Kremowa owsianka z masłem orzechowym to idealny pomysł na zdrowe śniadanie. Jest aksamitna, pożywna i super pyszna, a jej przygotowanie zajmie Wam tylko 10 minut!
Kremowa owsianka z masłem orzechowym – proteinowe śniadanie
Owsianka to jeden z najlepszych pomysłów na dobry początek dnia. Szybko się ją przygotowuje, można dodać do niej rozmaite dodatki i pozostawia uczucie sytości na długi czas. Kremowa owsianka z masłem orzechowym to śniadanie w wersji deluxe – ma idealnie aksamitną konsystencję i cudowny smak. Delikatnie przebijające się masło orzechowe to klucz do sukcesu. A uzupełniona o sezonowe owoce i orzechy jest po prostu boska!
Masło orzechowe – które wybrać?
Jeśli chodzi o rodzaj masła, to wszystko zależy od Waszych preferencji. U mnie najczęściej jest to najbardziej popularne masło z orzechów ziemnych. Czasami używam też pasty z migdałów – owsianka jest wtedy odrobinę słodsza i delikatniejsza. Możecie też poeksperymentować np. z pastą pistacjową albo z masłem z orzechów laskowych.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Masło orzechowe można przygotować samemu w domu – wystarczy wrzucić orzechy (najlepiej podprażone wcześniej w piekarniku) do dobrego blendera lub malaksera i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
Jeśli jednak wiesz, że Twój sprzęt może nie podołać temu zadaniu, możesz kupić słoik pasty orzechowej w sklepie. Warto wtedy zwrócić uwagę na skład – wybierajcie te, które zawierają 100% orzechów. Dodatki typu olej czy konserwanty i emulgatory są zupełnie zbędne.
Kremowa owsianka z masłem orzechowym – dodatki
Owsianki nigdy się nie nudzą, bo każdego dnia można je jeść z innym dodatkami. Przykładowe dodatki to:
- sezonowe owoce
- mrożone owoce
- kremy czekoladowe i kokosowe
- siekana czekolada
- orzechy
- miód
- syrop klonowy
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na owsianki znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE
Kremowa owsianka z masłem orzechowym
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 450 ml mleka
- 1½ łyżki masła orzechowego
- 1½ łyżki syropu klonowego
- owoce i orzechy do podania
Kroki
- Zagotuj mleko z płatkami owsianymi. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty.
- Zdejmij z ognia. Dodaj masło orzechowe i syrop klonowy i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z ulubionymi owocami, orzechami i kleksem masła orzechowego.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!