Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem to fantastyczny pomysł na szybki obiad w ciągu tygodnia.
Wystarczy kilka łatwo dostępnych, niedrogich składników, 30 minut w kuchni i pyszny, sycący posiłek gotowy!
Szybki obiad z kurczakiem
Mało kto może sobie pozwolić na spędzenie długich godzin w kuchni w ciągu tygodnia. Praca, codzienne obowiązki i zajęcia zajmują pochłaniają większość czasu.
W takie dni najlepiej sprawdzić się obiad, który można przygotować w 30 minut. A jeśli jeszcze jest pyszny i sycący, to mamy prawdziwy strzał w 10!
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem to właśnie taki posiłek – szybki, prosty i super smaczny.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem – składniki i wskazówki
Do przygotowania potrawki potrzebujemy tylko kilku składników, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie spożywczym.
Pierś z kurczaka. Jak zawsze polecam Wam używać mięsa dobrej jakości. Ja najczęściej stawiam na kurczaka kukurydzianego lub zagrodowego. Różnicę w porównaniu ze „zwykłym” kurczakiem zauważycie już na etapie przygotowania – lepsze mięso ma bardziej zwartą konsystencję i podczas obróbki termicznej nie wycieka z niego tyle płynu.
Pieczarki. Możecie użyć zarówno jasnych, jak i brązowych pieczarek. Jasne są delikatniejsze i ich smak będzie mniej wyczuwalny w potrawie. Brązowe mają bardziej wyrazisty smak i z tego powodu zdecydowanie częściej pojawiają się w mojej kuchni, w tym jako dodatek do tej potrawy.
Por. Do tego obiadu będzie potrzeba tylko biała część pora. Nie wyrzucajcie jednak zielonej – wykorzystajcie ją np. do przygotowania bulionu warzywnego.
Sprawdź też inne pomysły na obiad z kurczakiem:
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g ryżu np. basmati
- 2 pory
- 250 g pieczarek
- 200 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany kremówki
- sok z 1 cytryny
- masło klarowane
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
Kroki
- Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
- Pora umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plastry.
- Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżeczki masła klarowanego. Dodaj pieczarki, skrop obficie sokiem z cytryny, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż, aż zaczną się delikatnie rumienić. Przełóż je do miski lub na talerz.
- Na tę samą patelnię dodaj jeszcze 1-2 łyżeczki masła klarowanego i dodaj pokrojonego kurczaka. Posyp solą i pieprzem cytrynowym. Smaż 4-5 minut, aż zacznie się rumienić.
- Dodaj pora i smaż na niedużym ogniu przez 3-4 minuty.
- Dodaj pieczarki, bulion i kremówkę. Przykryj patelnię i duś przez 10 minut.
- Podawaj z ryżem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Inspiracja do przepisu: “Każdy może gotować” Jamie Oliver
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!