Metrowiec to klasyczne ciasto z dawnych lat, które zasługuje na powrót na świąteczny stół. Puszyste, delikatne biszkopty - jasny i kakaowy - w towarzystwie pysznego kremu budyniowego, oblane obłędną polewą czekoladową.
Porcje 2ciasta
Całkowity czas przygotowania 3 hoursgodz.
Sprzęt
2 formy do pieczenia o wymiarach 30x10 cm
Składniki
Biszkopty
140goleju
15łyżekwody
6jajek
380gmąki pszennej tortowej+2 łyżki
2łyżkikakao
250gcukru
2łyżeczkiproszku do pieczeniaczubate
szczyptasoli
Krem budyniowy
700mlmleka
2budynie waniliowe lub śmietankowe
80gcukru
1żółtko
250gmasła
Polewa
100gczekolady gorzkiej
100gczekolady mlecznej
200mlśmietany kremówki
Kroki
Budyń
W misce wymieszaj proszki budyniowe, żółtko i 100 ml mleka. Pozostałe mleko i cukier podgrzej w garnku.
Zawartość miski wlej do mleka, które zaczyna się gotować, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze chwilę na najmniejszym ogniu (by uniknąć przypalenia budyniu), cały czas mieszając.
Zestaw garnek z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopty
W misie miksera umieść białka z odrobiną soli. Ubij je na sztywną pianę.
Dodawaj cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż do uzyskania błyszczącej piany.
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.
Następnie dodawaj powoli wodę i olej.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wmieszaj dodatkowe 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
Keksówki* nasmaruj olejem lub masłem i posyp mąką. Przełóż do nich ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu, zostaw ciasto na 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero po tym przełóż je na kratkę do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie chłodne, pokrój je na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm.
Krem budyniowy
Zmiksuj masło na puch.
Dodawaj do niego całkowicie wystudzony budyń, łyżka po łyżce. Miksuj dokładnie, ale nie przesadnie długo.
Składanie ciasta
Plastry ciasta smaruj masą budyniową i łącz naprzemiennie jasne-ciemne. Jeśli zostanie ci masy, posmaruj górę ciasta, by je wyrównać. Stwórz jedno duże ciasto lub 2 mniejsze o długości ok. 35 cm.
Przykryj lub włóż do pojemnika na ciasto i wstaw do lodówki do schłodzenia na min. 3h, a najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowa
Do garnka wlej śmietanę i podgrzej ale nie doprowadź do zagotowania.
Wyłącz palnik i do ciepłej śmietany wrzuć połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Polej ciasto polewą i posyp wiórkami kokosowymi lub orzechami.
Krój pod skosem tak, by jeden plaster objął minimum 3 plastry biszkoptu.
Rady
*Jeśli nie masz dwóch takich samych foremek, piecz ciasto jedno po drugim.