Spaghetti alla carbonara to drugi obok bolognese najpopularniejszy przepis na makaron w kuchni włoskiej. Do przygotowania tej aromatycznej, kremowej pasty, potrzebujecie zaledwie pięciu składników.
Spaghetti alla carbonara, czyli włoska prostota
Włosi to absolutni mistrzowie w dziedzinie przygotowywania pysznych, urozmaiconych i pełnych aromatu potraw przy minimalnym wysiłku i niewielkiej liczbie składników. Pasta carbonara jest tego idealnym przykładem. Jeśli planujecie przygotować ją na obiad lub kolację, wystarczy, że na liście zakupów umieścicie tylko 4 rzeczy.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Cztery składniki
Podstawowym składnikiem jest oczywiście makaron. U mnie pojawia się spaghetti, ale możecie wykorzystać inny, długi makaron jak tagliatelle, papardelle, bavette. Wszystkie fantastycznie “łapią” kremowy sos.
Drugi składnik to aromatyczne mięso. Oryginalny przepis wymaga użycia włoskiej pancetty, czyli dojrzewającego boczku, albo guanciale. Ten tajemniczo brzmiący specjał z Italii to nic innego jak intensywnie przyprawione, suszone podgardle wieprzowe. Wiadomo jednak, że czasem ochota na carbonarę najdzie niespodziewanie, a nie każdy ma dobrze zaopatrzony we włoskie wędliny sklep za rogiem. Wtedy możecie użyć dobrej jakości, polskiego wędzonego boczku (ważne, by był faktycznie wędzony, a nie obtoczony w płynie wędzarniczym!).
Trzeci składnik to oczywiście ser. Włosi tradycyjnie używają do carbonary sera Pecorino Romano albo Parmigiano Reggiano, zwanego potocznie parmezanem. To właśnie on, wraz z czwartym elementem przepisu, czyli jajkami, stanowi podstawę kremowego sosu. Bo w prawdziwej pasta alla carbonara nie ma śmietany, tylko właśnie sos jajeczno-parmezanowy.
Najważniejsza zasada w przygotowaniu pasta alla carbonara
Wiem, że wiele osób obawia się przygotowania tego dania w ten klasyczny sposób i decyduje się na sos śmietanowy, ale uwierzcie – to naprawdę bardzo proste. Jak uniknąć jajecznicy na talerzu? Wystarczy pamiętać o podstawowej zasadzie – jajka dodajemy dopiero, gdy makaron jest zdjęty z ognia i został lekko schłodzony wodą z gotowania makaronu. Ta ostatnia pomaga też w osiągnięciu idealnej, kremowej konsystencji.
Został jeszcze opcjonalny, piąty składnik. To akurat coś, co na pewno macie w kuchni. Mowa o… czosnku. W tym przepisie pojawia się tylko jeden ząbek czosnku, ale uwierzcie mi – to zdecydowanie wystarcza (Włosi często w ogóle go nie używają w tym daniu). Jego zadaniem nie jest bowiem nadanie mocnego smaku, tylko podkręcenie aromatu boczku.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON
Spaghetti carbonara
Składniki
- 200 g spaghetti
- 100 g guanciale, pancetty lub dobrego, wędzonego boczku
- 2 żółtka
- 40 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie
- pieprz do doprawienia
Kroki
- Pokrój pancettę/boczek w kostkę. Obierz ząbek czosnku i rozgnieć go nożem na desce.
- Wstaw wodę na makaron. Gdy się zagotuje, wrzuć spaghetti i ustaw czas gotowania tak, by makaron był al dente.
- W misce rozmieszaj starty parmezan i żółtka.
- Wrzuć pokrojony boczek na patelnię, po chwili dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż ok. 3-4 minut. Wyjmij czosnek z patelni.
- Odejmij pół szklanki wody z gotowania makaronu. Odcedź spaghetti i wrzuć na patelnię. Wymieszaj dokładnie, by makaron wchłonął smak boczku.
- Zdejmij patelnię z ognia. Wlej nieco wody z gotowania makaronu i dodaj masę jajeczno-serową. Dokładnie wymieszaj, dolewając w razie potrzeby wody z gotowania, aż całość będzie aksamitnie gładka i kremowa.
- Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Przepis polecam z całych sił. Wcześniej próbowałam robić karbonarę, ale coś mi w niej nie pasowało. Teraz wyszło tak jak trzeba. Dziękuję 🙂
Zapomniałaś zapewne o podpieczonej bułce tartej z pieprzem, która daje fajne chrupanie.
Carbonara i bułka tarta. Chyba nie tu miałbyc komentarz.
Wyszło pycha, polecam
Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam, A.
Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, A.
Wyszło rewelacyjnie, polecam. Ja posypuję jeszcze natka pietruszki ale to już wedle upodobań
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Przepis doskonały! Po raz pierwszy carbonara wyszła mi taka jaka być powinna. Dziękuję!
Najlepszy przepis na prawdziwą włoską Carbonare! Dziękuję, w końcu poczułam ten wlasciwy smak 🙂
Natalia, bardzo mi miło 🙂
Super przepis bez zbędnych dodatkow
Super przepis. Spaghetti wyszło pyszne
Boczek podsmażamy na suchej patelni??
Tak, na suchej patelni, na małym ogniu. Dodatkowy tłuszcz jest niepotrzebny.
Czy można dodać całe jajka a nie tylko żółtka ??
Wiem, że są przepisy z całymi jajkami, ale ja zawsze przygotowuję tylko z żółtkami.
Bardzo dobry przepis. Ja daję zamiast pietruszki do posypania odrobinę świeżej bazylii.
Jeśli używa się pecorino, to trzeba pamiętać, że to słony ser – i wodę na makaron solić dosłownie minimalnie (albo nawet wcale) – żeby nie była całość zbyt słona. Ale ogólnie OK.
Można spróbować jeszcze ciekawego wariantu (podpytany u pewnego Włocha) – mianowicie do żółtek dodać trochę serka mascrapone. Efekt ciekawy 🙂
Ciekawy pomysł z tym mascarpone! Muszę spróbować 🙂
Polecam spagetti całym sercem!!! Wyszło super!!
Bardzo się cieszę Kasiu 🙂
Bomba
… przepis idelny :)))
Bardzo dobry przepis. Istotne są jednak produkty wysokiej jakości, Piękny boczek kupiony u rzeżnika i dobry parmezan zrobiły robotę. Ten z biedry czy lidla to jakaś porażka. Smak Italii w Polsce z tym przepisem to możliwe. Polecam prosty, szybki i smaczny . Talerze zostały “wylizane” .
Zapomniałaś zapewne o podpieczonej bułce tartej z pieprzem, która daje fajne chrupanie.
Najlepszy przepis na carbonara jaka jadłam natka pietruszki jako dodatek to coś wspaniałego ,moje dzieciaki uwielbiają ,dziękuje za ten przepis.
Bułka nie jest potrzebna. Sekret tkwi w prostoci.
Petarda. Robię carbonara na wiele sposobów i ten właśnie został jednym z moich ulubionych !;)
Przepyszne !!
Cudownie pyszne danie. Nie wiedziałam, że umiem tak dobrze gotować. To była najleosza karbonara jaką jadłam. Dziekuje za przepis.
Super i smaczne.
Rewelacja
ZajeSmaczny przepis ;)) Dzięki robiliśmy z ukochaną pierwszy raz carbonare i wymiata 😉
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂