Kurczak z harissą morelową i batatami to pyszny pomysł na jednogarnkowy obiad z przepisu niezawodnej Nigelli Lawson. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i pełne aromatu, a dodatek słodkich moreli sprawia, że kurczak i warzywa pokryte są wyjątkową chrupiącą, słodko-pikantną glazurą.
Prosty obiad jednogarnkowy
Na pewno znacie takie dni, kiedy zupełnie nie macie siły lub czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Na takie właśnie dni idealne są przepisy na obiad jednogarnkowy. To najczęściej potrawy, które wymagają od nas minimalnego wysiłku. Wszystkie składniki wrzuca się do jednego garnka lub na jedną blachę, doprawia i razem gotuje lub piecze. Proste? Bardzo. Pyszne? I to jak!


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Kurczak z harissą morelową i batatami – przepis Nigelli Lawson
Kurczak z harissą morelową i batatami to pomysł na obiad autorstwa królowej prostego i rozkosznie leniwego gotowania, czyli Nigelli Lawson. W książce „Zrób, zjedz, powtórz” (Insignis Media, Kraków 2021) autorka pisze o nim tak:
Kiedy czujesz się wypompowany i bez ikry, ta kolacja błyskawicznie postawi cię na nogi: dzięki żywym kolorom i głębokim smakom na stole ląduje prawdziwa brytfanka błogości.
Z tą brytfanką błogości Nigella trafiła w sedno. To danie jest po prostu rozkosznie pyszne! Morelowa harissa zapewnia fantastyczny pikantno-słodki aromat, warzywa są miękkie, a kurczak delikatny i soczysty. Nie może być lepiej!


Harissa – tunezyjski smak
Największą gwiazdą tego przepisu jest morelowa harissa. Harissa to aromatyczna pasta, której głównymi składnikami są papryczki chili i czosnek w towarzystwie oliwy, kuminu i kolendry.
W książce Nigella podaje przepis, jak przygotować ją od podstaw, ale jeśli nie chcecie kupować wszystkich składników lub po prostu nie macie czasu na zrobienie harissy, możecie posiłkować się gotową pastą.
Pamiętajcie tylko, że gotowe harissy różnią się ostrością, ale najczęściej jest to wahanie między bardzo ostrą a super-ekstra-mega ostrą wersją, więc musicie dopasować ilość pasty w marynacie do waszych upodobań kulinarnych i możliwości kubków smakowych.


SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na prosty obiad znajdziesz w zakładce OBIAD JEDNOGARNKOWY

Kurczak z harissą morelową i batatami
Składniki
Harissa morelowa*
- 20 g suszonych papryczek chili
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- ziarna z 4 strączków kardamonu
- 45 g suszonych moreli
- 15 g świeżej kurkumy lub 1 łyżeczka suszonej
- 4 duże ząbki czosnku
- 25 g świeżego imbiru
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Pozostałe
- 900 g batatów
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 2 duże pory (białe części)
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki harissy morelowej
- 8 udek z kurczaka
- 3 limonki
- sól, pieprz
Kroki
Harissa morelowa
- Wrzuć suszone chili do żaroodpornej miski lub dzbanka z miarką i zalej ok. 500 ml wrzątku. Dociśnij chili łyżką, żeby je w pełni zanurzyć (będą wypływać), przykryj miskę lub dzbanek spodkiem i odstaw do namoczenia na 15 minut.
- Wsyp kminek, kolendrę i kmin rzymski na patelnię. Dodaj ziarna kardamonu i regularnie mieszając, żeby się nie przypaliły, praż je przez kilka minut. Są gotowe, kiedy zaczną wydzielać aromat. Uprażone ziarna przesyp do płytkiego naczynia.
- Przygotuj drugą miskę, w której da się używać blendera ręcznego i na tyle dużą, żeby pomieścić wszystkie składniki.
- Przekrój morele na pół i wrzuć je do miski. Dodaj kurkumę i imbir, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki, oraz obrany czosnek. Dosyp sól i słodką paprykę.
- Wyjmuj po jednej papryczce z wody. Każdą z nich otrząśnij, wyrwij jej ogonek i wrzuć do miski.
- Dodaj uprażone ziarna, wlej oliwę i ocet i zmiksuj na gładką pastę.
Mięso i warzywa
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
- Obierz bataty i pokrój je na kawałki o grubości ok. 4 cm.
- Oczyść papryki i pokrój w 4-5 cm kawałki. Pory oczyść i pokrój w 2-cm talarki.
- W miseczce wymieszaj 4 łyżki harissy z oliwą i sokiem z limonki.
- Na dużą blachę do pieczenia wyłóż warzywa i udka z kurczaka. Polej je harissą i dokładnie nasmaruj warzywa i mięso.
- Rozłóż wszystkie składniki równomiernie na blasze i wstaw ją do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!