Babka drożdżowa wielkanocna

Ta tradycyjna babka drożdżowa wielkanocna nie ma sobie równych. Jest puszysta, delikatna, maślana, z wyraźnymi aromatami wanilii i cytryny, czyli dokładnie taka, jak lubię.

Klasyczna babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem z tego przepisu niezmiennie pojawia się na moim wielkanocnym stole od wielu lat. Długo zachowuje świeżość, więc jeśli nie zdążycie całej zjeść w święta, to nic straconego – jest pyszna nawet 4-5 dni po upieczeniu.

Puszysta i wilgotna babka drożdżowa na Wielkanoc

Tradycja wypiekania babki wielkanocnej pojawiła się w Polsce w XVII w. Od tego czasu ten dekoracyjny wypiek stał się obowiązkowym punktem Świąt Wielkanocnych. W zależności od regionu wypieka się różne baby – ucierane, piaskowe czy drożdżowe. Posypuje się je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem.

W moim domu od lat króluje klasyczna babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami, udekorowana solidną ilością lukru, skórką pomarańczową i płatkami migdałów. To najlepsza babka drożdżowa, jaką robiłam (a wypróbowałam niezliczoną ilość przepisów) – jest wilgotna, puszysta i długo utrzymuje świeżość.

Nieważne jak mało mam czasu czy sił, babka wielkanocna na stole być musi!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić dobrą babkę drożdżową?

Ta babka drożdżowa wielkanocna to klasyczny drożdżowy wypiek, tylko pieczony w nieco bardziej wymagającej formie. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, by wyszła pięknie wyrośnięta, puszysta i wilgotna.

Dokładny poradnik znajdziecie tutaj >> JAK UPIEC IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE<< , natomiast poniżej podrzucam Wam skrót najważniejszych punktów, by ta klasyczna babka drożdżowa wyszła idealnie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże lubią ciepło, dlatego zawsze wyjmujcie z lodówki wszystkie składniki (zwłaszcza jajka) do drożdżowych wypieków na minimum 1-2 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Powinny się ocieplić do temperatury pokojowej.

Nie podgrzewaj za mocno. Podgrzane mleko i masło nie może być za ciepłe, bo: a) drożdże nie wytrzymają tego starcia i nie będą poprawnie pracować i b) jajka się zetną i zrobią się grudki.

Dobrze przygotuj formę. Nasmaruj formę na babkę uczciwą ilością masła i solidnie oprósz ją bułką tartą lub mąką, by ciasto nie przywarło i bezproblemowo wyszło z foremki po upieczeniu. Zanim natomiast wyjmiesz upieczoną babkę z formy, daj jej odpocząć ok. 10-15 minut. Dopiero po tym czasie przełóż ją na kratkę do ostudzenia.

Babka drożdżowa wielkanocna. Jak przechowywać, by trzymała świeżość?

Wszystkie drożdżowe wypieki, gdy tylko ostygną, przekładam do zamykanego, plastikowego pojemnika na ciasto. Dzięki temu ta babka drożdżowa wielkanocna, czy inne dowolne ciasto, nie będzie się wysuszać i powinno utrzymać świeżość min. 2-3 dni dłużej, niż gdyby leżało na blacie kuchennym, przykryte lnianą ściereczką.

Sprawdź też inne pomysły na ciasto na święta Wielkanocne:

Wilgotna babka cytrynowa

Apfelkuchen. Proste ciasto z jabłkami

Sernik królewski

Najprostsza babka marmurkowa

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Klasyczna, drożdżowa babka wielkanocna to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Jest puszysta, delikatna z wyraźnymi aromatami wanilii i cytryny. Nie zauważycie, kiedy zniknie ze stołu!
5 na 6 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 3 godziny
Porcje: 10 porcji

Składniki 

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 50 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży instant
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek np. Helio
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z ½ cytryny

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja

  • 50 g skórki pomarańczowej np. Helio
  • 30 g płatków migdałowych np. Helio
  • 30 g rodzynek

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn (wskazówki poniżej).
  • Mleko i masło podgrzej, zestaw garnki z palników i pozostaw do ostygnięcia.
  • Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant, mąkę, cukier, żółtka, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i sól. Zagniataj chwilę ciasto, a następnie dodaj rodzynki i dolej rozpuszczone masło. Zagnieć, aż ciasto będzie sprężyste i miękkie, ale dość luźne.
  • Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 – 1½ godziny, do podwojenia objętości.
  • Natłuść formę do babki masłem i oprósz bułką tartą.
  • Przełóż ciasto do formy (nie powinno przekraczać połowy wysokości formy), przykryj i odstaw do kolejnego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (góra-dół) i piecz przez 30-40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika. Po 10-15 minutach wyjmij je z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.

Lukier i dekoracja

  • Wymieszaj energicznie cukier puder z wodą i sokiem z cytryny.
  • Polej lukrem babkę i udekoruj skórką pomarańczową, rodzynkami i migdałami.

Wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: 50 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp 2 łyżki cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, wypieki
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto drożdżowe, ciasto na święta, deser na święta, drożdże, drożdżowe, kuchnia polska, przepis na święta, rodzynki, tradycyjne potrawy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Jaka wielkość formy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl