Ciasto rafaello bez pieczenia to jeden z najpopularniejszych deserów ostatnich kilku lat. Ciasto jest obowiązkowym punktem rodzinnych spotkań i świąt.
Ten przepis to wersja dla leniuchów – zamiast biszkoptu używamy gotowych, maślanych herbatników, a do kremu wykorzystujemy gotowy budyń.
I wiecie co? Jest po prostu przepyszne! Lekkie, mocno kokosowe, z wyrazistą śmietankową nutą.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Rafaello bez pieczenia na herbatnikach
Chyba każdy zna kokosowe kuleczki Rafaello. Z tym przepisem możecie je teraz zjeść w formie ciasta!
Ciasto rafaello bez pieczenia jest pyszne, lekkie i pełne kokosowego aromatu. Jego przygotowanie nie będzie od Was wymagało wiele wysiłku, ponieważ wspomagamy się półproduktami.
Biszkopt zastępujemy maślanymi herbatnikami typu petit beurre. Wiem, że kilka lat temu furorę robił przepis z krakersami, ale nigdy nie mogłam się przekonać do tego wyraźnego, słonego posmaku. Rafaello na herbatnikach jest zdecydowanie smaczniejsze.
Krem budyniowo-maślany przygotowujemy z użyciem gotowego proszku budyniowego. Można zrobić budyń samemu, od podstaw, ale taka wersja jest równie smaczna, a zdecydowanie szybsza do zrobienia.
Krem budyniowy – co zrobić, żeby się nie zważył?
Najważniejsza w przygotowaniu kremu budyniowego jest taka sama temperatura obu składników, czyli budyniu i masła.
Masło najlepiej wyjąc z lodówki na 4-5 godzin przed przygotowywaniem kremu (w ciepłe dni ten czas może się skrócić), by zdążył osiągnąć temperaturę pokojową. Nie warto jednak przyspieszać tego procesu, np. wkładając tłuszcz do kuchenki mikrofalowej, bo to też grozi cukierniczym niepowodzeniem.
Budyń, który planujemy dodać do utartego masła powinien być natomiast całkowicie wystudzony. Dodanie ciepłego budyniu skończy się wodnistym lub zważonym kremem.
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na proste ciasta:
Sernik z białą czekoladą bez pieczenia
Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami
Ciasto rafaello bez pieczenia
Sprzęt
- 1 Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm
Składniki
- 2 opakowania herbatników typu petit beurre
- 800 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe lub 1 śmietankowy i 1 kokosowy, bez cukru
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1½ szklanki wiórków kokosowych
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Kroki
Budyń
- Wymieszaj budynie, mąkę i cukier w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
- Gdy mleko już się zagotuje dodaj do niego budynie i intensywnie mieszaj. Zdejmij z ognia i wymieszaj, aż masa budyniowa będzie gładka.
- Przykryj garnek folią spożywczą (żeby nie zrobił się kożuch) i odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Krem budyniowy
- Miękkie masło utrzyj w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach.
- Zmniejsz obroty na niskie/średnie (w zależności od miksera) i łyżka po łyżce dodawaj budyń. Zmiksuj całość na gładki, puszysty krem.
- Pod koniec dodaj do kremu ½ szklanki wiórków kokosowych i wymieszaj.
Przekładanie
- Formę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, by ułatwić sobie późniejsze wyjęcie ciasta. Spód wyłóż ciasteczkami.
- Rozłóż krem na ciasteczkach, wyrównaj i ułóż kolejną warstwę ciasteczek. Na nich również rozłóż krem, przykryj kolejną warstwą herbatników i zakończ warstwą kremu.
- Posyp pozostałą szklanką wiórków kokosowych i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc).
Wskazówki
- Masło do kremu budyniowego musi być w temperaturze pokojowej, ale powinno samo taką temperaturę osiągnąć. Rozgrzewanie go w mikrofalówce czy w kąpieli wodnej może sprawić, że krem się nie uda.
- Budyń, który dodajemy do ubitego masła, musi być wystudzony, ale cały czas powinien mieć temperaturę pokojową, aby krem się nie zważył.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Mega
Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka
Ciasto pycha, szybko zniknęło. naprawdę mniam.
Ja zrobiłam wersję z krakersami są wg mnie delikatniejsze, tak jak w pralinkach. No i od siebie posypalam też płatkami migdałów bo one też są przecież w pralinkach,
Świetne pomysły na modyfikacje 🙂 Cieszę się, że smakowało!
Czy moge ten przepis zrobić na blaszce 25×36 🙂 ?
Oczywiście 🙂 Prawdopodobnie trzeba będzie tylko zwiększyć nieco proporcje. Spróbuj zmienić liczbę porcji w przepisie na np. 18. Gdy najedziesz na liczbę porcji w przepisie, pojawi się suwak i proporcje wszystkich składników automatycznie się zmienią 🙂
A ile porcji na blaszke 15/25 ?
Czy herbatniki trzeba czymś nasączyć ? Nie będą później suche ?
Nie, nie trzeba – w herbatniki wsiąknie wilgoć z kremu 🙂
witam. a budyń o jakiej pojemności użyć??
pycha
Witam JA Zrobiłem na biszkopcie z litra mleka 3 budyni i kostki masła do tego wiórki i migdały i wyszło Mega
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo fajne ciasto 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂
Zrobiłam ciut inaczej: do kremu budyniowego dodałam dwa razy więcej wiórków:) a środkową warstwę zrobiłam z najprostszego kremu ze śmietany 30 i mascarpone. Górę posypałam migdałami. Wyszedł super tort! Dzięki za inspirację 🙂
Czy mozna dodać trochę likieru kokosowego? Myślałam też o dodaniu troszkę ubitej śmietanki
Tak, można dodać likier pod koniec ucierania kremu.
Wygląda pysznie. A czy dodać na 1 warstwę herbatników trochę dżemu porzeczkowego do “zakwaszenia”?
To bardzo dobry pomysł 🙂