Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie w towarzystwie pieczonych ziemniaków to przepyszny pomysł na prosty, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie, aromatyczne i niezwykle soczyste.
Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie – prosty obiad z piekarnika
Te udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadów – super prosty i jednogarnkowy. Takie obiady charakteryzuje krótka lista łatwo dostępnych składników, które wystarczy tylko umyć, pokroić, wysmarować aromatycznymi przyprawami i cyk, całość do piekarnika.
To obiad dobry na każdą okazję – sprawdzi się w tygodniu, jako rodzinny obiad w niedzielę lub na spotkanie ze znajomymi lub rodziną. A z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący amatorzy gotowania.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak upiec udka z kurczaka, żeby były soczyste?
Mam dla Was dobrą wiadomość – te udka z kurczaka w miodzie i musztardzie zawsze wyjdą super soczyste, bo zarówno udka jak i pałki z kurczaka wcale nie tak łatwo wysuszyć. W przeciwieństwie do piersi z kurczaka, te części drobiu zawsze lepiej zachowują soczystość. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta – to zasługa tłuszczu.
W porównaniu z filetem z kurczaka, nogi mają wyższą zawartość tłuszczu w samym mięsie. Ponadto zazwyczaj sprzedawane są ze skórą, która również tę zawartość tłuszczu podwyższa. Skóra stanowi też taką naturalną ochronę przed nadmiernym wysuszeniem mięsa podczas pieczenia.
Dzięki obecności tłuszczu (oraz kości) udka z kurczaka zyskują na dłuższym pieczeniu i stają się miękkie, wręcz rozpływające w ustach.
Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie – z czym podać?
Najczęściej podaję te udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie razem z ćwiartkami ziemniaków, które zapiekam w jednym naczyniu z mięsem. Jeśli jednak, jakimś cudem, nie jesteście fanami pieczonych ziemniaków, możecie je pominąć i podać mięso z oddzielnie ugotowanym ryżem lub kaszą.
Z “zielonych” dodatków polecam klasyczną marchewkę z groszkiem, fasolkę szparagową, jarzynkę z buraczków lub prostą sałatę z miodowym winegretem.
Sprawdź też inne pomysły na obiad jednogarnkowy:
Kurczak z harissą morelową i batatami
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem
Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie
Składniki
- 4 nogi kurczaka (ok. 1000-1200 g)
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
Marynata miodowo-musztardowa
- 3 łyżeczki musztardy dijon gruboziarnistej
- 1 łyżeczka musztardy dijon gładkiej
- 1½ łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1½ łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Kroki
- Ziemniaki obierz (młode tylko umyj) i pokrój w ćwiartki. Przełóż do miski, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Nasmaruj nią kurczaka i przełóż wszystko do natłuszczonej formy do pieczenia.
- Dodaj ziemniaki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg). Piecz przez 50 minut, aż mięso będzie bez problemu odchodzić od kości. Jeśli mięso lub ziemniaki będą się zbyt mocno rumienić, przykryj formę folią.
- Podawaj z dodatkiem ulubionej sałaty, marchewki z groszkiem lub fasolki szparagowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!