Chrupiące placki ziemniaczane to pyszny pomysł na obiad i niezastąpiony, klasyczny polski comfort food. Jest ziemniak, jest masełko, jest chrrupanie.
Zapewniam Was – placki z tego przepisu zawsze wyjdą idealnie chrupiące i obłędnie pyszne!
Przepis na placki ziemniaczane
Jako dzieciak nie przepadałam za ziemniakami. Gdy na obiad jako dodatek był ryż albo kasza, byłam zdecydowanie bardziej zadowolona. Ale w jednej postaci mogłam jeść ziemniaki na okrągło – oczywiście mam na myśli złociste, chrupiące placki ziemniaczane.
Żeby zrobić idealne placki ziemniaczane potrzebne są przede wszystkim dobre kartofle. Jakie? O tym kilka słów poniżej.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Najlepsze placki ziemniaczane – jakie ziemniaki
Wybierając ziemniaki do placków, warto zdecydować się na odmiany z większą zawartością skrobi, czyli te typu B lub typu C.
Ziemniaki typu B to kategoria ogólnoużytkowa, najbardziej uniwersalna. Kartofle z tego typu można wykorzystywać do zup, sałatek czy do pieczenia. Do tej kategorii należą m.in. takie odmiany jak Gala, Irga, Irys czy Ignacy.
Typ C to ziemniaki z największą zawartością skrobi, o charakterystycznym, sypkim, mączystym miąższu. Do bardziej popularnych odmian należą np. Omega, Jurata, Gracja czy Bryza.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
W moim rodzinnym domu była cicha wojna pomiędzy zwolennikami placków ziemniaczanych na słodko, posypanych cukrem, a miłośnikami wersji wytrawnej, z cebulą i kwaśną śmietaną. Niestety frakcja wytrawna przegrywała z kretesem. Może dlatego, że była jednoosobowa, w postaci mnie 😉
W moim domu przygotowuję je już tylko w wersji z dodatkiem cebulki i czosnku. Do tego kleks kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu greckiego. W wersji na bogato placki ziemniaczane są też fantastycznym dodatkiem do dań typu gulasz. Genialnie smakują też z sosem grzybowym lub sosem kurkowym.
Co zrobić, by placki ziemniaczane były chrupiące?
To, czy placki ziemniaczane będą chrupiące i delikatne po usmażeniu, a nie twarde i gumowate, zależy w dużej mierze od dwóch czynników.
Temperatura tłuszczu i smażenia. Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym. Przed włożeniem pierwszej partii warto zrobić krótki test – wystarczy włożyć na patelnię pół łyżeczki masy ziemniaczanej i sprawdzić, czy tłuszcz od razu skwierczy. Jeśli tak można przystąpić do smażenia placków. W przeciwnym wypadku trzeba jeszcze chwilę odczekać, żeby olej uzyskał odpowiednio wysoką temperaturę (ale też nie zbyt wysoką!).
Ilość mąki. Do masy na placki warto dodać jak najmniej mąki, bo to ona – a właściwie jej nadmiar – sprawia, że placki stają się twarde i gumowate. Średnio przyjmuje się, że na 1 kg ziemniaków wystarczą maksymalnie 2-3 łyżki mąki pszennej. Nigdy nie dodaję większej ilości mąki i za każdym razem uzyskuję super chrupiące placuszki.
Jak smażyć placki ziemniaczane, by nie były tłuste?
Tłuszczyk jest niejako wpisany w urok placków. Żeby jednak mieć choć trochę czystsze sumienie (i spokojniejszą wątrobę), warto pamiętać o przełożeniu placków na ręcznik papierowy po usmażeniu. Papier wchłonie część tłuszczu.
Istotne jest też smażenie ich na dobrze rozgrzanym oleju. Przy zbyt niskiej temperaturze tłuszczu, placki wchłoną olej jak gąbka.
Sprawdź też inne proste pomysły na obiad:
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Placki ziemniaczane – chrupiące i pyszne
Składniki
- 1 kg ziemniaków typu B lub C
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 jaja
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
Kroki
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj tarce o średnich/dużych oczkach. Przełóż startą masę na gęste sitko i ustaw je na garnku do odcedzenia na 10-15 minut.
- Dociśnij jeszcze ziemniaki łyżką, by odsączyć możliwie jak najwięcej wody i przełóż masę do miski. Wodę z garnka ostrożnie i powoli wylewaj – na dnie pozostanie skrobia, którą należy dodać do ziemniaków.
- Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i zacznij wykładać placki (1 łyżka stołowa = 1 placek). Każdy placek mocno rozpłaszcz.
- Smaż placki na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż osiągnie złoty kolor. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę.*
- Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, sosem lub cukrem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Wyszły mega chrupiące!
Bardzo dobre proporcje! Super przepis 🙂