Butter chicken – kurczak maślany

Butter chicken, czyli kurczak maślany, to niezwykle aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Super soczyste mięso z kurczaka i kremowy, aksamitny sos to niezawodne połączenie, dzięki któremu to danie jest jednym z najpopularniejszych curry na świecie.

Butter chicken, czyli pomysł na resztki

Jeśli macie ochotę na aromatyczny i rozgrzewający obiad to indyjskie curry jest jednym z najlepszych wyborów. Butter chicken jest przykładem na proste curry, które pełne jest cudownych, orientalnych aromatów, a jednocześnie jest bardzo proste w przygotowaniu.

Jego prostota tkwi prawdopodobnie w tym, że murgh makhani (oryginalna nazwa tej potrawy) powstało jako sposób na wykorzystanie resztek kurczaka tandoori.

Młody szef kuchni Kundan Lal Gujral pracował w latach 50. w restauracji w Delhi, gdzie eksperymentował z wypiekami w tradycyjnym piecu tandoor. Po tych próbach zostawały mu resztki kurczaka w marynacie z jogurtu i rozmaitych przypraw. Szukając sposobu na ich wykorzystanie, Gujral przygotował pyszne danie, które znane jest obecnie jako butter chicken, czyli kurczak maślany.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Ekstra soczysty kurczak

To, co wyróżnia butter chicken to wyjątkowo soczysty kurczak. To wszystko zasługa marynaty z gęstego jogurtu. Jogurt zmiękcza mięso i gwarantuje, że kurczak będzie wspaniały i pełen aromatu.

Bo marynata to nie tylko jogurt, ale też przyprawy, które przeniosą Was na inny kontynent! Znajdziecie tu m.in. garam masala, kumin, kurkuma, imbir i cynamon. Nie może też zabraknąć papryczki chili – w końcu to danie z gatunku curry. Ale nie martwcie się, że to kurczak maślany to ostra potrawa – poziom pikantności możecie dopasować do swoich preferencji.

Mięso powinno leżakować w marynacie minimum 2 godziny, ale najlepiej zostawić je w lodówce na noc, by w pełni przeszło wszystkimi smakami i zachowało wyjątkową soczystość.

Z czym podawać butter chicken?

Kremowy butter chicken jest stworzony do podawania z delikatnym ryżem basmati albo chlebkiem naan. Przed podaniem warto skropić delikatnie danie sokiem z limonki i posypać świeżo posiekaną kolendrą. Wielbiciele pikantnych dań mogą też sypnąć dodatkową porcję płatków chili na talerz.

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na dania z kurczakiem:

Zupa z kurczakiem i soczewicą

Kurczak po toskańsku

Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem

Butter chicken

Butter chicken, czyli kurczak maślany

Butter chicken to przepyszny pomysł na obiad z kurczakiem rodem z kuchni indyjskiej. Ekstra soczyste mięso w kremowym, jogurtowo-śmietanowo-pomidorowym sosie to niesamowicie sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny.
4.92 na 12 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • łyżeczki kuminu
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ¾ szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • świeża kolendra do podania
  • chlebki naan do podania

Kroki

Dzień przed

  • Kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
  • W misce wymieszaj marynatę, czyli jogurt, sok z cytryny, kurkumę, garam masala i kumin.
  • Włóż kurczaka do marynaty i wymieszaj. Wstaw do lodówki na noc.

W dniu przygotowania

  • Pokrój cebulę w plastry. Czosnek drobno posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę. Imbir obierz i drobno pokrój. Papryczkę oczyść, usuń nasiona i drobno posiekaj.
  • W garnku zacznij podgrzewać bulion.
  • Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż na niewielkim ogniu.
  • Gdy cebula zacznie robić się miękka, dodaj czosnek, ostrą papryczkę i świeży imbir. Smaż, aż cebula zacznie się rumienić.
  • Dodaj laskę cynamonu, pomidory, sól i smaż przez ok. 3-4 minuty.
  • Dodaj kurczaka razem z marynatą i smaż przez 5 minut. Dodaj ciepły bulion, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  • Dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
  • Dodaj płatki migdałowe i płatki chili, wymieszaj.
  • Podawaj z ryżem basmati lub chlebkiem naan, posypane świeżą, posiekaną kolendrą.

Wskazówki

Zmodyfikowany przepis z The New York Times Cooking
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: indyjska, orientalna
Słowo kluczowe: curry z kurczakiem, kuchnie świata, kurczak, marynata do mięsa, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad z kurczakiem, orientalny obiad, prosty obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. W przepisie dwa razy wskazana jest kurkuma w rożnej ilości? Czy to prawidłowa ilość tej przyprawy czy jeden raz została wpisana omyłkowo – może inna przyprawa powinna być w tym miejscu?

    1. Aga Author says:

      Moniko, masz rację! W jednym miejscu zamiast kurkumy powinien być kumin.

    2. 5 gwiazdek
      Fenomenalny przepis.
      Wszystko według proporcji wychodzi idealnie.
      Nie jedna restauracja orientalna może się schować.
      Dla mnie najlepszy Butter Chicken jakiego jadłem.

  2. Agnieszka says:

    3/4 kremówki z opakowania 500ml?

    1. Aga Author says:

      W przepisie jest “3/4 szklanki” 🙂

  3. 5 gwiazdek
    Przepyszne danie! Smakuje jak w indyjskiej restauracji ❤️

  4. 5 gwiazdek
    Zgadzam się z poprzednikami. Idealnie dobrane proporcje! Fenomenalny przepis 🙂

  5. 4 gwiazdki
    Bardzo dobry przepis, zbalsnsowana ilość przypraw powoduje że potrawa odzwierciedla smaki wyniesione z dobrych restauracji hinduskich. Super

  6. A mam pytanie. Czy ten kurczak powinien być podsmażony przed marnowaniem?

    1. Aga Author says:

      Nie, nie powinien.

  7. 5 gwiazdek
    Wykonałam ten przepis po wcześniejszej nieudanej próbie z innego i….. POLECAM Z CAŁEGO SERDUCHA. To było wg mojej rodziny najlepsze danie z kuchni indyjskiej jakie zrobiłam w domu. Proporcje idealne, nic w przepisie nie modyfikowałam i wyszło naprawdę bosko 🙂

    1. Aga Author says:

      Takie komentarze dodają skrzydeł 🙂 Dziękuję i pozdrawiam!

4.92 from 12 votes (6 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl