Francuska tarta cytrynowa, czyli tarte au citron

Orzeźwiająca, aromatyczna i elegancka – dokładnie taka jest ta klasyczna tarta cytrynowa.

Tarte au citron to jeden z najbardziej znanych deserów we Francji i występuje w dwóch wariantach – z kremem cytrynowym nakładanym na upieczony, kruchy spód oraz z zapiekanym nadzieniem cytrynowym. Dziś chcę Wam pokazać tę drugą wersję.

Tarte au citron – słynna francuska tarta cytrynowa

Dokładne pochodzenie francuskiej tarty cytrynowej nie jest znane, ale wiadomo, że zaczęła zdobywać popularność jeszcze w XIX w., kiedy to cytrusy stawały się coraz powszechniejsze na naszym kontynencie.

Szczyt popularności tego ciasta przypadł na drugą połowę XX w. za sprawą braci Roux – Michela i Alberta. Otworzyli oni w 1967 r. w Londynie słynną restaurację Gavroche, w której serwowali własne wersje klasyków kuchni francuskiej, w tym właśnie tarte au citron.

Tarta cytrynowa francuska tart au citron

OBSERWUJ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Tarta cytrynowa – składniki

Tarta cytrynowa składa się z spodu z ciasta kruchego i cytrynowego nadzienia. Do przygotowania spodu będziesz potrzebować:

  • masła
  • mąki, najlepiej tortowej, ze względu na niską zawartość glutenu
  • jajek (w przepisach zawsze używam jajek rozmiaru „L” z chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu)
  • cukru pudru

Cytrynowe nadzienie składa się z:

  • soku z cytryny i skórki z cytryny (pamiętaj, by sparzyć i dokładnie umyć cytryny przed użyciem)
  • śmietany kremówki
  • jajek
  • drobnego cukru do wypieków (zwykły biały cukier też sobie poradzi)
Tarta cytrynowa francuska tart au citron

Jak przygotować idealną tartę cytrynową – wskazówki

Zanim przejdziemy do przepisu, jeszcze kilka rad, dzięki którym Twoja francuska tarta cytrynowa wyjdzie idealnie za każdym razem.

  • Kruche ciasto zagniataj jak najkrócej, by uniknąć wytworzenia połączeń glutenowych, przez które ciasto straci swoją kruchość.
  • Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być wyjęte prosto z lodówki.
  • Dobrze schłódź ciasto przed pieczeniem.
  • Nie opuszczaj fazy pieczenia „blind bake”, czyli podpiekania spodu z obciążeniem. Dzięki temu spód równomiernie się wypiecze.
  • Nie mieszaj zbyt długo składników na nadzienie – napowietrzenie masy może powodować jej pękanie podczas pieczenia.
Tarta cytrynowa francuska tart au citron

Sprawdź też inne pomysły na tarty na słodko:

Tarta czekoladowa bez pieczenia

Apple pie – amerykańska szarlotka

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami

Rustykalna tarta z wiśniami

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i morelami

Tarta cytrynowa francuska tart au citron

Tarte au citron, czyli francuska tarta cytrynowa

Ta pyszna tarta cytrynowa to idealny, orzeźwiający, cytrusowy deser.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 hours
Porcje: 10 porcji

Sprzęt

  • 1 Forma na tartę o średnicy 24 cm

Składniki 

Ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie cytrynowe

  • 5 jajek
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 ml soku z cytryny
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 180 ml śmietany kremówki

Kroki

  • Składniki na ciasto zagnieć krótko, tylko do połączenia składników. Uformuj kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
    250 g mąki pszennej, 70 g cukru pudru, 125 g masła, 1 jajko
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o jednolitej grubości i wypełnij nim formę na tartę o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. W dużej misce wymieszaj trzepaczką jajka, cukier, sok z cytryn i skórę cytrynową. Dodaj śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wstaw do lodówki.
    5 jajek, 180 g drobnego cukru do wypieków, 80 ml soku z cytryny, otarta skórka z 2 cytryn, 180 ml śmietany kremówki
  • Spód kruchego ciasto ponakłuwaj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego obciążające groszki do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij papier z groszkiem i piecz kolejne 10 minut.
  • W międzyczasie podgrzej lekko masę cytrynową (ma być lekko letnia).
  • Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i obniż temperaturę do 140 °C. Przełóż masę cytrynową na kruchy spód i włóż z powrotem do pieczenia na 25-30 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: francuska
Słowo kluczowe: ciasto kruche, cytryna, krem cytrynowy, tarta, tarta cytrynowa, tarta na słodko, tarta z owocami, tarte au citron

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl