Tagine (tadżin) z wołowiny i ciecierzycy to przepyszny, niezwykle aromatyczny, jednogarnkowy obiad prosto z Maroka. Mięso wręcz rozpływa się w ustach, przyprawy idealnie się uzupełniają i nadają pikanterii, a suszone śliwki równoważą wszystko swoją słodyczą.
To jeden z najprostszych do wykonania i najbardziej efektownych, orientalnych obiadów – spróbujcie koniecznie!
Kuchnia północnej Afryki
Smaki północnej Afryki, takie jak m.in. tagine z wołowiny i ciecierzycy, są mi bardzo bliskie. Jako dzieciak miałam szczęście jeździć na wakacje w tamte rejony i poznawać aromaty, których nieczęsto można było w Polsce spróbować.
Wiem, że obecnie Tunezja, Maroko czy Egipt w pewnych kręgach uchodzą za obciachowe i kojarzone są głównie z tanimi wakacjami All Inclusive, ale ja nie mogę się doczekać powrotu. Dla wspaniałych widoków, monumentalnych zabytków i niezwykłych smaków.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tagine tadżinowi nierówny
Wiele dań obecnych w tych krajach jest do siebie bardzo podobnych, choć czasem tylko z nazwy. Tagine (po spolszczeniu – tadżin) wygląda zupełnie inaczej w Tunezji a inaczej w Maroku. Tunezyjczycy przygotowują go w postaci bliższej frittacie lub zapiekance, Marokańczycy zaś wykorzystują do tego specjalne gliniane naczynie – tajine.
Kuchenni puryści będą utrzymywać, że tagine powinno się przygotowywać tylko w tym naczyniu. Jestem pewna, że tajine nadaje potrawie tego „czegoś”, ale jeśli nie posiadacie specjalnego naczynia, to nic Was nie musi ominąć. Potwierdzam to ja i Jamie Oliver, którego przepis z książki „Kulinarne wyprawy Jamiego” był dla mnie bazą.
Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy – przygotowanie
Do przygotowania tagine z wołowiny i ciecierzycy wykorzystałam garnek z grubym dnem, który umożliwia długie duszenie potrawy bez przypalania. A tu przygotujcie się na naprawdę długie gotowanie, bo ponad 3 godziny!
Składniki do potrawy należy zacząć szykować dzień wcześniej – mięso powinno się marynować całą noc. Niecierpliwi może zaczną kręcić nosem, ale uwierzcie mi – warto. Ten smak wynagrodzi długie godziny oczekiwania.
Nie bójcie się ilości przypraw, którą zobaczycie w przepisie. Długie duszenie sprawi, że harmonijnie połączą się w całość. Tych z Was, którzy obawiają się, że będzie za ostro uspokajam – nie będzie. Marokańczycy lubią dania aromatyczne, ale nie wypalające dziurę w przełyku.
Sprawdź też inne pomysły na obiad z różnych zakątków świata:
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo
Meksykańskie tacos z mięsem mielonym
Butter chicken – kurczak maślany z Indii
Wegetariańskie bahn mi – wietnamskie kanapki
Tagine z wołowiny i ciecierzycy
Składniki
Marynata
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ½ łyżki kuminu
- ½ łyżki harissy
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Pozostałe
- 1 kg wołowiny np. rostbefu
- 2 cebule
- 600 ml bulionu wołowego
- 400 g ciecierzycy (może być z puszki)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 200 g suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść świeżo pokrojonej kolendry
Kroki
Marynata
- Wymieszaj wszystkie przyprawy z dwiema łyżkami oleju w dużej misce lub garnku.
- Mięso pokrój w dużą kostkę i przełóż do garnka z przyprawami.
- Dokładnie natrzyj każdy kawałek wołowiny mieszanką przypraw i wstaw na noc do lodówki.
Przygotowanie
- W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pokrojone w plastry cebule i duś na małym ogniu ok 5 minut.
- Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Gdy będzie odpowiednio rozgrzany, zacznij wykładać po kolei kawałki mięsa i obsmażaj z każdej strony, po czym przełóż mięso do garnka z cebulą.
- Gdy obsmażysz całe mięso i przełożysz do garnka, dodaj do niego gorący bulion, krojone pomidory i ciecierzycę. Duś przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie dodaj suszone śliwki i duś kolejne 1,5 godziny.
- Podawaj z kuskusem lub pieczonymi batatami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Hej, jestem w trakcie robienia przepisu. Ładnie pachnie ale błagam nie może być taka ilość bulionu !! (Jeśli przyrządzacie danie faktycznie w Taginie). Bulion nie zmieścił się do Tagine, przez co ochlapałem całą kuchnie :/ Narazie ogromny minus za proporcje, dam znać jak danie smakowało.
Pozdrawiam
To przepis na garnkowy tagine i proporcje dobrane odpowiednio do takiej metody przygotowania. Ale jestem ciekawa, czy smakowało? 🙂
To większe naczynie język następnym razem ja rob8lem w szybkowarze i wyszło zaje…..
Przepyszne danie! Będę wracać do tego przepisu. Tym bardziej, że nie jest zbyt trudne w przygotowaniu 🙂