Pepparkakor – szwedzkie pierniczki

Pepparkakor zna chyba każdy, kto w okresie Świąt Bożego Narodzenia był w sklepie IKEA.

Te popularne korzenne ciasteczka to pozycja obowiązkowa w grudniu! Są kruche, a jednocześnie lekko ciągnące, aromatyczne i wyraziste w smaku, dzięki solidnemu dodatkowi imbiru i cynamonu. Idealne ciastka na Święta 🙂

Pepparkakor – szwedzka tradycja

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków. W moim domu królują przede wszystkim miękkie pierniczki, takie jak lekko cytrusowe, obowiązkowo polane lukrem lebkuchen, ale nie może też zabraknąć kruchych pierniczków.

Pepparkakor to pyszne korzenne ciasteczka prosto ze Szwecji. Przygotowuje się je przede wszystkim w grudniu, a zwłaszcza w okolicy 13 grudnia, kiedy to piecze się je z okazji dnia św. Łucji.

Ciasteczka pepparkakor zazwyczaj podaje się z kawą lub grzanym winem – klasycznym glögg. Ciasteczka są kruche w dniu pieczenia, a z każdym kolejnym dniem stają się coraz bardziej miękkie i lekko ciągnące. Ten efekt to zasługa melasy w składzie.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Melasa – kluczowy składnik

Do przygotowania pepparkakor potrzebujemy raczej rzadko używanego w polskich kuchniach składnika, czyli melasy.

Melasa to gęsty syrop, o ciemnobrązowym kolorze, który powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru.

W sklepach możemy znaleźć różne rodzaje melasy:

  • trzcinowa – powstaje podczas wytwarzania cukru z trzciny cukrowej,
  • buraczana – jest efektem ubocznym produkcji cukru z buraka cukrowego,
  • karobowa – powstaje z owoców drzewa świętojańskiego.

Każda z nich ma charakterystyczny smak i aromat. Melasa z trzciny cukrowej jest karmelowa, słodko-gorzka. Wersja z buraka cukrowego przypomina w smaku miód i jest przede wszystkim mocno słodka. Natomiast melasa karobowa wyróżnia się lekko czekoladowym posmakiem.

Do przygotowania ciasteczek możecie wykorzystać dowolny rodzaj melasy – wszystko zależy od tego, czy chcecie dodać swojemu wypiekowi mocny aromat. Polecam jednak zacząć od najbardziej delikatnej melasy z buraka cukrowego.

SPRAWDŹ TEŻ inne sprawdzone przepisy na świąteczne wypieki:

Drożdżówki z makiem

Świąteczne ciasto czekoladowe ze śliwkami

Norweskie bułeczki cynamonowe

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor to słynne szwedzkie pierniczki, które zapewne znacie ze sklepów IKEA. Te kruche ciasteczka są bardzo aromatyczne i uzależniające!
5 na 4 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcje: 10 porcji

Składniki 

  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g melasy
  • 80 ml wody
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 500 g mąki pszennej

Kroki

  • W garnku podgrzej cukier biały, cukier brązowy, melasę i wodę.
  • Dodaj masło i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło i cukier w pełni się rozpuszczą, a wszystkie składniki stworzą jednolity, gęsty płyn.
  • Zestaw garnek  z ognia, by masa nieco się ostudziła (ok. 20-30 minut).
  • Dodaj do garnka przyprawy i sodę, wymieszaj.
  • Przelej zawartość garnka do dużej miski. Dodaj mąkę i zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Masa będzie dość lepiąca.
  • Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż ciasto do lodówki na noc.
  • Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i podziel nożem na mniejsze porcje.
  • Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj cienko pierwszą porcję ciasta (ok. 3 mm). Za pomocą foremek wykrój z ciasta pierniki i przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut.
  • Powtórz ze wszystkim partiami ciasta.
  • Gdy pierniki będą chłodne, możesz je udekorować lukrem.

Wskazówki

Przepis pochodzi ze strony sweden.se
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciastka, deser
Kuchnia: nordycka, szwedzka
Słowo kluczowe: ciasteczka, ciastka, ciasto, ciasto na święta, cynamon, deser na święta, korzenne, kuchnie świata, melasa, na słodko, pierniczki, pierniki, przepis na święta, słynne przepisy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl