Tacos z szarpaną wieprzowiną to pyszny pomysł na pożywny, kolorowy obiad w stylu tex-mex. Soczyste, aromatyczne, mięciutkie mięso z łopatki wieprzowej podane w towarzystwie różnorodnych warzyw i sałat to idealne połączenie.
Tacos z szarpaną wieprzowiną. Pulled pork na obiad
Szarpana wieprzowina, czyli po angielsku pulled pork, to przepyszny pomysł na przygotowanie mięsa wieprzowego. Łopatkę lub karkówkę (najlepiej sprawdzają się tu fragmenty poprzerastane tłuszczem) długo pieczemy w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso jest tak soczyste i miękkie, że aż rozpływa się w ustach.
Tak przygotowane mięso możecie podać w hamburgerach, w towarzystwie puree ziemniacznego lub w formie przepysznych tacos z szarpaną wieprzowiną z dodatkiem warzyw, marynowanej czerwonej cebulki i ulubionego sosu.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak przygotować szarpaną wieprzowinę?
Mięso do tacos z szarpaną wieprzowiną można przygotować na 3 sposoby:
- w piekarniku
- w szybkowarze (pressure cooker) / multicookerze
- w wolnowarze (slow cooker)
Przygotowanie w piekarniku lub wolnowarze trwa ok. 4-6 godzin w zależności od tego, jak duży kawałek mięsa mamy. Zdecydowanie szybszą opcją jest szybkowar – dzięki funkcji gotowania pod ciśnieniem możemy skrócić czas przygotowania pulled pork nawet do 1 godziny.
Szarpana wieprzowina to jedna z tych potraw, które przygotowuje się sama. Wystarczy tylko przygotować prostą marynatę, posmarować nią mięso, włożyć je do naczynia, w którym będziemy je piec/gotować, ustawić minutnik i gotowe! Możemy szykować pyszne tacos z szarpaną wieprzowiną.
Jakie dodatki pasują do tacos z szarpaną wieprzowiną?
W Meksyku i na południu USA, gdzie tacos są najbardziej popularne, obowiązkowo podaje się je z cebulą i duża ilością świeżo siekanej kolendry. Pozostałe dodatki, które będą idealnym uzupełnieniem tych tacos z szarpaną wieprzowiną to:
- salsa pomidorowa
- guacamole lub pokrojone w plastry awokado
- gęsta kwaśna śmietana
- poszarpana sałata
- papryczki chili lub jalapeno
Tacos można opakować w miękkie tortille (klasycznie kukurydziane, ale łatwiej dostępne są pszenne) lub chrupiące muszle do tacos z mąki kukurydzianej.
Sprawdź też inne pyszne pomysły na obiad:
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą
Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie
Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru
Tacos z szarpaną wieprzowiną
Składniki
- 1 szarpana wieprzowina (przepis w linku)
- 8 tortilli lub 16 muszli do tacos
- 1 sałata rzymska poszarpana lub kilka liści sałaty lodowej
- świeże liście kolendry drobno pokrojone
Salsa pomidorowa
- 500 g pomidorów (mogą być koktajlowe), pokrojonych w kostkę
- 1 pęczek świeżej bazylii lub kolendry
- ⅓ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
- sok z ½ limonki
- 1 łyżka octu z białego wina
- szczypta płatków chili
Marynowana czerwona cebula
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka
- 100 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki soli
- opcjonalnie kwaśna śmietana, awokado pokrojone w plastry
Kroki
- Przygotuj szarpaną wieprzowinę z tego przepisu.
- Wszystkie składniki na marynowaną cebulę wymieszaj w miseczce i odstaw na minimum 30 minut.
- Składniki na salsę pomidorową wymieszaj w misce.
- Liście sałaty umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.
- Wieprzowinę układaj w tortillach/muszlach do taco. Dodaj salsę, cebulę, sałatę i posyp kolendrą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!