Kurczak curry to ekspresowy pomysł na obiad w orientalnym stylu. Bogaty, aksamitny sos, soczysty kurczak i kolorowe warzywa – jest tu wszystko, czego potrzeba do pysznego posiłku. Idealny z dodatkiem delikatnego ryżu basmati.
Kurczak curry – tajski obiad w domowym wydaniu
Nie każdy może sobie pozwolić na podróż do Tajlandii (zwłaszcza w ostatnich miesiącach), ale na szczęście mamy jedzenie, dzięki któremu możemy się poczuć jak na jednej z zatłoczonych ulic Bangkoku.
Kurczak curry to jedno z takich dań, które samym zapachem przywołuje orientalny klimat. W całej kuchni unosi się aromat kolendry, imbiru i kurkumy. Gdzieś w tle przebija się lekko słodki zapach mleczka kokosowego. A wszystko łączy się w jedną, spójną, mega aromatyczną całość.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pasta curry podstawą sukcesu
Pod nazwą curry kryje się wiele rzeczy. Zapewne znacie curry jako aromatyczną mieszankę przypraw, najczęściej o żółtym zabarwieniu, które zawdzięcza kurkumie. Wykorzystuje się ją najczęściej w kuchni indyjskiej, w której pod nazwą curry kryje się też rodzaj potraw.
Dzisiejszy kurczak curry nawiązuje do kuchni tajskiej, więc jednym z najważniejszych składników jest tajska pasta curry. Do jej składników najczęściej należą trawa cytrynowa, galangal, czosnek, pasta krewetkowa, limonka kaffir i oczywiście papryczki chili. Pasta jest więc pełna smaków, ale też bardzo ostra! Pamiętajcie o tym, gdy będziecie doprawiać nią dania.
Są 3 rodzaje past curry – czerwona, żółta i zielona. Ich baza jest podobna, ale różnią się kolorami ze względu na dominujący składnik. W przypadku czerwonej są to papryczki chili, w żółtej dominuje kurkuma, a w zielonej kolendra, limonka kaffir i bazylia.
Tajską pastę curry możecie przygotować sami, ale równie dobrze, możecie kupić gotową w sklepie. Większość sklepów spożywczych ma już najczęściej przynajmniej jedną taką pastę w swoim asortymencie.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z całego świata znajdziesz w zakładce KUCHNIE ŚWIATA
Kurczak curry z papryką
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 papryki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry
- 3-4 cm kawałek świeżo startej kurkumy lub 2 łyżeczki świeżej
- 1½ łyżeczki pasty z tamaryndowca
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- posiekana kolendra lub bazylia do podania
- ryż basmati lub jaśminowy
- olej roślinny do smażenia
- sól, pieprz
Kroki
- Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w paski, cebulę w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż przez 4-5, aż zacznie się lekko rumienić, a następnie przełóż mięso na talerz.
- Zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj pastę curry*. Podsmażenie pozwoli wydobyć z niej cały aromat. Smaż przez 1 minutę.
- Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż przez 3-4 minuty i dodaj z powrotem kurczaka.
- Dodaj mleczko kokosowe, pastę z tamaryndowca i startą kurkumę. Dopraw solą i smaż przez 5 minut.
- Podawaj z ryżem basmati lub jaśminowym, posypane posiekaną kolendrą lub tajską bazylią.
Wskazówki
- Przepis jest na lekko pikantną wersję curry. Dla fanów ostrzejszych dań polecam podwoić porcję pasty curry.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!