Pepparkakor zna chyba każdy, kto w okresie Świąt Bożego Narodzenia był w sklepie IKEA.
Te popularne korzenne ciasteczka to pozycja obowiązkowa w grudniu! Są kruche, a jednocześnie lekko ciągnące, aromatyczne i wyraziste w smaku, dzięki solidnemu dodatkowi imbiru i cynamonu. Idealne ciastka na Święta 🙂
Pepparkakor – szwedzka tradycja
Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków. W moim domu królują przede wszystkim miękkie pierniczki, takie jak lekko cytrusowe, obowiązkowo polane lukrem lebkuchen, ale nie może też zabraknąć kruchych pierniczków.
Pepparkakor to pyszne korzenne ciasteczka prosto ze Szwecji. Przygotowuje się je przede wszystkim w grudniu, a zwłaszcza w okolicy 13 grudnia, kiedy to piecze się je z okazji dnia św. Łucji.
Ciasteczka pepparkakor zazwyczaj podaje się z kawą lub grzanym winem – klasycznym glögg. Ciasteczka są kruche w dniu pieczenia, a z każdym kolejnym dniem stają się coraz bardziej miękkie i lekko ciągnące. Ten efekt to zasługa melasy w składzie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Melasa – kluczowy składnik
Do przygotowania pepparkakor potrzebujemy raczej rzadko używanego w polskich kuchniach składnika, czyli melasy.
Melasa to gęsty syrop, o ciemnobrązowym kolorze, który powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru.
W sklepach możemy znaleźć różne rodzaje melasy:
- trzcinowa – powstaje podczas wytwarzania cukru z trzciny cukrowej,
- buraczana – jest efektem ubocznym produkcji cukru z buraka cukrowego,
- karobowa – powstaje z owoców drzewa świętojańskiego.
Każda z nich ma charakterystyczny smak i aromat. Melasa z trzciny cukrowej jest karmelowa, słodko-gorzka. Wersja z buraka cukrowego przypomina w smaku miód i jest przede wszystkim mocno słodka. Natomiast melasa karobowa wyróżnia się lekko czekoladowym posmakiem.
Do przygotowania ciasteczek możecie wykorzystać dowolny rodzaj melasy – wszystko zależy od tego, czy chcecie dodać swojemu wypiekowi mocny aromat. Polecam jednak zacząć od najbardziej delikatnej melasy z buraka cukrowego.
SPRAWDŹ TEŻ inne sprawdzone przepisy na świąteczne wypieki:
Świąteczne ciasto czekoladowe ze śliwkami
Pepparkakor
Składniki
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 100 g cukru brązowego
- 100 g melasy
- 80 ml wody
- 150 g masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki sody
- 500 g mąki pszennej
Kroki
- W garnku podgrzej cukier biały, cukier brązowy, melasę i wodę.
- Dodaj masło i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło i cukier w pełni się rozpuszczą, a wszystkie składniki stworzą jednolity, gęsty płyn.
- Zestaw garnek z ognia, by masa nieco się ostudziła (ok. 20-30 minut).
- Dodaj do garnka przyprawy i sodę, wymieszaj.
- Przelej zawartość garnka do dużej miski. Dodaj mąkę i zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Masa będzie dość lepiąca.
- Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż ciasto do lodówki na noc.
- Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i podziel nożem na mniejsze porcje.
- Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj cienko pierwszą porcję ciasta (ok. 3 mm). Za pomocą foremek wykrój z ciasta pierniki i przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut.
- Powtórz ze wszystkim partiami ciasta.
- Gdy pierniki będą chłodne, możesz je udekorować lukrem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!