Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, co zrobić z czerstwym ciastem drożdżowym, bread pudding to przepyszne rozwiązanie. Ten puszysty, a jednocześnie kremowy, delikatny deser po prostu rozpływa się w ustach i jest moim ulubionym pomysłem na wykorzystanie resztek babki wielkanocnej czy chałki.
Kiedy resztki stają się pysznym deserem
Przepis na bread pudding, czyli dosłownie pudding z chleba, po raz pierwszy pojawił się w angielskiej książce kucharskiej “The Compleat Housewife” z 1727 roku. To była naprawdę przełomowa publikacja – to w niej pojawił się pierwszy przepis na keczup!
Wracając jednak do puddingu. W oryginalnym przepisie głównym składnikiem nie było ciasto drożdżowe, a zwykły, tani chleb. Do niego dodawano rodzynki, bardzo dużą ilość masła i słodką śmietankę, aromatyzowaną wodą z kwiatu pomarańczy.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Obecnie wariacji na temat bread pudding jest mnóstwo – z klasycznym ciastem drożdżowym, panettone, chałką, z dodatkiem różnych suszonych i kandyzowanych owoców i rozmaitych sosów. Dzięki temu, że możemy dodawać do tego deseru różne dodatki za każdym razem, nie wyobrażam sobie, by bread pudding mógł się znudzić 🙂
Ile krajów, tyle pomysłów na bread pudding
Deser ma swoje korzenie w Anglii, ale przez lata stał się popularny na całym świecie – głównie tam, gdzie docierały wpływy brytyjskie, ale nie tylko.
Wiele krajów ma teraz swoje własne, charakterystyczne wersje bread pudding. Oto niektóre z nich:
- na Kubie pudding podawany jest z marmoladą z gujawy
- w Hong Kongu ważnym dodatkiem jest kremowy sos waniliowy
- w Kanadzie pudding polewa się syropem klonowym (czy ktoś jest zaskoczony? ;))
- w USA popularnym dodatkiem do deseru są słodkie sosy na bazie alkoholu – whisky lub rumu
SPRAWDŹ TEŻ: Sprawdzone przepisy na drożdżowe wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO DROŻDŻOWE
Bread pudding – popularny angielski deser z czerstwego ciasta drożdżowego
Składniki
- 300 g czerstwego ciasta drożdżowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 ml mleka
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Opcjonalnie
- 50 g rodzynek
Kroki
- Ciasto pokrój w nieduże trójkątne kawałki. Nie odkrawaj skórki!
- W misce roztrzep jajka z cukrem, śmietanką i mlekiem.
- Ciasto przełóż do naczynia do zapiekania i zalej masą jajeczną.
- Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piecz przez 25-30 minut.
- Najlepiej smakuje ciepły.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!