Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi to jedna z moich ulubionych wytrawnych tart. Rozpływające się w ustach słodkie gruszki, wyrazisty ser i orzechy włoskie, które idealnie uzupełniają smak owoców oraz pleśniowego sera i dodają tarcie wspaniałej chrupkości. To wszystko tworzy przepyszny zestaw na lunch czy kolację.
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi – pomysł na lunch lub kolację
Jak ja lubię tarty i quiche. Są fantastycznym polem do eksperymentów. W tarcie możemy połączyć ze sobą rozmaite składniki i w większości przypadków efekt będzie świetny. Jest coś w zestawieniu idealnie maślanego, kruchego ciasta i zapiekanych warzyw, owoców, serów. Ta tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi jest świetnym dowodem na to, że składniki, które może na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasują, razem smakują cudownie.
Tarta to świetny pomysł do spakowania w lunchbox do szkoły czy do pracy. Nie trzeba jej podgrzewać, wystarczy chwycić kawałek w rękę. Tarta to też efektowny dodatek do kolacji ze znajomymi czy do rodzinnego obiadu.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Orzechy włoskie wisienką na torcie. A właściwie tarcie
Tarta do sukcesu potrzebuje trzech najważniejszych składników – słodkich, miękkich gruszek, mocno aromatycznego sera z niebieską pleśnią oraz orzechów włoskich. Te ostatnie pojawiają się w praktycznie każdym elemencie potrawy – są w cieście, znajdziemy je zapieczone w masie i służą też jako chrupiąca dekoracja.
Orzechy włoskie zawierają aż 10 proc. pełnowartościowego białka, dzięki czemu są bardzo sycące i szybko możemy zaspokoić nimi głód. Znajdziemy w nich też duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które stymulują układ immunologiczny oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Orzechy włoskie mogą też pochwalić się dużą zawartością magnezu, potasu, cynku i witaminy B6.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na tarty i quiche znajdziesz w zakładce WYPIEKI
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi – najważniejsze składniki
Gruszki. Możecie użyć dowolnego rodzaju gruszek, najważniejsze by były już dojrzałe i słodkie. Twarde i zielonkawe nie będą tak pięknie kontrastować z kolejnym składnikiem, którym jest…
Ser pleśniowy. Solidna porcja sera z niebieską pleśnią nadaje tej tarcie naprawdę wyjątkowy, intensywny smak. Wiem, że robi też z niej prawdziwą bombę kaloryczną, ale czasem można sobie pozwolić na rozpustę. Zwłaszcza jeśli jest tak pyszna. Do tarty będziecie potrzebować kawałka sera typu Gorgonzola, Roquefort czy nasz rodzimy Lazur.
Orzechy włoskie. Pomagają zbalansować słodkość gruszki i aromat sera, a przy okazji dodają jakże potrzebnego chrupnięcia. Warto wybrać świeże orzechy dobrej jakości, przesuszone mogą się przypalić i stać się gorzkie.
Mąka. Do tart używam różnych rodzajów mąki, ciągle eksperymentuję. W tym przypadku najlepiej sprawdziła się standardowa mąka pszenna typ 480.
Masło. Nie ma ciasta kruchego bez solidnej porcji masła. Polecam Wam użyć prawdziwego masła o min. 82% zawartości tłuszczu. Miksy tłuszczowe bazujące na olejach roślinnych zmieniają smak i konsystencję ciasta na niekorzyść. Margaryny bazują też na oleju palmowym, który jest mocno kontrowersyjnym produktem ze względu na proces produkcji i wątpliwe właściwości zdrowotne. Warto więc go unikać.
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Sprzęt
- Forma do tarty o wymiarach 35×10 cm
Składniki
Ciasto
- 170 g mąki pszennej
- 30 g orzechów włoskich zmielonych
- 80 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 1-2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie
- 2-3 gruszki
- 100 g sera pleśniowego typu Gorgonzola, Lazur
- 60 g orzechów włoskich np. Helio Natura
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 jaja
- sól, pieprz
- 1½ łyżeczki rozmarynu
- świeży tymianek do posypania
Kroki
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Ponownie wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego suchy groch albo obciążniki do ciasta. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 10-12 minut.
- Gdy ciasto się piecze, umyj gruszki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na plastry. Pokrój też lub połam na mniejsze kawałki ser pleśniowy i orzechy włoskie.
- Roztrzep jajka ze śmietaną, rozmarynem, solą i pieprzem.
- Wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika, zdejmij papier i obciążniki i piecz przez 12 minut.
- Wyjmij ciasto, ułóż na nim gęsto pokrojone gruszki, pokruszone kawałki sera i orzechy. Zalej całość masą śmietanowo-jajeczną.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Pycha,wszystkie skladniki kocham.
Przepis godny polecenia. Smakuje fantastycznie !
Bardzo się cieszę, pozdrawiam!