Afelia to przepyszny gulasz wieprzowy z Cypru. Dzięki długiemu i powolnemu gotowaniu w czerwonym winie z dodatkiem ziaren kolendry, mięso jest delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne.
Kuchnia cypryjska
Kuchnia cypryjska ma wiele wspólnego z kuchnią grecką i turecką. To sprawia, że wiele potraw w tych krajach jest takich samych albo różnią się tylko detalami, jak drobna zmiana w doprawieniu.
Na przykład szaszłyki souvlaki są zaliczane do tradycyjnych potraw zarówno na Cyprze, jak i w Grecji. Podobnie jak kleftiko, czyli cielęcina zapiekana z warzywami. W obu tych krajach znajdziemy też słynną moussakę. Podobieństwa z kuchnią turecką znajdziemy zaś w słynnych koftach czy kibbeh – krokietach z bulgurem.
A czy afelia pojawia się jeszcze w innym kraju? Zapewne znajdziemy przepis na ten gulasz wieprzowy w zmodyfikowanej wersji jeszcze gdzieś indziej, ale Cypryjczycy traktują go jak świętość i jest dla nich jednym z najważniejszych dań narodowych.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Afelia – gulasz wieprzowy inaczej
Chyba w każdym domu mama czy babcia miała swój własny przepis na gulasz wieprzowy. W Polsce to danie najczęściej przygotowuje się z dodatkiem marchewki, cebuli i pieczarek, a doprawia zielem angielskim, liściem laurowym, papryką i czasami również majerankiem.
Afelia, czyli cypryjska wersja gulaszu, wygląda zupełnie inaczej. Nie znajdziemy tu ani marchewki, ani pieczarek, ani popularnych u nas przypraw. Głęboki i wyjątkowy smak tej cypryjskiej potrawie nadają 2 dodatki – wytrawne czerwone wino i ziarna kolendry.
Mięso wieprzowe (najlepiej łopatka, ale można użyć też karkówki lub szynki) długo duszone w tak intensywnych aromatach jest miękkie, kruche, soczyste i po prostu przepyszne.
Afelia – z czym podawać cypryjski gulasz wieprzowy?
Afelia będzie świetnie komponować się z praktycznie każdym klasycznym dodatkiem do gulaszu, jak ryż, makaron, kasza czy ziemniaki. Jeśli chodzi o makaron, polecam drobny typu orzo. W kwestii kaszy idealne będą bulgur i kuskus. Jeśli macie ochotę na ryż to polecam długoziarniste odmiany, w tym brązowy ryż pełnoziarnisty.
Z dodatków warzywnych polecam natomiast poszarpaną sałatę (rzymską, lodową) z lekkim winegretem, zieloną fasolkę szparagową lub najprostszą sałatkę z pomidora, ogórka i czerwonej cebuli z jogurtem greckim.
Sprawdź też inne pomysły na rozgrzewający obiad:
Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru
Składniki
- 1½ kg łopatki wieprzowej może być też szynka lub karkówka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 350 ml czerwonego wina
- 300 ml passaty pomidorowej
- 150 ml wody
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
Kroki
- Mięso oczyść i pokrój w kostkę ok. 4-5 cm.
- Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu.
- Pokrój cebulę i czosnek w plasterki.
- Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. Przełóż mięso na patelnię i smaż je partiami (by nie przepełniać patelni) przez 5-6 minut, tak by było zrumienione z każdej strony.
- Po usmażeniu, przełóż mięso na talerz.
- Dodaj jeszcze jedną łyżkę oleju na patelnię. Zmniejsz ogień i dodaj cebulę, czosnek i kolendrę. Smaż przez 4 minuty, a następnie dodaj wino, by zdeglasować patelnię.
- Zamieszaj, a następnie dodaj passatę, wodę i mięso. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 1½-2 godziny, aż mięso będzie miękkie, mieszając co jakiś czas.
- Podawaj z orzo, ziemniakami, ryżem lub kaszą.
źródło przepisu: Jamie Oliver
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Po prostu rewelacja, proste danie a wyszło pysznie.