Curry z ciecierzycy i kalafiora to pyszny i prosty pomysł na obiad bez mięsa. Delikatny kalafior i pożywna ciecierzyca skąpane w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego to obłędne połączenie, które zasmakuje także mięsożercom.
Curry z ciecierzycy i kalafiora – egzotyczny przepis na obiad bez mięsa
Curry z ciecierzycy i kalafiora to idealny obiad na zabiegany dzień. Nie ma tu długiego krojenia, lepienia, formowania czy marynowania.
Wystarczy podzielić kalafiora na różyczki, dodać ciecierzycę z puszki, mleczko kokosowe, przyprawy i czekać, aż wszystko zamieni się w aromatyczną potrawkę o słonecznym kolorze.
To jedno z dań, które poleciłabym wszystkim zastanawiającym się, czy można najeść się wegetariańskim obiadem. Jestem przekonana, że po talerzu tego curry z dodatkiem delikatnego ryżu basmati, byliby pewni, że nie tylko mięso gwarantuje uczucie sytości.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Indyjska kuchnia przyprawami stoi
Curry to jest tak wygodne danie, że można do niego dorzucić właściwie wszystko i będzie pyszne, o ile dobrze je doprawimy.
Aromatyczne przyprawy to podstawa kuchni indyjskiej, więc warto zrobić dobre zapasy przed przystąpieniem do przygotowywania takiego dania.
Ułatwieniem na pewno jest zakup mieszanki curry w proszku. W jej skład wchodzą zazwyczaj: kurkuma (to jej przyprawa zawdzięcza swój charakterystyczny, żółty kolor), kolendra, kumin, chili, gorczyca, kozieradka i czosnek.
Unikajcie mieszanek z solą w składzie, bo najczęściej nie wiadomo, jaką część przyprawy stanowi.
Używając gotowej mieszanki macie gotową bazę smaku, którą możecie tylko podbijać swoimi ulubionymi aromatami. Tak właśnie zrobiłam w tym przepisie na curry z ciecierzycy i kalafiora – mieszankę curry wzmacniam dodatkowo czosnkiem, kuminem i kurkumą.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE
Curry z ciecierzycy i kalafiora
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 duży kalafior
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki olej
- 2½ łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- ryż basmati lub jaśminowy do podania
- świeża kolendra do podania
Kroki
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju (kokosowego lub rzepakowego). Wsyp curry, kumin i kurkumę i smaż na niedużym ogniu przez 2-3 minuty, by wydobyć z przypraw pełen aromat.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez kolejne 3 minuty.
- Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj.
- Dodaj krojone pomidory, ciecierzycę i podzielonego na różyczki kalafiora. Dopraw solą, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 5 minut.
- Podawaj z ryżem i posiekaną, świeżą kolendrą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Przepyszne! Już dawno nie zachwyciłam się tak obiadem! Dziękuję
Jak mi miło, pani Małgosiu 🙂 Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie, Aga
Pyszne! Nawet mąż był zachwycony, bo ostatnio ograniczamy mięso i to był świetny przepis do spróbowania. Napewno będzie jeszcze gotowane to curry;)
Bardzo miło czytać takie komentarze 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga
Mega pyszne 🙂
Wyszło przepyszne Cieszę się że trafiłam na ten przepis na pewno potworze go nie raz
Wyszło przepyszne danie, aromatyczne i syte. Dla męża w wersji mięsnej, dodałam do curry pulpety, nie mógł się nachwalić. Dziękuję