Butter chicken, czyli kurczak maślany, to niezwykle aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Super soczyste mięso z kurczaka i kremowy, aksamitny sos to niezawodne połączenie, dzięki któremu to danie jest jednym z najpopularniejszych curry na świecie.
Butter chicken, czyli pomysł na resztki
Jeśli macie ochotę na aromatyczny i rozgrzewający obiad to indyjskie curry jest jednym z najlepszych wyborów. Butter chicken jest przykładem na proste curry, które pełne jest cudownych, orientalnych aromatów, a jednocześnie jest bardzo proste w przygotowaniu.
Jego prostota tkwi prawdopodobnie w tym, że murgh makhani (oryginalna nazwa tej potrawy) powstało jako sposób na wykorzystanie resztek kurczaka tandoori.
Młody szef kuchni Kundan Lal Gujral pracował w latach 50. w restauracji w Delhi, gdzie eksperymentował z wypiekami w tradycyjnym piecu tandoor. Po tych próbach zostawały mu resztki kurczaka w marynacie z jogurtu i rozmaitych przypraw. Szukając sposobu na ich wykorzystanie, Gujral przygotował pyszne danie, które znane jest obecnie jako butter chicken, czyli kurczak maślany.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Ekstra soczysty kurczak
To, co wyróżnia butter chicken to wyjątkowo soczysty kurczak. To wszystko zasługa marynaty z gęstego jogurtu. Jogurt zmiękcza mięso i gwarantuje, że kurczak będzie wspaniały i pełen aromatu.
Bo marynata to nie tylko jogurt, ale też przyprawy, które przeniosą Was na inny kontynent! Znajdziecie tu m.in. garam masala, kumin, kurkuma, imbir i cynamon. Nie może też zabraknąć papryczki chili – w końcu to danie z gatunku curry. Ale nie martwcie się, że to kurczak maślany to ostra potrawa – poziom pikantności możecie dopasować do swoich preferencji.
Mięso powinno leżakować w marynacie minimum 2 godziny, ale najlepiej zostawić je w lodówce na noc, by w pełni przeszło wszystkimi smakami i zachowało wyjątkową soczystość.
Z czym podawać butter chicken?
Kremowy butter chicken jest stworzony do podawania z delikatnym ryżem basmati albo chlebkiem naan. Przed podaniem warto skropić delikatnie danie sokiem z limonki i posypać świeżo posiekaną kolendrą. Wielbiciele pikantnych dań mogą też sypnąć dodatkową porcję płatków chili na talerz.
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na dania z kurczakiem:
Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem
Butter chicken, czyli kurczak maślany
Składniki
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki garam masala
- 1½ łyżeczki kuminu
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 laska cynamonu
- 2 pomidory
- 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- ¾ szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- świeża kolendra do podania
- chlebki naan do podania
Kroki
Dzień przed
- Kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj marynatę, czyli jogurt, sok z cytryny, kurkumę, garam masala i kumin.
- Włóż kurczaka do marynaty i wymieszaj. Wstaw do lodówki na noc.
W dniu przygotowania
- Pokrój cebulę w plastry. Czosnek drobno posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę. Imbir obierz i drobno pokrój. Papryczkę oczyść, usuń nasiona i drobno posiekaj.
- W garnku zacznij podgrzewać bulion.
- Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż na niewielkim ogniu.
- Gdy cebula zacznie robić się miękka, dodaj czosnek, ostrą papryczkę i świeży imbir. Smaż, aż cebula zacznie się rumienić.
- Dodaj laskę cynamonu, pomidory, sól i smaż przez ok. 3-4 minuty.
- Dodaj kurczaka razem z marynatą i smaż przez 5 minut. Dodaj ciepły bulion, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
- Dodaj płatki migdałowe i płatki chili, wymieszaj.
- Podawaj z ryżem basmati lub chlebkiem naan, posypane świeżą, posiekaną kolendrą.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
W przepisie dwa razy wskazana jest kurkuma w rożnej ilości? Czy to prawidłowa ilość tej przyprawy czy jeden raz została wpisana omyłkowo – może inna przyprawa powinna być w tym miejscu?
Moniko, masz rację! W jednym miejscu zamiast kurkumy powinien być kumin.
Fenomenalny przepis.
Wszystko według proporcji wychodzi idealnie.
Nie jedna restauracja orientalna może się schować.
Dla mnie najlepszy Butter Chicken jakiego jadłem.
3/4 kremówki z opakowania 500ml?
W przepisie jest “3/4 szklanki” 🙂
375 ml
Przepyszne danie! Smakuje jak w indyjskiej restauracji ❤️
Zgadzam się z poprzednikami. Idealnie dobrane proporcje! Fenomenalny przepis 🙂
Bardzo dobry przepis, zbalsnsowana ilość przypraw powoduje że potrawa odzwierciedla smaki wyniesione z dobrych restauracji hinduskich. Super
A mam pytanie. Czy ten kurczak powinien być podsmażony przed marnowaniem?
Nie, nie powinien.
Wykonałam ten przepis po wcześniejszej nieudanej próbie z innego i….. POLECAM Z CAŁEGO SERDUCHA. To było wg mojej rodziny najlepsze danie z kuchni indyjskiej jakie zrobiłam w domu. Proporcje idealne, nic w przepisie nie modyfikowałam i wyszło naprawdę bosko 🙂
Takie komentarze dodają skrzydeł 🙂 Dziękuję i pozdrawiam!