Tosty francuskie z piekarnika to idealny pomysł na leniwe śniadanie. Są proste w przygotowaniu i przepyszne – z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie. Najlepiej smakują z dodatkiem miodu lub syropu klonowego i świeżych, sezonowych owoców.
Pyszny pomysł na śniadanie i deser
W ciągu tygodnia zazwyczaj nie mamy wiele czasu na przygotowanie uroczystego śniadania. Łapiemy szybką kanapkę czy wcinamy płatki z mlekiem i biegniemy do pracy lub szkoły. Na szczęście są weekendy i dni wolne, kiedy mamy więcej czasu i możemy sobie pozwolić na leniwe śniadanie.
Na takie dni idealne są tosty francuskie z piekarnika. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, podane z ulubionymi owocami, dżemami, słodzidłami – po prostu śniadanie idealne!
Oczywiście tosty możecie jeść nie tylko na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Świetnie sprawdzą się jako dodające energii drugie śniadanie czy pyszny deser.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tosty francuskie z piekarnika – na słodko i wytrawnie
Tosty francuskie z piekarnika możecie przygotować na słodko, tak jak widzicie na zdjęciach, ale to nie jedyny pomysł na tę potrawę. Takie tosty będą również wyśmienite w wersji wytrawnej. Pamiętajcie tylko, by nie dodawać cukru do masy jajeczno-mlecznej.
Zamiast dżemów czy słodkich owoców możecie posmarować je np. serkiem, ułożyć na nich plastry awokado czy wędzoną rybę i dodać ulubione warzywa.
Tosty francuskie – z piekarnika czy z patelni?
Najpopularniejsza metoda przygotowania tostów francuskich to smażenie ich na patelni. Wersja z piekarnika jest wygodniejsza i zdrowsza. Nie musimy stać przy patelni i nie potrzebujemy do nich tłuszczu! Tak, tu masło jest tylko opcjonalne – możecie położyć je na pieczywie przed włożeniem do piekarnika, ale nie jest to koniecznie. Tosty i tak wyjdą przepyszne.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne śniadania:
Dutch baby – pieczony naleśnik
Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem
Nocna owsianka czekoladowa z bananem
Tosty francuskie z piekarnika
Składniki
- 1 chleb tostowy lub bułka wrocławska
- 4 jaja
- 600 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżki masła klarowanego
Kroki
- Wymieszaj mleko, jajka, cukier, cukier z wanilią, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową.
- Kromki chleba lub bułki namocz w masie mleczno-jajecznej i zostaw do namoczenia na 15 minut.
- Przełóż pieczywo do nasmarowanej masłem formy i polej pozostałą masą, jeśli jeszcze została.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 30 minut, aż będą rumiane.
- Tosty podawaj z owocami, dżemem, miodem lub syropem klonowym.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!