Pączki to tradycyjny, obowiązkowy punkt programu w tłusty czwartek, ale warto je przygotować nie tylko tego jednego dnia w roku. Korzystając z tego sprawdzonego przepisu, przygotujecie idealne, domowe pączki – puszyste, sprężyste, i pełne nadzienia.
Przepis na puszyste pączki
Pączek idealny to taki, który jest puszysty, ale nie puchaty, mięciutki, z idealną proporcją nadzienia do ciasta (ten ostatni punkt to już sprawa indywidualna ;)). Ten przepis na pączki, który dostałam od mojej teściowej, pomoże Wam przygotować właśnie takie drożdżowe bułeczki.
Pączki z tego przepisu wychodzą puszyste, delikatne i sprężyste. Obowiązkowo muszą być polane lukrem, a na wierzchu posypane domową skórką pomarańczową. Nadzienie to równie klasycznie konfitura z róży.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić pyszne, puszyste pączki?
Przygotowanie domowych pączków nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać, ale na pewno jest dość czasochłonne i wymaga nieco wprawy. Oprócz dobrego wyrobienia ciasta drożdżowego, musimy też trafić w idealny czas smażenia i pilnować na bieżąco temperatury tłuszczu.
Jednak nie martwcie się – to wszystko jest do ogarnięcia!
Ale wszystko po kolei. Zacznijmy od przygotowania składników na ciasto.
-> Jeśli nie przygotowywaliście wcześniej ciasta drożdżowego, polecam Wam zajrzeć do mojego poradnika:
Jak upiec idealne ciasto drożdżowePrzepis na pączki tradycyjne – składniki
Jaka mąka najlepsza do pączków?
Ciasto na pączki najlepiej przygotować z użyć mąki typu 480 (np. popularna szymanowska), 500 550 (luksusowa). Pączki zrobione z takiej mąki będą lekkie i puszyste, ale nie nadmiernie delikatne, dzięki czemu zachowają swój kształt.
Masło do ciasta
Nie ma dobrego, klasycznego ciasta drożdżowego bez dodatku masła. Mimo tego, że pączki smażymy na głębokim tłuszczu, w samym cieście też musi się znaleźć odrobina prawdziwego masła, które dodaje smaku i sprężystości.

Drożdże – świeże czy instant?
Pyszne, puszyste pączuchy przygotujecie z ciasta zrobionego z dodatkiem świeżych drożdży, jak i drożdży instant. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Jeśli na co dzień korzystacie z suszonych drożdży i pewniej się z nimi czujecie, nie musicie na siłę przerzucać się na świeże, tylko po to, by przygotować pączki.
Jajka
W tym przepisie nie wykorzystujemy całych jajek, tylko żółtka. W miarę możliwości warto kupić jaja od szczęśliwych kurek, czyli tzw. „zerówki”. „Trójki” – jajka z chowu klatkowego – zostawcie w sklepie.
Tłuste mleko
Gdy robię jakiekolwiek ciasto drożdżowe, w tym ciasto na pączki, staram się dodawać do niego mleko o wyższej zawartości tłuszczu niż to, które jem standardowo na śniadanie z płatkami. Nie jest to jednak żaden wymóg, ale im więcej procent tłuszczu, tym bardziej „luksusowe” staje się ciasto. Zawsze jednak jest to u mnie mleko bez laktozy. Jeśli więc kiedykolwiek mieliście wątpliwości, czy takie mleko nadaje się do wypieków, od razu je rozwiewam – wychodzą tak samo pyszne, jak z dodatkiem mleka z laktozą.

Alkohol
Sekretny składnik i od wieków znany trik, dzięki któremu ciasto rzucone na głęboki tłuszcz, nie nasiąknie olejem, tylko będzie się w nim pięknie smażyć. W przepisie pojawia się spirytus, ale możecie go zastąpić innym, wysokoprocentowym alkoholem o neutralnym smaku, np. zwykłą wódką.
Jak zrobić smaczne pączki? – wskazówki
Ostrożnie z cukrem. W przepisie nie ma dużej ilości cukru, bo w przeciwnym wypadku pączki zaczęłyby się szybko palić zamiast równomiernie smażyć.
Długie wyrabianie i odpowiedni czas wyrastania. Ciasto na pączki wymaga cierpliwości – jest dość luźne (dzięki temu pączki są takie puszyste i lekkie) i lepi się do rąk, ale nie zrażajcie się i zagniećcie je porządnie. Po wyrośnięciu ciasto potrzebuje ok. 1-1,5h na wyrośnięcie. Jednak jeszcze ważniejsze jest drugie wyrastanie – przyglądajcie się swoim bułeczkom i celujcie w optymalny czas wyrastania, bo to jest właśnie gwarancja pożądanej przez wszystkich obwódki na pączkach.
Pączki nie lubią tłumu. Polecam Wam smażyć maks. 3 pączki na raz. Zbyt dużo bułeczek włożonych w tym samym czasie do garnka spowoduje gwałtowny spadek temperatury tłuszczu i pączki mogą wyjść surowe w środku (choć na wierzchu będą wyglądać na gotowe).

Sprawdź też inne pomysły na tłusty czwartek i karnwał:
Pączki z serka homogenizowanego
Deser z musem kajmakowym z jagodami
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Pączki tradycyjne
Składniki
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 50 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży instant
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
Dodatkowo
- powidła lub dżem do nadziewana
- olej roślinny do smażenia
Kroki
- Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn*.
- Rozpuść masło oraz mleko i odstaw do wystygnięcia (powinny być lekko ciepłe).
- Utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jednolitą masę.
- Dodaj mąkę, rozczyn (lub drożdże instant), masło, mleko i zagnieć.
- Dodaj spirytus i zagnieć, aż ciasto będzie elastyczne (masa będzie dość luźna, ale staraj się nie dosypywać mąki).
- Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 1-1½ godziny (do podwojenia objętości).
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony lekko mąką blat i krótko wyrób.
- Podziel ciasto na 20 porcji. Z każdej uformuj w dłoniach kulkę, rozpłaszcz ją i na środek dodaj 1 łyżeczkę konfitury lub powideł. Zlep dokładnie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia i uformuj kulkę.
- Przygotowane pączki ułóż na podsypanym mąką blacie i przykryj do ponownego wyrośnięcia na 25-35 minut.
- W garnku rozgrzej olej (w zależności od garnka może to być 1,5 – 2,5 litra).
- Gdy będzie odpowiednio rozgrzany, zmniejsz ogień i włóż pączki do garnka (propnuję maks. 3 na raz). Smaż przez ok. 2-2,5 minuty z każdej strony. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Gdy pączki nieco wystygną, polej je lukrem** i posyp skórką pomarańczową.
Wskazówki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- *Przygotowanie rozczynu: świeże drożdże wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
- ** Przygotowanie lukru: do miski wsyp 1 szklankę cukru pudru i wymieszaj dokładnie z 3 łyżkami gorącej wody.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Pyszne, delikatne i mięciutkie. Rewelacja!!!