemu.