Quesadilla z kurczakiem i warzywami to pyszny pomysł na obiad czy kolację z rodziną lub znajomymi. Świetne do porcjowania, pełne aromatycznego kurczaka i soczystych warzyw. Nie zabraknie też ciągnącego się sera.
Ta quesadilla z kurczakiem i warzywami wyśmienicie smakuje z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego lub salsy pomidorowej.
Quesadilla – klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej
Quesadilla to placki tortilli wypełnione nadzieniem z dodatkiem sera, powoli zapiekane na patelni, aż ser się roztopi, składniki farszu będą ciepłe, a tortille staną się rumiane i chrupiące.
W Meksyku najczęściej spotykane są tortille kukurydziane. Natomiast ze względu na popularność kuchni tex-mex, powstałej z połączenia kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, coraz częściej można spotkać tortille pszenne.
Jeśli chodzi o farsz, to składniki mogą być rozmaite – z mięsem, bez mięsa – to jednak najważniejszym, podstawowym składnikiem jest ser. W oryginalnej, meksykańskiej wersji quesadilla jest przygotowywana z serem Oaxaca, który często porównywany jest do włoskiej mozzarelli. To delikatny ser o ciągnącej się konsystencji, dzięki czemu idealnie nadaje się do dań na ciepło.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Quesadilla z kurczakiem i warzywami – pyszny pomysł na obiad
Quesadilla z kurczakiem i warzywami to fantastyczny, aromatyczny i prosty pomysł na obiad z kurczakiem, który przygotujecie w 30 minut.
Możecie do niej wykorzystać mięso z kurczaka, które zostało Wam z innego dania, np. z zupy. Wystarczy wcześniej je doprawić, by zyskało więcej aromatu.
Jeśli chodzi o warzywa, to najlepiej sprawdzą się te, które nie puszczają wiele soku, by nasza quesadilla z kurczakiem pozostała chrupiąca. W tym przepisie wykorzystuję paprykę, kukurydzę (z puszki, ale warto dobrze ją odsączyć) i szpinak. Wiem, że szpinak nie jest klasycznym dodatkiem w meksykańskiej kuchni, ale jeśli tylko widzę możliwość dodania dodatkowej porcji zieleniny, to z niej korzystam.
Jaki sos podać do quesadilli?
Quesadilla z kurczakiem i warzywami będzie świetnie smakować z sosem jogurtowo-czosnkowym z ziołami, na który przepis znajdziecie poniżej.
Dobrym wyborem będzie też soczysta salsa pomidorowa lub pyszne guacamole, czyli salsa z awokado.
Sprawdź też inne proste pomysły na obiad z kurczakiem:
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo
Butter chicken – kurczak maślany
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym
Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Składniki
Kurczak
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
Pozostałe
- 5 placków tortilli pszenicznej lub kukurydzianej, śr. 25 cm
- 2 papryki
- 200 g szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 140 g kukurydzy
- świeża kolendra
- 200 g mozzarelli twardej lub 100 g mozzarelli + 100 g sera cheddar
- olej roślinny do smażenia
Sos jogurtowo-czosnkowy
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- garść siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Kroki
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę średniej wielkości. Przełóż do miski, posyp papryką i kuminem, wymieszaj.
- Przygotuj warzywa. Paprykę oczyść i pokrój w niedużą kostkę. Cebulą pokrój w cienkie piórka. Kukurydzę odcedź na sitku. Szpinak umyj i osusz.
- Sery zetrzyj.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Smaż kurczaka przez 5-6 minut, aż się zarumieni. Przełóż mięso na talerz.
- Na tę samą patelnię przełóż cebulę i paprykę i smaż na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Na drugiej, suchej patelni ułóż tortillę. Na połowie ułóż kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, szpinak i posyp serem. Przykryj drugą połową tortilli i smaż na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty, aż placek zacznie się rumienić.
- Następnie przełóż tortillę na drugą stronę – przykryj patelnię dużym płaskim talerzem i sprawnym ruchem obróć je o 180 stopni. Delikatnie zsuń tortillę z talerza z powrotem na patelnię i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż cały placek będzie chrupiący, a ser się roztopi.
- Przełóż tortillę na talerz lub deskę, pokrój i podawaj z sosem jogurtowym.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!