Bread pudding, czyli najpyszniejszy sposób na czerstwe ciasto drożdżowe

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, co zrobić z czerstwym ciastem drożdżowym, bread pudding to przepyszne rozwiązanie. Ten puszysty, a jednocześnie kremowy, delikatny deser po prostu rozpływa się w ustach i jest moim ulubionym pomysłem na wykorzystanie resztek babki wielkanocnej czy chałki.

Bread pudding

Kiedy resztki stają się pysznym deserem

Przepis na bread pudding, czyli dosłownie pudding z chleba, po raz pierwszy pojawił się w angielskiej książce kucharskiej “The Compleat Housewife” z 1727 roku. To była naprawdę przełomowa publikacja – to w niej pojawił się pierwszy przepis na keczup!

Bread pudding

Wracając jednak do puddingu. W oryginalnym przepisie głównym składnikiem nie było ciasto drożdżowe, a zwykły, tani chleb. Do niego dodawano rodzynki, bardzo dużą ilość masła i słodką śmietankę, aromatyzowaną wodą z kwiatu pomarańczy.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Obecnie wariacji na temat bread pudding jest mnóstwo – z klasycznym ciastem drożdżowym, panettone, chałką, z dodatkiem różnych suszonych i kandyzowanych owoców i rozmaitych sosów. Dzięki temu, że możemy dodawać do tego deseru różne dodatki za każdym razem, nie wyobrażam sobie, by bread pudding mógł się znudzić 🙂

Ile krajów, tyle pomysłów na bread pudding

Deser ma swoje korzenie w Anglii, ale przez lata stał się popularny na całym świecie – głównie tam, gdzie docierały wpływy brytyjskie, ale nie tylko.

Wiele krajów ma teraz swoje własne, charakterystyczne wersje bread pudding. Oto niektóre z nich:

  • na Kubie pudding podawany jest z marmoladą z gujawy
  • w Hong Kongu ważnym dodatkiem jest kremowy sos waniliowy
  • w Kanadzie pudding polewa się syropem klonowym (czy ktoś jest zaskoczony? ;))
  • w USA popularnym dodatkiem do deseru są słodkie sosy na bazie alkoholu – whisky lub rumu

SPRAWDŹ TEŻ: Sprawdzone przepisy na drożdżowe wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO DROŻDŻOWE

Bread pudding
Bread pudding

Bread pudding – popularny angielski deser z czerstwego ciasta drożdżowego

Bread pudding to delikatny, puszysty, a jednocześnie kremowy deser, w którym możecie wykorzystać resztki chleba tostowego, ciasta drożdżowego, czy chałki.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 300 g czerstwego ciasta drożdżowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Opcjonalnie

  • 50 g rodzynek

Kroki

  • Ciasto pokrój w nieduże trójkątne kawałki. Nie odkrawaj skórki!
  • W misce roztrzep jajka z cukrem, śmietanką i mlekiem.
  • Ciasto przełóż do naczynia do zapiekania i zalej masą jajeczną.
  • Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piecz przez 25-30 minut.
  • Najlepiej smakuje ciepły.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: angielski deser, ciasto, ciasto drożdżowe, deser na święta, deser z resztek, drożdże, drożdżowe, kuchnie świata, pudding

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl