Metrowiec to klasyczne ciasto, które większość z nas na pewno pamięta z wizyt u babci. Pyszne, puszyste biszkopty – jasny i kakaowy – przełożone budyniowym kremem waniliowym i oblane polewą czekoladową.
Brzmi bosko? Dokładnie tak też smakuje.
Przepis na metrowiec
Metrowiec to może nieco zapomniane ciasto, ale kiedyś było obowiązkową słodkością na rodzinnych imprezach. Imieniny babci czy rocznica ślubu wujków – każda okazja była dobra, by upiec to pyszne ciasto.
Popularność tego wypieku w dawnych latach wcale mnie nie dziwi – jego przygotowanie nie jest trudne (choć dość czasochłonne), a wygląda niezwykle efektownie. Dlatego warto odświeżyć tradycję i przywrócić metrowiec na nasze świąteczne stoły. Uwierzcie mi, wszyscy będą pytać, w której cukierni kupiliście to ciasto.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
2 biszkopty i krem budyniowy – idealne połączenie
Żeby przygotować ten klasyczny metrowiec, dobrze jest odpowiednio rozplanować konkretne kroki. W cieście mamy kilka elementów: biszkopty, krem, budyń i polewę. Najwygodniej jest rozłożyć przygotowanie ciasta na 2 dni.
Pierwszy dzień
1. dnia zaczynamy od przygotowania budyniu. Musi być całkowicie wystudzony zanim dodamy go do ubitego na puch masła, więc najlepiej przygotować go nawet 2-3 godziny przed pozostałymi krokami.
W międzyczasie pieczemy biszkopty na metrowiec. To, ile nam to zajmie, zależy od tego, czy mamy dwie takie same foremki. Jeśli tak, oba biszkopty możemy wstawić do piekarnika w tym samym czasie. W przeciwnym razie musimy poczekać, aż upiecze się jeden biszkopt, wyjąć go z foremki, przełożyć do niej masę na drugi biszkopt i znowu wstawić do piekarnika. Gdy biszkopty ostygną, kroimy je na plastry tej samej grubości.
Masło w temperaturze pokojowej (nie może być ani za zimne, ani też za ciepłe – każda skrajność to ryzyko zważonego kremu) ucieramy na puch, dodając do niego łyżka po łyżce wystudzony budyń, aż powstanie jednolity krem.
Kolejny krok to przełożenie plastrów biszkoptu kremem, złączenie w jedno ciasto (lub 2 mniejsze – ja tak najczęściej robię) i wstawienie do lodówki na noc, by się ładnie skleiło.
Drugi dzień
Na drugi dzień zostaje już tylko jeden krok, by metrowiec był gotowy. Przygotowujemy już tylko polewę czekoladową i dekorujemy ciasto. Gdy polewa zastygnie kroimy ukośnie ciasto, by widoczne były charakterystyczne, dwukolorowe pasy biszkoptowe, przedzielone kremem budyniowym.
Jak się kroi metrowiec?
Żeby uzyskać efekt kontrastujących biszkoptowych pasków, metrowiec kroimy ukośnie – najlepiej spróbować ukroić w jednym kawałku 3 plastry ciasta. Dzięki temu mamy kawałek z wszystkimi warstwami – jasnym biszkoptem, ciemnym biszkoptem, kremem budyniowym i polewą czekoladową.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta na święta:
Popękane ciasteczka czekoladowe
Szybki piernik na ostatnią chwilę
Metrowiec
Sprzęt
- 2 formy do pieczenia o wymiarach 30×10 cm
Składniki
Biszkopty
- 140 g oleju
- 15 łyżek wody
- 6 jajek
- 380 g mąki pszennej tortowej +2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia czubate
- szczypta soli
Krem budyniowy
- 700 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 80 g cukru
- 1 żółtko
- 250 g masła
Polewa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietany kremówki
Kroki
Budyń
- W misce wymieszaj proszki budyniowe, żółtko i 100 ml mleka. Pozostałe mleko i cukier podgrzej w garnku.
- Zawartość miski wlej do mleka, które zaczyna się gotować, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze chwilę na najmniejszym ogniu (by uniknąć przypalenia budyniu), cały czas mieszając.
- Zestaw garnek z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopty
- W misie miksera umieść białka z odrobiną soli. Ubij je na sztywną pianę.
- Dodawaj cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż do uzyskania błyszczącej piany.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.
- Następnie dodawaj powoli wodę i olej.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
- Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wmieszaj dodatkowe 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
- Keksówki* nasmaruj olejem lub masłem i posyp mąką. Przełóż do nich ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu, zostaw ciasto na 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero po tym przełóż je na kratkę do wystygnięcia.
- Gdy ciasto będzie chłodne, pokrój je na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm.
Krem budyniowy
- Zmiksuj masło na puch.
- Dodawaj do niego całkowicie wystudzony budyń, łyżka po łyżce. Miksuj dokładnie, ale nie przesadnie długo.
Składanie ciasta
- Plastry ciasta smaruj masą budyniową i łącz naprzemiennie jasne-ciemne. Jeśli zostanie ci masy, posmaruj górę ciasta, by je wyrównać. Stwórz jedno duże ciasto lub 2 mniejsze o długości ok. 35 cm.
- Przykryj lub włóż do pojemnika na ciasto i wstaw do lodówki do schłodzenia na min. 3h, a najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowa
- Do garnka wlej śmietanę i podgrzej ale nie doprowadź do zagotowania.
- Wyłącz palnik i do ciepłej śmietany wrzuć połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Polej ciasto polewą i posyp wiórkami kokosowymi lub orzechami.
- Krój pod skosem tak, by jeden plaster objął minimum 3 plastry biszkoptu.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!