5 składników, 15 minut przygotowania i gotowe! Ta sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim to ekspresowy, ale niezwykle pyszny i sycący lunch z włoską nutą.
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem – pyszny lunch ze śródziemnomorskimi dodatkami
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem to jedna z moich sztandarowych pozycji na lunch, drugie śniadanie albo kolację. Gdy dopada mnie głód, a nie mam ochoty na zjedzenie zwykłej kanapki, otwieram szafkę w kuchni, wyciągam z niej puszkę tuńczyka i zaczynam kombinować. Jeśli mam w zanadrzu awokado, to robię fit pastę kanapkową, jeśli mam akurat nadmiar jajek to można podejrzewać, że będzie pasta jajeczno-rybna.
Czasami nachodzi mnie ochota na konkretny smak. Tak było właśnie w przypadku tej sałatki. Od rana chodził za mną smak suszonych pomidorów. Uwielbiam dania, w tym sałatki, z ich dodatkiem, więc musiałam spróbować. Okazało się, że w duecie z tuńczykiem wypadają idealnie!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem – najważniejsze składniki
Tuńczyk. Gdy kupuję tuńczyka, zwracam uwagę na kilka istotnych rzeczy:
- W kawałkach czy rozdrobniony. Wersji rozdrobnionej nie kupuję nigdy – walory smakowe są dość niskie i mam ograniczone zaufanie do produktu, który nie do końca wiadomo, czym jest. Zawsze wybieram tuńczyka w kawałkach i Wam również to polecam.
- Sprawdzam, czy firma, której produkt mam zamiar kupić, dokonuje bezpiecznego dla delfinów połowu tuńczyka. Jeśli tak jest, na opakowaniu prawdopodobnie znajduje się znaczek z delfinem, ale warto zawsze jeszcze odwiedzić stronę internetową producenta.
- Wybieram zalewę – najczęściej do mojego koszyka trafia tuńczyk w oliwie z oliwek lub w oleju słonecznikowym. Tłuszcz sprawia, że ryba utrzymuje wyrazisty smak. Czasem, gdy chcę być bardziej fit, wybieram wersję w sosie własnym.
Do tej sałatki użyłam tuńczyka w sosie własnym, ponieważ mamy tu też inne, dość tłuste dodatki, ale jeśli nie liczycie kalorii, to tuńczyk w oleju czy oliwie będzie równie idealny.
Suszone pomidory. Przyznam się bez bicia – jestem absolutną pomidoromaniaczką. W sezonie mogę jeść tylko pomidory w różnych wydaniach. Nie wyobrażam sobie bez nich sałatek, jajecznicy, kanapek. A zupa pomidorowa z domowego przecieru… O, nie ma nic lepszego! Gdy tylko kończy się sezon i pomidory dostępne w sklepach coraz bardziej przypominają w smaku tekturę, przerzucam się na suszone pomidory. Są jak lato zamknięte w słoiku. Nadają sałatce niesamowitego, wyrazistego smaku.
Oliwki. Kocham kraje śródziemnomorskie za lazurową wodę, urokliwe miasteczka, przepyszne sery i oliwki właśnie. Zawsze, gdy jestem w Grecji czy Turcji zajadam się nimi na potęgę. Do tej sałatki polecam Wam zielone oliwki, ze względu na lekki, cytrusowy smak, który świetnie pasuje do pozostałych składników.
Kuskus. Moja ulubiona kasza do ekspresowych dań. Zalać bulionem, 5-7 minut i gotowe! Jest pyszna, delikatna i zdrowa. Jeśli nie macie jednak kuskusu w domu, możecie go zastąpić quinoą (komosą ryżową), kaszą jaglaną albo bulgurem.
Sałata. Dodatek „czegoś zielonego” być musi! Raz, że zdrowo, dwa, bo lubię, jak coś mi chrupie. Ja dodałam mieszankę sałaty lodowej, rukoli i endywii, ale możecie też dodać roszponkę, cykorię czy sałatę rzymską.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na proste i pyszne sałatki znajdziesz w zakładce SAŁATKI
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim
Składniki
- 250 g kaszy kuskus
- 270 ml bulionu warzywnego
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 100 g sałaty
- 70 g suszonych pomidorów
- 100 g zielonych oliwek
Dressing
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- ¾ łyżeczki bazylii
- ¾ łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Kroki
- Kuskus przesyp do miski albo garnka i zalej gorącym bulionem (bulion powinien przykryć całkowicie kaszę). Przykryj talerzem i zostaw na 5 minut, aż kasza całkowicie wchłonie płyn.
- Odsącz tuńczyka i przełóż do miski. Pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki, oliwki przekrój na pół i dodaj do tuńczyka. Dorzuć też sałatę.
- Ostudzony kuskus dobrze rozmieszaj widelcem, żeby się nie skawalił, i dodaj do pozostałych składników.
- Wymieszaj wszystkie składniki na dressing i dodaj go do sałatki. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Świetny przepis ,koniecznie spróbuję .pozdrawiam
Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie, Aga
Super przepis. Ale co do wyboru tuńczyka… Etykietka że połów był bezpieczny dla delfinów nie jest żadnym gwarantem. Niestety
Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie