Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami to pyszny pomysł na obiad czy kolację z rodziną lub znajomymi. Świetne do porcjowania, pełne aromatycznego kurczaka i soczystych warzyw. Nie zabraknie też ciągnącego się sera.

Ta quesadilla z kurczakiem i warzywami wyśmienicie smakuje z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego lub salsy pomidorowej.

Quesadilla – klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej

Quesadilla to placki tortilli wypełnione nadzieniem z dodatkiem sera, powoli zapiekane na patelni, aż ser się roztopi, składniki farszu będą ciepłe, a tortille staną się rumiane i chrupiące.

W Meksyku najczęściej spotykane są tortille kukurydziane. Natomiast ze względu na popularność kuchni tex-mex, powstałej z połączenia kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, coraz częściej można spotkać tortille pszenne.

Jeśli chodzi o farsz, to składniki mogą być rozmaite – z mięsem, bez mięsa – to jednak najważniejszym, podstawowym składnikiem jest ser. W oryginalnej, meksykańskiej wersji quesadilla jest przygotowywana z serem Oaxaca, który często porównywany jest do włoskiej mozzarelli. To delikatny ser o ciągnącej się konsystencji, dzięki czemu idealnie nadaje się do dań na ciepło.

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Quesadilla z kurczakiem i warzywami – pyszny pomysł na obiad

Quesadilla z kurczakiem i warzywami to fantastyczny, aromatyczny i prosty pomysł na obiad z kurczakiem, który przygotujecie w 30 minut.

Możecie do niej wykorzystać mięso z kurczaka, które zostało Wam z innego dania, np. z zupy. Wystarczy wcześniej je doprawić, by zyskało więcej aromatu.

Jeśli chodzi o warzywa, to najlepiej sprawdzą się te, które nie puszczają wiele soku, by nasza quesadilla z kurczakiem pozostała chrupiąca. W tym przepisie wykorzystuję paprykę, kukurydzę (z puszki, ale warto dobrze ją odsączyć) i szpinak. Wiem, że szpinak nie jest klasycznym dodatkiem w meksykańskiej kuchni, ale jeśli tylko widzę możliwość dodania dodatkowej porcji zieleniny, to z niej korzystam.

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Jaki sos podać do quesadilli?

Quesadilla z kurczakiem i warzywami będzie świetnie smakować z sosem jogurtowo-czosnkowym z ziołami, na który przepis znajdziecie poniżej.

Dobrym wyborem będzie też soczysta salsa pomidorowa lub pyszne guacamole, czyli salsa z awokado.

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Sprawdź też inne proste pomysły na obiad z kurczakiem:

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo

Butter chicken – kurczak maślany

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym

Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami to pyszny pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny. Aromatyczne nadzienie z dodatkiem ciągnącej mozzarelli zawinięte w chrupiące tortille posmakują każdemu!
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 5 porcji

Składniki 

Kurczak

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

Pozostałe

  • 5 placków tortilli pszenicznej lub kukurydzianej, śr. 25 cm
  • 2 papryki
  • 200 g szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 140 g kukurydzy
  • świeża kolendra
  • 200 g mozzarelli twardej lub 100 g mozzarelli + 100 g sera cheddar
  • olej roślinny do smażenia

Sos jogurtowo-czosnkowy

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Kroki

  • Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę średniej wielkości. Przełóż do miski, posyp papryką i kuminem, wymieszaj.
  • Przygotuj warzywa. Paprykę oczyść i pokrój w niedużą kostkę. Cebulą pokrój w cienkie piórka. Kukurydzę odcedź na sitku. Szpinak umyj i osusz.
  • Sery zetrzyj.
  • W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Smaż kurczaka przez 5-6 minut, aż się zarumieni. Przełóż mięso na talerz.
  • Na tę samą patelnię przełóż cebulę i paprykę i smaż na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  • Na drugiej, suchej patelni ułóż tortillę. Na połowie ułóż kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, szpinak i posyp serem. Przykryj drugą połową tortilli i smaż na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty, aż placek zacznie się rumienić.
  • Następnie przełóż tortillę na drugą stronę – przykryj patelnię dużym płaskim talerzem i sprawnym ruchem obróć je o 180 stopni. Delikatnie zsuń tortillę z talerza z powrotem na patelnię i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż cały placek będzie chrupiący, a ser się roztopi.
  • Przełóż tortillę na talerz lub deskę, pokrój i podawaj z sosem jogurtowym.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: grill, kolacja, obiad
Kuchnia: amerykańska, meksykańska, tex-mex
Słowo kluczowe: kuchnia meksykańska, kuchnie świata, kumin, kurczak, mozzarella, obiad dla rodziny, obiad z kurczakiem, papryka, pierś z kurczaka, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, quesadilla, quesadilla z kurczakiem, quesadilla z kurczakiem i serem, quesadilla z kurczakiem i warzywami, rodzinny obiad, szybki obiad, tortilla, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl