Shepherd’s pie. Angielska zapiekanka pasterska

Shepherd’s pie, czyli po polsku “zapiekanka pasterska”, to jeden z klasycznych, niedzielnych obiadów w Wielkiej Brytanii. Spróbujcie koniecznie, bo to pyszne i proste danie to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Shepherd's pie

Shepherd’s pie – klasyczna potrawa kuchni angielskiej

Pierwsze wzmianki o shepherd’s pie, znanej też jako cottage pie (zapiekanka wiejska) pojawiły się na przełomie XVIII i XIX wieku w Anglii. Był to popularny sposób na wykorzystanie resztek po obiedzie. Jak widać zero waste było w modzie już nawet 300 lat temu.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Shepherd’s to zapiekanka, w której dolną warstwę tworzy mielone mięso, najczęściej wołowe lub jagnięce, połączone z warzywami i sosem pomidorowym, a górna warstwa to puree ziemniaczane. Z takiego połączenia wychodzi sycący obiad, który jest kwintesencją pojęcia “comfort food”.

Shepherd's pie

Wołowina czy jagnięcina?

Oryginalny przepis na shepherd’s pie woła o jagnięcinę. Natomiast zapiekanka przygotowana z dodatkiem wołowiny jest nazywana cottage pie. Dawniej ten podział nie był tak wyraźny, ale w ostatnich latach zdecydowanie częściej widać tak skonstruowane przepisy.

Shepherd's pie

Shepherd’s pie – najważniejsze składniki

Jagnięcina. Do przygotowania prawdziwej zapiekanki pasterskiej potrzebna będzie jagnięcina. Możecie kupić gotową mieloną jagnięcinę w zaufanym sklepie mięsnym lub zmielić ją samodzielnie. Jagnięcina jest bardzo lubianym i cenionym mięsem. Dlaczego? Jest soczysta, delikatna, ma niską zawartość kalorii przy wysokim procencie białka. Jagnięcina jest też bogata w składniki takie jak żelazo, cynk czy witaminy z grupy B.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiad znajdziesz w zakładce OBIAD

Shepherd's pie zapiekanka pasterska

Ziemniaki. Ziemniaki tworzą pyszną, puszysto-maślaną pierzynkę w shepherd’s pie. Odmiana, której użyjecie, nie jest tak bardzo istotna, jak dobre ugniecenie ugotowanych już kartofli, by stworzyły lekką kołderkę z dodatkiem dwóch kolejnych składników.

Mleko. Nie ma dobrego, puszystego puree ziemniaczanego bez mleka. Możecie użyć dowolnego mleka, ale najbardziej polecam krowie mleko, roślinne mogą być zbyt intensywne i zmienić smak całej potrawy. Ja najczęściej używam mleka bez laktozy o zawartości 2% tłuszczu.

Shepherd's pie

Masło. Ostatni składnik naszej puszystej, ziemniaczanej pierzynki, czyli masło. Jak zdarta płyta będę Wam powtarzać – wybierajcie w sklepie masło o zawartości tłuszczu min. 82%. Margaryny i inne miksy tłuszczowe zostawcie na półce, bo nie są ani smaczne, ani zdrowe.

Warzywa. Bez warzyw zapiekanka pasterska byłaby po prostu nudna. One ją urozmaicają, nadają smak i sprawiają, że jest bardziej wartościowym i sycącym posiłkiem. Wśród warzyw, które dodajemy do shepherd’s pie, mamy cebulę, marchewkę, selera naciowego i groszek.

Shepherd's pie

Sos Worcestershire. Ten sos dość często wykorzystuję w moich przepisach. Nadaje on daniom mięsnym wyjątkowy smak i aromat. Oryginalny sos worcestershire jest produkowany przez firmę Lea&Perrins’. Jego oryginalna receptura opracowana w latach 30. XIX w. nie jest dokładnie znana, ale wiadomo, że do produkcji sosu wykorzystuje się ocet słodowy, ocet spirytusowy, melasę, anchois i owoce tamaryndowca. Brzmi jak mieszanka wybuchowa? I słusznie, bo to prawdziwa eksplozja smaku!

Shepherd's pie

Shepherd’s pie – angielska zapiekanka pasterska

Klasyczne danie kuchni angielskiej. Ta pyszna i pożywna zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, a najedzą się nią nawet największe głodomory!
5 na 11 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 600 g jagnięciny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 80 g groszku zielonego mrożonego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • łyżki sosu Worcestershire
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wołowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju słonecznikowego. Dodaj posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w plastry marchewkę oraz selera naciowego. Smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut.
  • Dodaj jagnięcinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i smaż, aż mięso będzie zrumienione.
  • Dodaj, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, passatę pomidorową, sos Worcestershire i gorący bulion. Wymieszaj i gotuj przez 30-35 minut.
  • Gdy mięso i warzywa się gotują, przygotuj ziemniaki. Ugotuj ziemniaki i odcedź je. Postaw je na kilka sekund na ogniu, by odparował nadmiar wody.
  • Dodaj do ziemniaków mleko i masło i dobrze utłucz, aż powstanie jednolita, puszysta masa.
  • Gdy minie czas gotowania mięsa, zdejmij je z ognia i dodaj mrożony groszek. Wymieszaj i przełóż mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego.
  • Przykryj je ziemniaczanym puree. Widelcem zrób wzór na ziemniakach.
  • Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piecz przez 25 minut, aż ziemniaki będą zrumienione.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: groszek, jagnięcina, klasyczny obiad, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, pomidory, rodzinny obiad, seler naciowy, shepherd’s pie, zapiekanka, zapiekanka pasterska, ziemniaki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Wczoraj robiłam tę zapiekankę, dziś też robię.

    1. Agnieszka Author says:

      Super, bardzo się cieszę! Smacznego 🙂

      Pozdrawiam, Aga

    2. 5 gwiazdek
      Zrobiłam ten przepis już 2 razy – ze zmienną ilością składników i różnymi rodzajami mięsa. Dla mnie super sposób na wykorzystanie nadmiaru puree z poprzedniego dnia. Dzięki!

  2. Kasia Kulik says:

    Sekretem pysznego puree używanym przez brytyjki jest musztarda djon ( 1 łyżeczka ) oraz starty cheddar 🙂 do mięsa również dodają 2 łyżki ketchupu Heinz

    1. Agnieszka Author says:

      O, super podpowiedź! Muszę spróbować 🙂

      Pozdrawiam, Aga

  3. 5 gwiazdek
    Dziś zrobiłam zapiekankę wg wskazówek Kasia Kulik. Jest jeszcze lepsza. Cała rodzinka się zajada.

  4. Zawsze chciałam spróbować tego dania – u mnie w prawdzie z wołowiną ale sos Worchestershire robi robotę! 😉

    1. Agnieszka Author says:

      Z wołowiną też super! A co do sosu, zgadzam się w 100% 😉 Pozdrawiam, Aga

  5. kredens says:

    Nie ma masła o zawartości tłuszczu poniżej 82%. Jeśli coś nazywa się masłem to będzie miało co najmniej tyle.

    1. Aga Author says:

      Niestety w sklepach jest mnóstwo produktów o nazwie masło light/masło o zmniejszonej zawartości tłuszczu, co jest mylące dla klienta.

  6. 5 gwiazdek
    Agnieszko, styl i dobór słów czynią z tego przepisu wyjątkową lekturę. Spojrzałem ot tak – jak po polsku zrobić coś, co się jadło w Stanach i Anglii niemal za karę. Wg mnie kawałek cheddaru powinien się znaleźć; zatem – czy puszyste pure stać się powinno chmurką kondensacji dziewiczej woni jagnięcej z dojrzałością krowiego mleka? ILYr przepis

    1. 5 gwiazdek
      Brytyjczykom chyba by się nie spodobało, że do ziemniaków obowiazkowo wjeżdża włoski parmezan

  7. ciekawa jestem gdzie moge kupic sos Worchestershire

    1. Aga Author says:

      Można go kupić w hipermarketach i sklepach z produktami kuchni świata. Bywa też w Lidlu.

  8. U mnie w wersji low crab, zamiast ziemniaków puree z bulwy selera. Robię już kolejny raz!
    Pozdrawiam 🙂

  9. 5 gwiazdek
    Zrobiłam ten przepis już 2 razy – ze zmienną ilością składników i różnymi rodzajami mięsa. Dla mnie super sposób na wykorzystanie nadmiaru puree z poprzedniego dnia. Dzięki!

  10. 5 gwiazdek
    Uwielbiam. Wspaniały przepis. Chociaż ja wolę mięso wołowo-wieprzowe. Nie lubię jagnięciny. Dziękuje.

  11. Czy można zmienić kolejność wykładania składników – tj. na dno dać purre, a na górę warzywa?

    1. Aga Author says:

      Nie polecałabym, bo wtedy wszystko wchłoną ziemniaki.

  12. Moi znajomi Anglicy dodawali do miesa lyzke slynnego Marmite’a I tez super smakowalo

5 from 11 votes (4 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl