Ciasto rafaello bez pieczenia na herbatnikach to jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów, jakie możecie przygotować. Ciasto jest lekkie, mocno kokosowe i sprawdzi się na każdą okazję.
Porcje 16porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.
Sprzęt
1 Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm
Składniki
2opakowaniaherbatników typu petit beurre
800mlmleka
2budynieśmietankowe lub 1 śmietankowy i 1 kokosowy, bez cukru
5łyżekcukru
1płaska łyżkamąki pszennej
1½szklankiwiórków kokosowych
200gmasław temperaturze pokojowej
Kroki
Budyń
Wymieszaj budynie, mąkę i cukier w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
Gdy mleko już się zagotuje dodaj do niego budynie i intensywnie mieszaj. Zdejmij z ognia i wymieszaj, aż masa budyniowa będzie gładka.
Przykryj garnek folią spożywczą (żeby nie zrobił się kożuch) i odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Krem budyniowy
Miękkie masło utrzyj w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach.
Zmniejsz obroty na niskie/średnie (w zależności od miksera) i łyżka po łyżce dodawaj budyń. Zmiksuj całość na gładki, puszysty krem.
Pod koniec dodaj do kremu ½ szklanki wiórków kokosowych i wymieszaj.
Przekładanie
Formę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, by ułatwić sobie późniejsze wyjęcie ciasta. Spód wyłóż ciasteczkami.
Rozłóż krem na ciasteczkach, wyrównaj i ułóż kolejną warstwę ciasteczek. Na nich również rozłóż krem, przykryj kolejną warstwą herbatników i zakończ warstwą kremu.
Posyp pozostałą szklanką wiórków kokosowych i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc).
Rady
Masło do kremu budyniowego musi być w temperaturze pokojowej, ale powinno samo taką temperaturę osiągnąć. Rozgrzewanie go w mikrofalówce czy w kąpieli wodnej może sprawić, że krem się nie uda.
Budyń, który dodajemy do ubitego masła, musi być wystudzony, ale cały czas powinien mieć temperaturę pokojową, aby krem się nie zważył.
Słowo kluczowe: angielski deser, ciasta, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto kokosowe, ciasto na lato, ciasto na święta, ciasto przekładane, ciasto rafaello, ciasto z budyniem, ciasto z kremem, deser na święta, kokos, proste ciasto, prosty przepis, rafaello, rafaello bez pieczenia, rafaello na herbatnikach, szybkie ciasto, wiórki kokosowe