Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem

Jeśli kochasz ziemniaczki, ale brakuje Ci już pomysłów na ich przygotowanie, to ta tarta z gniecionymi ziemniakami i porem jest idealnym przepisem dla Ciebie. To świetny pomysł na obiad bez mięsa lub na pożywną kolację.

Pyszna tarta z gniecionymi ziemniakami i porem

Czy to zapiekanka? Czy to quiche? Jakkolwiek by tego wypieku nie nazwać, ta pyszna tarta z gniecionymi ziemniakami i porem to totalne niebo w gębie! Zamiast klasycznego kruchego spodu mamy tutaj gotowane ziemniaki, które sprawiają, że ten wypiek ma wyjątkowy smak i jest bardzo pożywny.

Ziemniaki możecie ugotować specjalnie do tarty, ale możecie też wykorzystać te, które zostały Wam po wczorajszym obiedzie. Idealny pomysł zero waste!

Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Prosty pomysł na obiad bez mięsa

Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem to świetny pomysł na obiad czy kolację. Możesz ją też spakować do lunchboxa i zabrać do pracy czy szkoły.

Lepiej smakuje na zimno czy na ciepło? Najbardziej lubię ją podgrzaną, najlepiej na patelni dla dodania chrupkości ziemniaczanej warstwie.

Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem

Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem – wskazówki

Przy tej tarcie naprawdę ciężko coś zepsuć, ale zostawiam Wam kilka wskazówek co zrobić, by wyszła najlepiej z możliwych:

  • Wybieraj najbardziej mączyste ziemniaki: kartofle z najwyższą zawartością skrobi, czyli typu C, stworzą najlepszy spód do tarty.
  • Wykorzystaj tylko białą część pora: zieloną odkrój i włóż do zamrażarki – będzie idealna do przygotowania, np. bulionu.
  • Podpiecz spód przed dodaniem farszu – nabierze w ten sposób lepszej konsystencji, a nie będzie służył tylko jako gąbka do nadzienia.
  • Białe wino świetnie podbija smak porów, ale jeżeli unikasz alkoholu, zastąp je bulionem warzywnym.

Sprawdź też inne pomysły na obiad bez mięsa:

Risotto pomidorowe

Stek z kalafiora z piekarnika

Placki z cukinii z sosem jogurtowym

Kremowy makaron z pieczarkami i porem

Leniwe z karmelizowanymi śliwkami i masłem kardamonowym

Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem

Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem

Tarta z gniecionymi ziemniakami i porem to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa czy pożywną kolację. Jeśli kochasz ziemniaki w każdej postaci, spróbuj koniecznie!
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina 30 min.
Porcje: 8 porcji

Składniki 

  • 900 g ziemniaków
  • 3 pory
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki białego wina
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 jaja
  • 200 ml śmietany 30%
  • 70 g sera cheddar
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo

  • koperek do posypania

Kroki

  • Ziemniaki obierz (w przypadku młodych zostaw skórkę, tylko umyj) i ugotuj w całości. Odcedź i odparuj.
  • Przełóż je do okrągłej formy (najlepiej z wyższym rantem), rozgnieć słoikiem albo szklanką i podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. Białe i jasnozielone części pora pokrój w cienkie plastry.
  • W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej masło i przełóż pora. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż przez 10 minut. Dodaj wino i gotuj jeszcze 5 minut.
  • W misce przygotuj masę jajeczną – wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, przełóż pory i dodaj masę jajeczną.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-50 minut w 190 stopniach. Podawaj posypane obficie siekanym koperkiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jarski obiad, obiad bez mięsa, por, quiche, tarta, zapiekanka, zdrowa kolacja, ziemniaki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl