Popękane ciasteczka czekoladowe to przepyszne świąteczne ciastka. Są mocno czekoladowe i mają wyjątkową konsystencję – są kruche na zewnątrz i miękkie, ciągnące się wewnątrz.
To też jedne z najprostszych ciasteczek, jakie zrobicie! Są idealne do wspólnego przygotowania z najmłodszymi.
Popękane ciasteczka czekoladowe – proste ciastka z czekoladą
Święta Bożego Narodzenia to wymarzony czas na rodzinne gotowanie i pieczenie. Te popękane ciasteczka czekoladowe to po prostu wymarzony przepis na początki wspólnych wypieków z najmłodszymi.
Chocolate crinkles, bo tak brzmi ich oryginalna nazwa, piecze się przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia. Cieszą się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.
Krótka lista składników, bardzo proste kroki, łatwe formowanie ciastek i zabawa z obtaczaniem ich w cukrze pudrze – popękane ciasteczka czekoladowe mają w sobie wszystko, czego potrzeba do przyjemnego, świątecznego pieczenia.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Chocolate crinkles – brownie w wersji świątecznej
Te popękane ciasteczka czekoladowe mogą szybko trafić do grona Waszych ulubieńców nie tylko ze względu na super prosty sposób przygotowania, ale przede wszystkim wyjątkowy smak.
W smaku i konsystencji bardzo przypominają klasyczne brownie – są mocno czekoladowe, w środku miękkie i lekko ciągnące, a na zewnątrz kruche. Do ich przygotowania używamy jednak ciemnego kakao, a nie czekolady, dzięki czemu nie są aż tak kaloryczne, jak wspomniany wyżej kultowy deser.
Sprawdź też inne pyszne przepisy na Święta:
Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Pepparkakor – szwedzkie pierniczki
Popękane ciasteczka czekoladowe – chocolate crinkle cookies
Składniki
- 60 g kakao
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 60 ml oleju
- 2 duże jaja
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 30 g cukru pudru
- szczypta soli
Kroki
- W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao i sól.
- Do większej miski wlej olej i wsyp cukier. Utrzyj na jasną masę.
- Dodawaj do masy jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym jajku.
- Dodaj sypkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
- Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.*
- Wyjmij ciasto z lodówki i nastaw piekarnik na 190 stopni (góra-dół).
- Formuj z ciasta nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczaj w cukrze pudrze. Układaj kulki w dużej odległości od siebie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 10 minut, studź na kratce.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Super przepisy doskonale opisane są pyszne wszystkie ciasta i potrawy dzieki
Wiesiu, bardzo Ci dziękuję! <3
Można zrobić je w wersji waniliowej?
Tak, tylko to już wymaga kilku zmian w przepisie 🙂 Wersja waniliowa niedługo pojawi się na blogu
bardzo fajny przepis, wydłużyłam nieco czas pieczenia, wydawały się surowe po 10 minutach, znikają w moment
dzięki
Jak długo wytrzymają takie ciasteczka? Planuje je zrobić wcześniej ale boje się ze na święta będą już twarde/niedobre?
Szczelnie zamknięte będą dobre przez 5-7 dni 🙂