Tofu sezamowe z brokułem to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa i jedna z najlepszych potraw z tofu w historii. Cudowne, nasączone aromatycznym sosem tofu z delikatnym ryżem jaśminowym i brokułem posmakuje nawet najbardziej zatwardziałym mięsożercom.
Tofu sezamowe, czyli jak przekonać fana schabowych do obiadu bez mięsa
Nie raz słyszałam opinię, że tofu jest „fu” i jeść się tego nie da. Że gąbczaste, bez smaku i nic dobrego nie da się z nim zrobić. Oj wiele omija tych, którzy tak uważają. Tofu to fantastyczny zamiennik mięsa i świetna baza do pożywnych obiadów.
Najlepszym przykładem na to, że ten niepozorny twaróg sojowy może być naprawdę pyszny, jest dzisiejszy przepis na tofu sezamowe z brokułem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sekret smaku
Kluczem do pysznego tofu w tym przepisie jest panierka z mąki ziemniaczanej. Obtoczenie tofu przed smażeniem w skrobi ziemniacznej to dalekowschodni sposób na „dosmaczenie” tego sojowego twarogu. Panierka chłonie sos i wtłacza smak do kostek tofu.
Tak przygotowane tofu jest po prostu fantastyczne w smaku, a dodatkowo zyskuje bardzo ciekawą konsystencję. Środek jest miękki, natomiast nasiąknięta sosem panierka jest chrupiąco-ciągnąca. Musicie tego spróbować!
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiad bez mięsa znajdziesz w zakładce WEGE
Jakie tofu wybrać?
Najlepsze do tego dania będzie najbardziej klasyczne, twarde tofu naturalne. Twaróg mocno nasiąka smakiem pysznego sosu sezamowego, więc niepotrzebne mu dodatki. Jeśli natomiast macie w lodówce tofu z przyprawami, to oczywiście też się sprawdzi w tym daniu – dodatkowy aromat nada mu nowego wymiaru.
Tofu sezamowe z brokułem
Składniki
Tofu
- 400 g tofu
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
Sos
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- ⅓ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cebula dymka (część cebulowa)
Pozostałe
- 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
- olej roślinny do smażenia
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 duży brokuł
- szczypior z dymki do posypania
Kroki
- Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce i odstaw.
- Brokuł oczyść i podziel je na różyczki o podobnej wielkości.
- Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Powtórz 2-3 razy, aż pozbędziesz się zbędnego płynu.
- Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę i przełóż do miseczki. Posyp 1½ łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie obtocz każdy kawałek.
- Na patelni rozgrzej ok. 4 łyżki oleju roślinnego (olej powinien pokrywać całe dno patelni) i ułóż tofu, kostka po kostce, obok siebie. Kostki nie powinny się stykać, bo zaczną się kleić.
- Smaż tofu przez 4-5 minut z jednej strony. Kiedy zacznie delikatnie się rumienić, przekręć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 4-5 minut.
- W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i brokuł.
- Gdy tofu będzie już rumiane z obu stron (łącznie na smażenie tofu należy liczyć ok. 10-12 minut), zmniejsz ogień do minimum i wlej na patelnię sos.
- Wymieszaj wszystko i smaż chwilę, aż sos dokładnie pokryje wszystkie chrupiące kostki. Jeśli chcesz uzyskać więcej sosu, dolej nieco wody.
- Na talerzu ułóż brokuł, obok ryż, a na ryżu otulone sosem tofu. Posyp dodatkowo prażonym sezamem i szczypiorem z dymki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Przepyszne i łatwe w przygotowaniu ❤️
Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam!
Chrupiące, wyszły lepiej niż się spodziewałam, ale nie jest to jednak potrawa, którą zrobiłabym ponownie.
Omg, jakie to pyszne jest. Pierwszy raz w życiu jem tofu, jakie to do mięsa podobne w smaku. Dziękuję, rewelacja
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam