Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Klopsiki są delikatne, lekkie, pełne smaku, a aromatyczny sos dopełnia całości.
Pieczone klopsiki z indyka – pomysł na fit obiad
Klopsiki z indyka to jeden z najczęściej powtarzających się obiadów w moim domu. Przygotowuję je w różnych wydaniach, np. z cukinią w sosie pomidorowym, w wydaniu greckim w towarzystwie sosu tzatziki czy moje absolutnie ulubione, przygotowywane już setki razy, z przepisu Nigelli Lawson.
Te pieczone klopsiki to wariacja ostatniego wymienianego wariantu. Dzięki oddzielnemu pieczeniu pulpecików w piekarniku, zyskują one nowy, bardziej wyrazisty smak. Znajdujący się w nich ser lekko się roztapia i tworzy dodatkową, chrupiącą warstwę na wierzchu. A gęsty, mocno aromatyczny sos, w którym później gotujemy jeszcze chwilę klopsiki, dopełnia pysznej całości.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Mięso z indyka – zdrowy wybór
Krąży wiele mitów na temat mięsa drobiowego. Indyk to jednak naprawdę dobry wybór, jeśli chodzi o jasne mięso. Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, ale zawiera sporo białka – dzięki temu posiłki przygotowywane z jego dodatkiem są lekkostrawne i jednocześnie sycące.
Mięso z piersi indyka jest też bogate w związki mineralne i witaminy. Znajdziemy w nim m.in. cynk, fosfor, niacynę, selen i witaminy z grupy B. Dietetycy bardzo często zalecają spożywanie mięsa z indyka osobom na diecie, kobietom w ciąży, dzieciom czy rekonwalescentom.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z pomidorami znajdziesz w zakładce POMIDORY
Z czym podawać pieczone klopsiki z indyka?
Piękne w tej potrawie jest to, że możemy ją zestawić z praktycznie każdym dodatkiem, na który akurat mamy ochotę. Do klopsików pasują makarony (u mnie na zdjęciach widzicie je z makaronem orzo), kasze, ryże, a także ziemniaki. Wszystko zależy od Was 🙂
Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
Składniki
Klopsiki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 duże jajko
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- ½ cebuli
- 2 łodygi selera naciowego
- 50 g startego parmezanu
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
Sos pomidorowy
- 300 ml passaty pomidorowej
- 200 g krojonych pomidorów
- 100 ml wody
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1½ łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Kroki
- Zacznij od przygotowania klopsików. Cebulę i łodygi selera naciowego włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż ją do miski.
- Do miski dodaj też mięso mielone, parmezan, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę, ale staraj się zrobić to dość szybko i sprawnie, bo zbyt długie mieszanie może doprowadzić do tego, że klopsiki będą twarde.
- Uformuj klopsiki (ok. 20 sztuk) i ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i spryskaj je oliwą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piecz przez 20 – 25 minut.
- W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać sos. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu, aż cebula zacznie mięknąć. Dodaj pomidory krojone, passatę i wodę oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu, regularnie mieszając.
- Wyjmij klopsiki z piekarnika i przełóż je na patelnię. Dokładnie wymieszaj je w sosie i gotuj razem przez 10 minut.
- Podawaj z ulubionym makaronem, kaszą lub ryżem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Rzadko komentuję cokolwiek na blogach, ale podzielę się opinią. Te klopsiki są mega! Delikatne i przede wszystkim bardzo smaczne. Parmezan fajnie podbija ich smak, a sos Worcestershire go dopełnia. Aktualnie mój ulubiony przepis na klopsiki. Właśnie się biorę za 3 raz 🙂
Wow, jak mi miło! Bardzo się cieszę, że klopsiki tak zasmakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga
Skorzystałam dziś z Pani przepisu. Nie ukrywam, że ważny jest dla mnie czas i w miarę proste wykonanie. Klopsiki jak i sos wyszły PRZEPYSZNE. Zrobię je napewno jeszcze nie raz. Pozdrawiam
Marta, bardzo mi miło! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Świetny i szybki przepis! Bardzo podoba mi się, że klopski są pieczone, I rzeczywiście, dodatek sera i sosu W. czyni je bardziej wyrazistymi w smaku.