Kurczak z harissą morelową i batatami to pyszny pomysł na obiad jednogarnkowy. Delikatne, miękkie warzywa i soczyste mięso w aromatycznej glazurze to wyśmienity pomysł na rodzinny posiłek.
Servings 4porcje
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.30 min.min.
Składniki
Harissa morelowa*
20gsuszonych papryczek chili
1łyżeczkaziaren kminku
1łyżeczkaziaren kolendry
1łyżeczkaziaren kminu rzymskiego
ziarna z 4 strączków kardamonu
45gsuszonych moreli
15gświeżej kurkumylub 1 łyżeczka suszonej
4dużeząbki czosnku
25gświeżego imbiru
2łyżeczki soli morskiej
1łyżeczkawędzonej papryki
4łyżkioliwy
1łyżeczkaoctu jabłkowego
Pozostałe
900gbatatów
2paprykiczerwone
1paprykażółta
2dużepory(białe części)
3łyżkioliwy
4łyżkiharissy morelowej
8udek z kurczaka
3limonki
sól, pieprz
Kroki
Harissa morelowa
Wrzuć suszone chili do żaroodpornej miski lub dzbanka z miarką i zalej ok. 500 ml wrzątku. Dociśnij chili łyżką, żeby je w pełni zanurzyć (będą wypływać), przykryj miskę lub dzbanek spodkiem i odstaw do namoczenia na 15 minut.
Wsyp kminek, kolendrę i kmin rzymski na patelnię. Dodaj ziarna kardamonu i regularnie mieszając, żeby się nie przypaliły, praż je przez kilka minut. Są gotowe, kiedy zaczną wydzielać aromat. Uprażone ziarna przesyp do płytkiego naczynia.
Przygotuj drugą miskę, w której da się używać blendera ręcznego i na tyle dużą, żeby pomieścić wszystkie składniki.
Przekrój morele na pół i wrzuć je do miski. Dodaj kurkumę i imbir, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki, oraz obrany czosnek. Dosyp sól i słodką paprykę.
Wyjmuj po jednej papryczce z wody. Każdą z nich otrząśnij, wyrwij jej ogonek i wrzuć do miski.
Dodaj uprażone ziarna, wlej oliwę i ocet i zmiksuj na gładką pastę.
Mięso i warzywa
Nagrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
Obierz bataty i pokrój je na kawałki o grubości ok. 4 cm.
Oczyść papryki i pokrój w 4-5 cm kawałki. Pory oczyść i pokrój w 2-cm talarki.
W miseczce wymieszaj 4 łyżki harissy z oliwą i sokiem z limonki.
Na dużą blachę do pieczenia wyłóż warzywa i udka z kurczaka. Polej je harissą i dokładnie nasmaruj warzywa i mięso.
Rozłóż wszystkie składniki równomiernie na blasze i wstaw ją do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę.
Rady
*Możesz też użyć gotowej harissy zmiksowanej z suszonymi morelami lub dżemem morelowym. Poziom ostrości dopasuj do swoich upodobań.
Słowo kluczowe: bataty, jednogarnkowiec, klasyczny obiad, kurczak, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z piekarnika, papryka, potrawka z kurczaka, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, szybka kolacja, tani obiad, udka z kurczaka, zapiekanka, zapiekanka z kurczakiem, zdrowy obiad, zdrowy przepis