Kokosowe kulki mocy, zwane też energy balls, to świetny pomysł na przekąskę przed treningiem albo w ciągu dnia, kiedy potrzebujemy zastrzyku energii. Te kakaowe kuleczki z dodatkiem mąki kokosowej i wiórków kokosowych są super proste w przygotowaniu, a smakują po prostu obłędnie! Aż ciężko uwierzyć, że są zrobione wyłącznie ze zdrowych produktów.
Kokosowe kulki mocy – super fit deser
Tak jak pisałam już przy energy balls z kakao i daktylami – niech wszystkie batoniki, wafelki i kupne słodkości się chowają! Te kulki mocy są sto razy lepsze niż cokolwiek, co znajdziecie w sklepie. Intensywnie czekoladowe, z wyczuwalnym aromatem kokosa, o idealnie kremowej konsystencji . A nie dość, że są przepyszne, to jeszcze zdrowe i dodają energii! Lepiej chyba nie można 😉
Kokosowe kulki mocy mogą zastąpić deser, ale są też wartościową przekąską dla wszystkich uprawiających sport i dbających o aktywność fizyczną. Można je jeść przed treningiem – dodadzą wtedy energii, dzięki solidnej porcji węglowodanów – lub po treningu, kiedy mięśnie są jak gąbka i będą wdzięczne za energię z cukrów i siłę z protein, których również jest w energy balls dużo.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Kokos, orzechy i kakao – zdrowotny dream team
Kulki mocy naprawdę mają same zalety. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze banalnie proste w przygotowaniu. Lista składników potrzebnych do ich przygotowania to dosłownie 5 składników! Wystarczy wrzucić je wszystkie do blendera lub robota kuchennego, zmiksować, uformować i po godzinie w lodówce energy balls są gotowe do jedzenia. Tak, to jest takie proste 🙂
Daktyle – znakomite na trawienie
Tak jak wspominałam, kulki mocy z tego przepisu przygotowuje się z zaledwie pięciu składników. Jednym z nich są daktyle. Te pyszne owoce, znane przede wszystkim w suszonej wersji, są prawdziwym zbawieniem dla układu trawiennego. Zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu regulują perystaltykę jelit i dają uczucie sytości na dłużej. Daktyle ze względu na obecność tryptofanu polecane są też osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Ten aminokwas bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, która łagodzi dolegliwości związane z IBS. Niezwykle popularne na Bliskim Wschodzie i w Afryce daktyle stanowią też źródło witaminy A, PP, B1, B2.
Kokos – egzotyczny, zdrowy tłuścioch
W kulkach mocy kokos występuje w dwóch postaciach – mąki kokosowej i wiórków kokosowych. Oba te składniki produkuje się z wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. Znajdziemy w nich całą masę cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Oba produkty mogą pochwalić się bardzo wysoką zawartością błonnika, który zapewnia uczucie sytości i reguluje perystaltykę jelit. Oprócz tego mąka i wiórki mają spore ilości witaminy C, B2, B6 i kwasu foliowego.
Kokos jest też bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe. Wielu z Was zapewne kojarzy, że to ten rodzaj kwasów, którego należy unikać. Tu jednak mówimy o nasyconych kwasach pochodzenia roślinnego, które nasz organizm trawi zupełnie inaczej niż te pochodzenia zwierzęcego. Zamiast magazynować je w postaci komórek tłuszczowych, organizm przetwarza te kwasy na energię.
Kakao – pokarm bogów
O właściwościach zdrowotnych kakao wiedzieli już Majowie i Aztekowie, którzy napój przyrządzany z wody dodatkiem kakao nazywali napojem bogów. Ziarna kakaowca i produkty z nich wytwarzane są bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, m.in. polifenoli. Obniżają one ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, a także wspomagają sprawny przepływ krwi do mózgu, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Antyoksydanty chronią też organizm przed czynnikami chorobotwórczymi i walczą z panoszącymi się po naszych organizmach wolnymi rodnikami.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na fit potrawy znajdziesz w zakładce ZDROWE PRZEPISY
Kokosowe kulki mocy
Składniki
- 200 g daktyli
- 80 g migdałów
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 50 g mąki kokosowej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1-2 łyżki oleju kokosowego jeśli masa będzie zbyt gęsta
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Kroki
- Włóż migdały do robota kuchennego lub blendera i rozdrobnij je.
- Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko pulsacyjnie (ciągłe miksowanie grozi przegrzaniem robota/blendera, bo masa jest bardzo gęsta!).
- Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w wiórkach kokosowych.
- Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
80g migdałów ze skórka czy bez?
Jedne i drugie będą ok 🙂 Pozdrawiam, A.
Co można dodać zamiast mąki kokosowej?
Krysiu, możesz dodać wiórki kokosowe.
Co można dać zamiast migdałów?
Np nerkowce albo orzechy ziemne