Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Klopsiki są delikatne, lekkie, pełne smaku, a aromatyczny sos dopełnia całości.

Pieczone klopsiki z indyka

Pieczone klopsiki z indyka – pomysł na fit obiad

Klopsiki z indyka to jeden z najczęściej powtarzających się obiadów w moim domu. Przygotowuję je w różnych wydaniach, np. z cukinią w sosie pomidorowym, w wydaniu greckim w towarzystwie sosu tzatziki czy moje absolutnie ulubione, przygotowywane już setki razy, z przepisu Nigelli Lawson.

Te pieczone klopsiki to wariacja ostatniego wymienianego wariantu. Dzięki oddzielnemu pieczeniu pulpecików w piekarniku, zyskują one nowy, bardziej wyrazisty smak. Znajdujący się w nich ser lekko się roztapia i tworzy dodatkową, chrupiącą warstwę na wierzchu. A gęsty, mocno aromatyczny sos, w którym później gotujemy jeszcze chwilę klopsiki, dopełnia pysznej całości.

Pieczone klopsiki z indyka

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Mięso z indyka – zdrowy wybór

Krąży wiele mitów na temat mięsa drobiowego. Indyk to jednak naprawdę dobry wybór, jeśli chodzi o jasne mięso. Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, ale zawiera sporo białka – dzięki temu posiłki przygotowywane z jego dodatkiem są lekkostrawne i jednocześnie sycące.

Mięso z piersi indyka jest też bogate w związki mineralne i witaminy. Znajdziemy w nim m.in. cynk, fosfor, niacynę, selen i witaminy z grupy B. Dietetycy bardzo często zalecają spożywanie mięsa z indyka osobom na diecie, kobietom w ciąży, dzieciom czy rekonwalescentom.

Pieczone klopsiki z indyka

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z pomidorami znajdziesz w zakładce POMIDORY

Z czym podawać pieczone klopsiki z indyka?

Piękne w tej potrawie jest to, że możemy ją zestawić z praktycznie każdym dodatkiem, na który akurat mamy ochotę. Do klopsików pasują makarony (u mnie na zdjęciach widzicie je z makaronem orzo), kasze, ryże, a także ziemniaki. Wszystko zależy od Was 🙂

Pieczone klopsiki z indyka
Pieczone klopsiki z indyka

Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to idealny pomysł na fit obiad, który posmakuje całej rodzinie. Klopsiki są lekkie, aromatyczne i świetnie komponują się z pełnym smaków sosem pomidorowym.
4.80 na 5 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duże jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • ½ cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 50 g startego parmezanu
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sos pomidorowy

  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 200 g krojonych pomidorów
  • 100 ml wody
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Kroki

  • Zacznij od przygotowania klopsików. Cebulę i łodygi selera naciowego włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż ją do miski.
  • Do miski dodaj też mięso mielone, parmezan, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę, ale staraj się zrobić to dość szybko i sprawnie, bo zbyt długie mieszanie może doprowadzić do tego, że klopsiki będą twarde.
  • Uformuj klopsiki (ok. 20 sztuk) i ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i spryskaj je oliwą.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piecz przez 20 – 25 minut.
  • W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać sos. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu, aż cebula zacznie mięknąć. Dodaj pomidory krojone, passatę i wodę oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu, regularnie mieszając.
  • Wyjmij klopsiki z piekarnika i przełóż je na patelnię. Dokładnie wymieszaj je w sosie i gotuj razem przez 10 minut.
  • Podawaj z ulubionym makaronem, kaszą lub ryżem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: fit obiad, fit przepis, indyk, klopsiki z indyka, kuchnie świata, mięso mielone z indyka, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, pomidory, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, pulpety z indyka, rodzinny obiad, sos pomidorowy, szybki obiad, tani obiad, włoski obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Rzadko komentuję cokolwiek na blogach, ale podzielę się opinią. Te klopsiki są mega! Delikatne i przede wszystkim bardzo smaczne. Parmezan fajnie podbija ich smak, a sos Worcestershire go dopełnia. Aktualnie mój ulubiony przepis na klopsiki. Właśnie się biorę za 3 raz 🙂

    1. Agnieszka Author says:

      Wow, jak mi miło! Bardzo się cieszę, że klopsiki tak zasmakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  2. 5 stars
    Skorzystałam dziś z Pani przepisu. Nie ukrywam, że ważny jest dla mnie czas i w miarę proste wykonanie. Klopsiki jak i sos wyszły PRZEPYSZNE. Zrobię je napewno jeszcze nie raz. Pozdrawiam

    1. Aga Author says:

      Marta, bardzo mi miło! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. 4 stars
    Świetny i szybki przepis! Bardzo podoba mi się, że klopski są pieczone, I rzeczywiście, dodatek sera i sosu W. czyni je bardziej wyrazistymi w smaku.

4.80 from 5 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl