Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami smakują, jakby były przygotowane w dobrej restauracji, a tak naprawdę są niezwykle proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nimi nawet mało doświadczony kucharz.
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami – idealny jesienny obiad
Jesień często nas nie rozpieszcza – zimno, ciemno, mokro. Tylko zawinąć się w koc i oglądać seriale na Netfliksie. Staram się nie poddawać jesiennej chandrze i walczę o dobry nastrój w kuchni. Wiadomo przecież, że nic tak nie poprawia humoru, jak coś pysznego.
Jesienią spędzam dużo czasu w kuchni, bo a) można się dobrze ogrzać przy gotowaniu czy pieczeniu i b) jest ogromna potrzeba zjedzenia czegoś dobrego. Takiego, jak właśnie te polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami.
Przygotowuje się je naprawdę szybko, ale w smaku są po prostu boskie – połączenie delikatnego mięsa, grzybów i aksamitnego, bardzo aromatycznego sosu musztardowego to perfekcja.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami, ale jakimi?
Żeby przygotować te polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym warto rozejrzeć się za leśnymi grzybami. Według mnie najlepiej smakują z podgrzybkami (w tej właśnie wersji widzicie je na zdjęciach), ale mogą to być też prawdziwki czy kurki. Wszystkie te gatunki są wyraziste w smaku i dzięki nim sos staje się wyjątkowo aromatyczny.
Można też ewentualnie dodać pieczarki, ale wtedy polecam pieczarki brązowe, które mają więcej smaku. Bardzo delikatne białe pieczarki mogą zginąć w intensywnym, musztardowym sosie.
A co zrobić jeśli nie lubicie grzybów? Spokojnie możecie je pominąć – sos musztardowy obroni się też sam, bez grzybowego aromatu. Jeśli więc nie przepadacie za grzybami, możecie przygotować polędwiczki bez nich.
Najważniejsze składniki
Grzyby. Tak jak wspominałam we wcześniejszym akapicie, w tym daniu najlepiej będą smakować leśne grzyby: podgrzybki, prawdziwki, kurki. Możecie je też zamienić na dostępne cały rok w sklepach pieczarki, ale wtedy polecam wybrać brązową odmianę, ze względu na mocniejszy, lekko orzechowy aromat.
Polędwiczki. Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe. To bardzo dobry produkt, jeśli potrzebujemy szybkiego i efektownego dania. Nie wymagają długiego przygotowania ani ponadstandardowej obróbki termicznej. Świetnie smakują z grzybami albo pieczone. Kupując polędwiczki warto zwrócić uwagę, by nie były zbyt poprzerastane.
Musztarda. Tu zostawiam Wam dowolność, bo wyboru musztardy musicie dokonać na podstawie Waszych preferencji. Jeśli wolicie delikatniejsze smaki, to polecam lekko słodką musztardę kremską (chyba najczęściej przeze mnie używaną do tego dania), miodową albo popularną sarepską. Fani czegoś ostrzejszego mogą natomiast użyć musztardy rosyjskiej lub Dijon.
Bulion. Możecie użyć domowego bulionu, albo ekologicznego bulionu w kostce. Ja dodaję bulion wołowy (świetnie komponuje się z grzybami) albo klasyczny warzywny.
Śmietana. Będę szczera – zazwyczaj używam dowolnej śmietany, którą mam w domu (byle nie słodkiej!). Najczęściej jest to śmietana 18%, ale im wyższy numerek, tym bardziej kremowy i aksamitny sos otrzymacie. Warto więc przejść się do sklepu po opakowanie kremówki.
Z czym podawać polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami?
To też oczywiście kwestia upodobań Waszych i domowników. Bardzo lubię to danie z dodatkiem kaszy gryczanej, która nadaje mu więcej głębi, ale często podaję je też z delikatnym puree ziemniaczanym lub makaronem (zwłaszcza z pełnoziarnistym tagliatelle).
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z grzybami znajdziesz w zakładce GRZYBY
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami
Składniki
- 450 g polędwiczki wieprzowej
- 250 g grzybów, np. podgrzybków świeżych lub mrożonych
- 1 cebula
- 1½ łyżki musztardy
- 1½ łyżki masła klarowanego
- 450 ml bulionu warzywnego lub wołowego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany min. 18%
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Kroki
- Polędwiczkę oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i ułóż plastry polędwiczki. Smaż przez 3-4 minut z każdej strony. (Po obróceniu polędwiczek posyp je solą, pieprzem i słodką papryką).
- Zdejmij podsmażone polędwiczki z patelni i przełóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Podsmaż, aż zmięknie.
- Jeśli używasz mrożonych grzybów, przełóż je na patelnię i podsmaż z cebulą, a dopiero gdy się nieco rozmrożą, zalej całość gorącym bulionem. Jeśli używasz świeżych grzybów, najpierw wlej na patelnię bulion, a dopiero później dodaj grzyby.
- Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj polędwiczki. Gotuj przez kolejne 10 minut.
- Wymieszaj w kubeczku musztardę, śmietanę, mąkę i nieco sosu z patelni i przelej całość na patelnię. Dorzuć też posiekaną natkę pietruszki. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!